foto: LETA
Būvmateriālu cenas uzkāpušas debesīs. Kad beidzot tās kritīsies?
Bizness un ekonomika
2021. gada 15. oktobris, 06:01

Būvmateriālu cenas uzkāpušas debesīs. Kad beidzot tās kritīsies?

Jauns.lv

Vai pēdējā laikā strauji pieaugušās būvmateriālu cenas drīzumā varētu samazināties? Latvijas Būvnieku asociācijas vadītājs Normunds Grinbergs intervijā portālam Jauns.lv sacīja, ka tuvākajā laikā nav gaidāms ievērojams būvmateriālu cenu kritums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jautāts, vai tuvākajā laikā būvmateriālu cenas varētu samazināties, viņš atbildēja: "Noteikti nē! Tur jāskatās pa būvmateriālu grupām. Mēs zinām, ka kokmateriāli un metāls ir divas grupas, kur cenas uzkāpa debesīs ļoti strauji. Šobrīd tās nedaudz samazinās.

Piedzīvojām sadārdzinājumu

Runājot par visiem būvmateriāliem kopumā, mēs redzam, ka pēc Ekonomikas ministrijas datiem par aptuveni 6-7% cenas ir palielinājušās, salīdzinot ar laiku pirms gada, bet atpakaļ kritums nebūs tik straujš, kāds bija kāpums. Noteikti nē!"

Kāpēc tā? "Jāanalizē cenu kāpuma cēloņi. Tie ir saistīti ar pasaules notikumiem, loģistiku, ražošanas jaudām būvmateriālu ražotājiem gan Eiropā, gan pasaulē.

Eiropā un pasaulē būvniecības apjomi kāpj. Pieprasījums pēc būvmateriāliem kāpj. Ražošanas jaudas ir tādas, kādas tās ir. Ja arī ražošana tiek galā, tad parādās problēmas ar loģistiku, piegādēm - tās kavējas.

Tie visi ir faktori, kas liek cenai kāpt uz augšu."

Rezervju plānošana veicina cenu kāpumu

Kā vēl vienu būtisku lietu Grinbergs minēja to, ka būvnieki darbus plāno nākamajiem periodiem, un šie visi ārējie faktori ir tik nenoteikti, ka būvniekam ir ļoti grūti šodien iedot piedāvājumu, ko viņš būvēs, piemēram, no 2022. līdz 2023. gadam. 

"Iedot šodien piedāvājumu un garantēt, ka tās cenas tādas paliks, ir ļoti gūti. Loģiski, ka būvnieks šajos piedāvājumos liek iekšā kādu rezervi, lai, svārstoties cenām, īpaši uz augšu, viņš varētu būvobjektu pabeigt. Šīs rezervju plānošanas arī izsauc cenu kāpumu."

Energoresursi kļūst dārgāki

Vai kādām atsevišķām būvmateriālu grupām cena varētu nokrities? "Baidos, ka nē. Viena iemesla dēļ. Ja citas izmaksas nemainītos, mēs varētu skatīties un prognozēt, kādi materiāli varētu palikt lētāki.

Bet bažīgu dara tas, ka mēs redzam, kā pakāpeniski pieaug elektrības izmaksas. Mēs redzam, kā pieaug gāzes izmaksas. Tātad energoresursi kļūst dārgāki. Mēs redzam, ka degviela arī nepalētinās, drīzāk minimāli, bet tomēr cenai ir tendence pieaugt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šie energoresursi faktiski nosaka pamata cenu katram produktam. Tie nepalētinās, līdz ar to nav pamata domāt un prognozēt, ka kaut kas paliks lētāks," asociācijas vadītājs teica.

Viss kļūst dārgāks

Portāls Jauns.lv jau ziņoja par elektrības un gāzes tarifu kāpumu, kā ietekmē palielinās arī preču un pakalpojumu cenas.

Nākamgad inflācija Latvijā var pārsniegt 6% un kavēt ekonomikas izaugsmi, pirms nedēļas pavēstīja banku analītiķi. Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš norādīja, ka patēriņa cenas Latvijā šogad ir augušas ievērojami straujāk nekā prognozēts, un energoresursu cenu kāpums Eiropā pēdējās nedēļās vēl vairāk tuvākajos mēnešos paātrinās inflācijas dinamiku Latvijā.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, šī gada septembrī patēriņa cenas Latvijā pieauga par 4,8% salīdzinājumā ar pērno gadu.