foto: "Rolls-Royce"
VIDEO: "Rolls Royce" elektriskā lidmašīna sasniedz jaunus rekordus
Elektriskā lidmašīna "Spirit of Innovation" trīs kilometru augstumā pacēlās 202 sekundēs.
Auto un tehnoloģijas
2021. gada 28. novembris, 07:02

VIDEO: "Rolls Royce" elektriskā lidmašīna sasniedz jaunus rekordus

Kas Jauns Avīze

Britu uzņēmums "Rolls-Royce" ir pazīstams ar miljonāru automobiļiem un aviācijas dzinējiem, bet tagad nolēmis pasauli pārsteigt ar elektrisko lidmašīnu. Izmēģinājuma lidojumā tā sasniedza pasaules rekordu savā klasē – 623 kilometru ātrumu stundā.

Vienvietīgā "Spirit of Innovation" (Izgudrojumu gars) pacēlās 3000 metru augstumā 202 sekunžu laikā, apsteidzot iepriekšējo elektrolidmašīnu rekordu par minūti. Lidojums noritēja Boskombdaunas gaisa karaspēka bāzē Viltšīras grāfistē Anglijas dienvidrietumos. Pilots Fils O’Dels nosauca šo lidojumu par brīnišķīgu notikumu savā karjerā.

Lidmašīnā uzstādīts 400 kilovatu elektrodzinējs, kas atbilst apmēram 535 zirgspēkiem. "Rolls-Royce" norāda, ka tai ir visietilpīgākais akumulators visā mazajā aviācijā – vienlaikus varētu uzlādēt 7500 viedtālruņu. Kompānijas vadītājs Vorens Īsts uzsver, ka tas ir solis augsto tehnoloģiju virzienā, lai aviācijas izmešus samazinātu līdz nulles līmenim.  

Jaunie rekordi vēl jāapstiprina Pasaules aviotransporta federācijai. Iepriekšējo – 213 kilometru ātrumu stundā – 2017. gadā sasniedza Vācijas kompānijas "Siemens" elektroplāns.