Vai mājsēdi var izbeigt baktericīdā kvarca lampa?
foto: Kvarcalampas.lv
Bizness un ekonomika

Vai mājsēdi var izbeigt baktericīdā kvarca lampa?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Kārtējais lockdown, kārtējais pagarinātais skolēnu brīvlaiks, attālinātās mācības un attālinātais darbs. Latvijas iedzīvotāji ir noguruši no komandantstundām un draudīgajām ziņām par jauniem saslimušo cilvēku skaita rekordiem Latvijā, nonākot pat pirmajā vietā pasaulē. Visiem par lielām šausmām un izbrīnu rudens nozīmē arī to, ka Covid-19 vīrusam pievienojas regulārās saslimšanas - klepus, iesnas, šķaudīšana, kuru dēļ kopā ar kumelīšu tēju aptiekā tiek pirkti arī ātrie paškontroles Covid testi.

Mēs visi atceramies vienkāršo formulu: mājas, ziepes, divi metri, kas joprojām ir laba, tomēr nav vairs tik efektīva kā pagājušajā rudenī. Ko darīt, lai pasargātu sevi un izbeigtu lokdaunu plānotajā 15. novembrī, nevis pēc mēneša vai diviem? Ministru kabinets aicina “darīt visu, lai savaldītu Covid-19 pandēmiju”, bet kas ir viss? Jau šobrīd ir tik daudz ierobežojumu, ka grūti iedomāties vēl vairāk, tāpēc labāk skatīties tādu aizsarglīdzekļu virzienā, kas pasargā preventīvi kā, piemēram, baktericīdā lampa.

foto: Kvarcalampas.lv

Kāpēc baktericīdā lampa ir efektīva?

Viens no efektīviem rīkiem cīņā pret klepu, iesnām, šķaudīšanu un arī Covid-19 ir baktericīdā lampa. Tā pieder pie aizsarglīdzekļiem, kas neierobežo, bet preventīvi pasargā un samazina iespēju saslimt. Tā ir tā pati sen zināmā kvarca lampa, kas pielieto UV-C starojumu, lai iznīcinātu mirkoorganismus, vīrusus un baktērijas, pirms tie nonāk cilvēka organismā. Tieši tur slēpjas baktericīdās lampas efektivitāte un tieši tāpēc tā ir tik laba aizsardzība pret vīrusiem. Var uzskatīt, ka tas ir būtisks papildu drošības un dezinfekcijas līdzeklis, kas ieteicams visur, kur atrodas cilvēki, it īpaši sabiedriskās un publiskās telpās, kur ir liela cilvēku kustība. Ja reiz mūsu uzdevums ir darīt visu, lai ierobežotu vīrusu, tad baktericīdā lampa pilnīgi noteikti pieder pie svarīgākajām vajadzībām.

Vai visas baktericīdās lampas ir vienlīdz labas dezinfekcijā?

Kvarca lampas mēdz būt ļoti dažādas. Bieži dzirdēts, ka tās var būt neveselīgas vai pat kaitīgas. Turklāt, kā savā atzinumā norādījis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, daudzas no internetā atrodamām un nopērkamām lampām vispār nav efektīvas. Tāpēc īsā atbilde - nē, visas baktericīdās lampas nav vienlīdz labas. Lai lampa būtu kvalitatīva, nekaitīga un efektīva, tā jāizvēlas pie ilgspēlējoša, uzticama pārdevēja, vēlams ar zināšanām medicīnas preču jomā. Kategoriski aizliegts lietot nezināmas izcelsmes, vecas desmitiem gadu lietotas kvarca lampas. Ultravioletais starojums, kas netiek lietots saskaņā ar instrukciju ir nelabvēlīgs. Jāatceras arī, ka UV starojumi ir dažādi:

  • UV-C: 200 līdz 280 nm garumā;
  • UV-B: 290 līdz 320 nm garumā;
  • UV-A: 320 nm līdz 400 nm garumā.

Pret vīrusiem un baktērijām efektīvs ir tikai viens no šiem viļņu garumiem: UV-C, tāpēc izvēloties papildu dezinfekciju un drošību, noteikti jāiepazīstas ar ierīces specifikāciju!

foto: Kvarcalampas.lv

Vai baktericīdo lampu var izmantot cilvēka klātbūtnē?

Pareizi izvēlēta kvarca lampa var tikt izmantota cilvēka klātbūtnē. Pirms izvēles rūpīgi jāiepazīstas ar konkrētās lampas veidu, jo no tā ir atkarīgs, kā to izmantot. Baktericīdās lampas iedalās trīs dažādos veidos:

  • Slēgtā tipa kvarca lampas. Šādas baktericīdās lampas sauc arī par gaisa recirkulatoriem. Ventilators savāc gaisu, slēgtā korpusā dezinficē to un padod atpakaļ telpā. Šādu lampu drīkst izmantot cilvēka klātbūtnē, jo starojums nenonāk ārpus lampas korpusa. UV-C starojums iznīcina līdz 99% no zināmajiem vīrusiem, baktērijām un mikroorganismiem, tajā skaitā arī klepu, iesnas un Covid-19 izraisošos vīrusus. Ierīci drīkst un pat ir ieteicams izmantot birojā, ražotnē, veikalā un citās cilvēku apmeklētās vietās;
     
  • Tiešā apstarojuma kvarca lampas. Šīs lampas izstaro UV-C starojumu un efektīvi dezinficē ne tikai gaisu telpā, bet arī virsmas. Tās neražo ozonu, tāpēc to drīkst lietot neierobežotā daudzumā, bet bez cilvēku klātbūtnes. Ekspress režīmā telpu var apstarot 15-20 minūtes, intensīvai un dziļai dezinfekcijai būs nepieciešamas 2-8 starojuma stundas. Dažām ierīcēm ir taimeris, kuru var uzstādīt darbam, piemēram, katru rītu neilgi pirms telpā ieradīsies cilvēki;
     
  • Divkāršās darbības kvarca lampas. Apstarojošo lampu un recirkulatora apvienojums, kas ir ideāls risinājums publiskām vietām. Cilvēku darbības laikā izmantojot recirkulatoru,  bet naktī uzstādot dezinfekciju ar apstarotāju.

Kādās telpās ieteicams izmantot baktericīdās lampas?

Kā iepriekš minēts, lokdauna laikā nepieciešami īstie risinājumi, tāpēc baktericīdās lampas vēlams izmantot visās telpās, kur notiek cilvēku kustība un mainība. Īpaši sabiedriskās un publiskās vietās, kur cilvēku plūsma ir liela:

  • mācību iestādēs, skolās, bērnudārzos;
  • ārstniecības iestādēs;
  • caurstaigājamās telpās;
  • koplietošanas telpās;
  • birojos, ražotnēs;
  • veikalos;
  • un citās cilvēku apmeklētās telpās.
foto: Kvarcalampas.lv

Kur iegādāties efektīvas un drošas baktericīdās lampas?

Kvalitatīvas, drošas un efektīvas kvarca lampas var iegādāties kvarcalampas.lv, nodrošinot arī ierīču garantijas un pēc-garantijas servisu. Mājaslapā atrodams plašs kvarca lampu - apstarotāju un gaisa recirkulatoru piedāvājums, kā arī informācija par aktuālāko baktericīdo lampu nozarē. Ja rodas jautājumi par to, kāda lampa ir piemērotākā tieši Jums, vērsieties pie profesionāļiem - SIA ”AIRMED” ir pieredze medicīnas tehnikas sfērā jau vairāk kā 10 gadu.

Raksts sadarbībā ar kvarcalampas.lv