Bizness un ekonomika
2021. gada 2. jūnijs, 22:45

Lielajos tirdzniecības centros gatavojas ceturtdienai: tīra un izliek jaunās kolekcijas

LTV Panorāma

Ņemot vērā, ka no trešdienas oficiāli tika atļauts atjaunot lielo tirdzniecības centru darbību, lielveikalos šodien valdīja sagatavošanās darbi, lai ceturtdien vērtu durvis apmeklētājiem.

Veikalu vadītāji Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" atzīst, ka arī šis valdības lēmums bijis negaidīts, taču viņi reaģējot ātri - trešdien notikusi veikalu tīrīšana un preču izlikšana. 

"Tāds patīkams satraukums. Mēs tik ilgi esam gaidījuši šo brīdi," norāda veikala "Douglas" pārdevēja Lāsma Kudiņa.

Šī veikala pārdevējas stāsta, ka nav bijusi tikai dīkstāve. Tirdzniecība turpinājusies internetā, bet vēlāk – teltīs pie lielveikala. 

Tikmēr apģērbu veikalos pa šo laiku esot nomainījušās trīs apģērbu kolekcijas. Vispirms izlikuši ziemas kolekciju, tad nomainījuši to uz pavasara. Tagad steigšus tiek izliktas vasaras drēbes. 

"Viss ir sagatavots – gan kontroles mehānismi, gan pārdevēji sagatavojušies. Šodien atsvaidzinām zināšanas, jo apmēram pusgadu neviens pārdevējs nav strādājis," atzīst veikala "Lindex" vadītāja Ilga Aleksāne.

Katrā veikalā pircēju skaitu kontrolēs atbilstoši tā platībai. Tam izmantos noteiktu groziņu vai iepirkumu somu skaitu.

Savukārt lielveikala apsardze būs tā, kas liegs ienākt ēkā vispār, ja būs sasniegts maksimālais pircēju skaits.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Ministru kabinets otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu atjaunot lielo tirdzniecības centru darbību, ieviešot drošas tirdzniecības modeli.

Ikvienā tirdzniecības vietā jāievēro šādas drošības prasības:

• mutes un deguna aizsegu lietošana gan pircējiem, gan darbiniekiem;

• pie ieejas jāizvieto informācija par maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu;

• groziņu/ratiņu/iepirkšanās somu skaitam jāatbilst maksimāli atļautajam apmeklētāju skaitam;

• jānodrošina 25 m2 uz 1 apmeklētāju (t.sk. tehniskās iekārtas); ja telpa mazāka, var atrasties tikai 1 apmeklētājs;

• jākontrolē apmeklētāju plūsma pie ieejas/izejas, iekštelpās/ārtelpās un tirdzniecības zālē, kur notiek pastiprināta apmeklētāju pulcēšanās (piem., konkrētās veikalu sekcijās);

• ja infrastruktūra atļauj, jānodala ieeju no izejas, ievērojot ugunsdrošības prasības;

• jādeleģē klātesoša atbildīgā persona, kas pastāvīgi organizē prasību izpildi tirdzniecības vietā, informācija par atbildīgo personu jāizvieto labi redzamā vietā;

• jāizstrādā iekšējās kontroles sistēma (dokumentēta) epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai, kas ietver apmeklētāju aprēķinu, iekšējās procedūras un kontroles, kā arī atbildīgo personu, lai kontroles institūcijas var objektīvi pārliecināties par prasību izpildi;

• aizliegts organizēt un reklamēt īstermiņa (īsāks par 7 dienām) speciālos piedāvājumus, kas varētu motivēt apmeklētājus tūlītēji doties un uzturēties tirdzniecības vietā, tādejādi radot pulcēšanās risku;

• policija par pārkāpumiem var slēgt tirdzniecības vietu līdz 7 dienām.