foto: LETA
Neaizstājamo blokķēžu žetonu jeb NFT burbulis
Uzņēmējs un mākslas mecenāts Jānis Zuzāns nesen iegādājās divus darbus no ielu mākslinieka "Kiwie" NFT kolekcijas, ko mākslinieks aprīļa vidū piedāvāja iegādāties jebkuram interesantam. Viens no šiem darbiem ir milzu gleznojums "Gray Rainbow 0001", kas apskatāms uz ēkas sienas Grīziņkalnā.
Auto un tehnoloģijas
2021. gada 3. jūnijs, 06:18

Neaizstājamo blokķēžu žetonu jeb NFT burbulis

LETA

Nesen "Christie's" izsolē pārdots digitāls mākslas darbs par 50 miljoniem eiro, taču izsoles uzvarētājs nesaņēma skulptūru, gleznu vai pat fotokopiju, tā vietā viņš ieguva unikālu neaizstājamo blokķēžu žetonu jeb NFT. Ja "Bitcoin" savā laikā tika uzskatīta par digitālo atbildi valūtai, tad NFT - par digitālo atbildi kolekcionējamiem materiāliem, un aizvien vairāk cilvēku izvēlas veikt ieguldījumus šādu NFT iegādē.

Kas ir NFT?

NFT ir unikāls digitāls žetons, vairums no kuriem izmanto "Ethereum" blokķēdi, lai digitāli reģistrētu darījumus. Tā nav kriptovalūta kā "Bitcoin" vai "Ethereum", jo tās ir aizstājamas un iespējams tās samainīt pret citu kriptovalūtu vai naudas līdzekļiem. Naudas gadījumā, ja desmit eiro banknote tiek samainīta pret divām piecu eiro banknotēm, vērtība saglabāsies nemainīga. Taču, ja kaut kas ir neaizstājams, tas nav iespējams - tas nozīmē, ka tam ir unikālas īpašības, tāpēc to nav iespējams samainīt pret kaut ko citu.

NFT ir unikāli aktīvi digitālajā pasaulē, ko iespējams iegādāties un pārdot tāpat kā citu īpašumu, taču tie nav pieejami taustāmā veidā.

Digitālos žetonus iespējams uztvert kā virtuāla vai fiziska aktīva īpašumtiesību sertifikātus.

Taču svarīgi saprast, ka personai, kas iegādājas NFT, nepieder faktiskais aktīvs. "NFT izaicina īpašumtiesību ideju - digitālus failus iespējams bezgalīgi reproducēt, un jūs (parasti) nenopērkat autortiesības vai licenci, iegādājoties NFT," skaidro Stīvensa Tehnoloģiju institūta asociētais profesors Džefrijs Tompsons.

Piemēram, "Nyan Cat" mēmes radītājs pārdevis tās NFT par 590 000 dolāru. Žetonu nopirkušajai personai pieder šis žetons, bet ne pati mēme. Tā joprojām pieder radītājam, kurš saglabā intelektuālās un radošās tiesības. Žetona īpašniekam ir ieraksts un jaucējkods, kas uzrāda īpašumtiesības ar konkrēto digitālo aktīvu saistītam unikālam žetonam. Cilvēki joprojām var lejupielādēt "Nyan Cat" un to izmantot savos sociālajos medijos, taču viņiem nepiederēs NFT. Tas arī nozīmē, ka viņi nevar pārdot NFT, kā to spēj tā īpašnieks.

NFT ievērību ieguva 2017.gadā ar videospēli "CryptoKitties", kas ļauj spēlētājiem iegādāties un "audzēt" virtuālus kaķus. Vēlāk videospēļu izstrādātāji pielāgoja NFT, lai ļautu spēlētājiem videospēļu vidē iegūt dažādas balvas. Šādi NFT radīja būtiskas izmaiņas videospēļu jomā, jo tie nodrošina iespējas pārcelt žetonus starp dažādām spēlēm vai nodot tos citam spēlētājam, izmantojot īpašas NFT tirdzniecības vietas.

Kāda veida NFT ir pieejami?

NFT iespējams piesaistīt jebkādam digitālam aktīvam. Sociālā tīkla "Twitter" izveidotājs un vadītājs Džeks Dorsijs martā pārdeva savu pirmo tvītu kā NFT par 2,9 miljoniem dolāru. Mūzikas grupa "Kings of Leon" pārdeva sava jaunākā albuma NFT un nopelnīja vairāk nekā divus miljonus dolāru.

Pasaules uzmanību NFT piesaistīja 5000 attēlu digitāla kolāža, kas 11.martā "Christie's" izsolē tika pārdota par 50 miljoniem eiro.

Šo mākslas darbu radīja Maiks Vinkelmans, kas pazīstams kā mākslinieks "Beeple". Izsoles sākuma cena bija 100 dolāri, taču gala pārdošanas cena šo padarīja par vēsturisku notikumu NFT jomā.

