foto: Evija Trifanova/LETA
VARAM rosina noteikt zemākus bioloģisko atkritumu izvešanas tarifus
Atkritumu savākšanas automašīna.
Bizness un ekonomika
2022. gada 12. janvāris, 13:19

VARAM rosina noteikt zemākus bioloģisko atkritumu izvešanas tarifus

Jauns.lv / LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina noteikt bioloģisko atkritumu izvešanas tarifus par trešdaļu zemākus nekā nešķirotajiem atkritumiem, trešdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē teica VARAM Valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Rudīte Vesere.

Vesere skaidroja, ka patlaban izveidojusies situācija, ka Rīgā un Pierīgā iedzīvotājiem izdevīgāk ir bioloģiskos atkritumus nešķirot, jo tas pašreiz sanāk lētāk nekā šķirot. Tāpēc VARAM rosina noteikt likumā, ka bioloģisko atkritumu izvešanai jāmaksā vismaz par trešdaļu jeb 33% lētāk nekā nešķiroto atkritumu izvešanai.

Deputāti vienojās, ka konceptuāli tas ir pareizais virziens, noteikt nešķirotajiem atkritumiem augstākus izvešanas tarifus, tomēr norādīja, ka VARAM piedāvājums nav ekonomiski pamatots, tāpēc tas būtu jāpārskata.

Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas (LASUA) valdes loceklis Jānis Aizbalts pauda atbalstu VARAM piedāvājumam, norādot, ka patlaban bioloģisko atkritumu izvešana ir kļuvusi dārgāka vai tik minimāli lētāka, ka iedzīvotajiem nav motivācija šķirot. Viņš arī uzsvēra, ka tā ir politiska izšķiršanās, cik ļoti lētākai jābūt bioloģisko atkritumu šķirošanai, jo galvenais ir motivēt iedzīvotājus šķirot bioloģiskos atkritumus.

Deputāti vienojās, ka jautājums konceptuāli ir atbalstāms, bet VARAM nedēļas laikā priekšlikums jāpārstrādā, lai deputāti varētu šādu redakciju atbalstīt un virzīt tālāk kā komisijas priekšlikumu.

Kā ziņots, no 10.janvāra tarifs par nešķirotu sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonā "Getliņi" būs par 87% lielāks jeb 124,6 eiro par tonnu, paredz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātās izmaiņas.

Jaunais tarifs attiecas uz Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā radītajiem nešķirotajiem sadzīves atkritumiem, kas nonāk poligonā "Getliņi" no Rīgas, kā arī Ādažu, Mārupes, Ķekavas, Ropažu, Ogres, Siguldas (izņemot Krimuldas un Lēdurgas pagastu), Olaines, Salaspils, Saulkrastu novada un no daļas no Bauskas novada administratīvajām teritorijām - Bauskas pilsētas un Brunavas, Ceraukstes, Codes, Dāviņu, Gailīšu, Īslīces, Mežotnes, Vecsaules pagasta.

Kā norādīja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē, līdz ar apglabāšanas tarifa kāpumu Rīgā nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas izmaksas pieaugs vidēji par 30%, savukārt vidēji par 40% līdz 50% pieaugs arī bioloģisko atkritumu izvešana. Tas esot saistīts ar lieliem ieguldījumiem kompostējamo tuneļu izveidē Getliņu poligonā.