Maija izskaņā kā NFT pārdots videoklips "Charlie Bit My Finger" ("Čārlijs iekoda man pirkstā"), kas tiek uzskatīts par vienu no pirmajiem interneta virālajiem video. Šī video NFT izsolē tika pārdots par 760 999 dolāriem. Kopš šī video izvietošanas vietnē "YouTube" 2007.gadā tas noskatīts vairāk nekā 880 miljonus reižu. Pēc šīs izsoles šo puiku vecāki oriģinālo "Charlie Bit My Finger" video, kurā redzams, kā mazulis Čārlijs iekož sava vecākā brāļa Harija pirkstā, izņēmuši no "YouTube".

Vienlaikus pastāv arī centieni piesaistīt NFT reāliem objektiem, lai to izmantotu kā verifikācijas metodi. ASV sporta apģērbu, apavu un aprīkojuma ražotājs "Nike" ieguvis patentu uz blokķēžu tehnoloģiju balstītiem sporta apaviem ar nosaukumu "CrpytoKicks". Šis patents balstīts uz sistēmu, kurā blokķēžu tehnoloģiju iespējams izmantot, lai kriptogrāfiski drošus digitālus aktīvus piesaistītu fiziskam produktam, šajā gadījumā sporta apaviem. Tādējādi, iegādājoties "CrpytoKicks", jūs saņemsiet arī digitālu aktīvu, kas piesaistīts šo apavu unikālam identifikatoram. Šobrīd šķiet, ka šī "Nike" platforma varētu tikt izmantota, lai sekotu līdzi īpašumtiesībām un apstiprinātu apavu īstumu, izmantojot blokķēžu tehnoloģiju. Pagaidām gan uzņēmums vēl nesniedz informāciju, kad šāda veida apavi varētu nonākt tirgū.

NFT pārdošanā aizvien aktīvāk iesaistās arī dažādi Eiropas izsoļu nami. Maija izskaņā savu pirmo 13 NFT darbu izsoli rīkoja Beļģijas un Francijas izsoļu nams "Millon". "Nopērkot NFT, jūs iegādājaties digitālu žetonu, kas sniedz autentiskumu, darba vēsturi un garantiju, ka to nav iespējams izmainīt. Tas mākslas tirgū ir patiesi revolucionāri," skaidro "Millon". "Ikviens var piekļūt šim darbam, ievietot to savā datorā un aplūkot to, taču viņiem tas nepieder. Tas, ka jums dzīvojamā istabā ir Monas Lizas plakāts, nenozīmē, ka jums ir šī mākslas darba īpašumtiesības, kas pieder Luvras muzejam. Šeit ideja ir tāda pati." NFT darbu "Millon" izsoļu namā interesenti varēja aplūkot, pateicoties projektoriem. Šo darbu sākuma cenas svārstījās no 400 līdz 20 000 eiro.

Arī Latvijā

NFT pasaulei pievienojusies arī Latvijas lidsabiedrība "airBaltic", kļūstot par pasaulē pirmo aviokompāniju, kas izdevusi NFT. Pirmajā lidsabiedrības izdotajā maksas darbā attēlots konkrēts "Airbus" lidaparāts un tā reģistrācijas numurs, kā arī viena no iemīļotākajām Latvijas pilsētām - Kuldīga. Par godu Latvijas simtgadei 2018.gadā "airBaltic" aicināja ikvienu balsot par savu vismīļāko pilsētu Latvijā, un to vārdos tika nosauktas "Airbus A220-300" flotes lidmašīnas. Šīs pilsētas, sākot ar Kuldīgu, viena pēc otras tagad tiks attēlotas "airBaltic" digitālajos mākslas darbos. Ierobežota apjoma NFT izdošana ir kā tūrisma kampaņa Latvijas pilsētām, kas joprojām daudziem ir neatklāti galamērķi.

Pirmie "airBaltic" NFT izdoti vietnē "OpenSea", savukārt cena par vienu NFT ir 0,05 "Ether".

"OpenSea" ir lielākā NFT tirdzniecības platforma, kurā iespējams iegādāties mākslas darbus, domēnu vārdus un citus kolekcionējamus materiālus arī par saprātīgu cenu.

Savukārt Latvijas uzņēmējs un mākslas mecenāts Jānis Zuzāns nesen iegādājās divus darbus no ielu mākslinieka "Kiwie" NFT kolekcijas, ko mākslinieks aprīļa vidū piedāvāja iegādāties jebkuram interesantam. Viens no šiem darbiem ir milzu gleznojums "Gray Rainbow 0001", kas apskatāms uz ēkas sienas Grīziņkalnā. "Kiwie" piedāvātie mākslas darbi pilnībā izpirkti un darījumu kopējā summa pārsniegusi 26,5 tūkstošus ASV dolāru. Otrs Zuzāna iegādātais "Kiwie" darbs gan fiziski neatrodas Latvijā - "SKY 0005" meklējams Baltijas trijstūra rajonā Liverpūlē.

NFT burbulis

Gandrīz jau no paša NFT mānijas sākuma liela daļa komentētāju izteica spekulācijas, ka esam nonākuši jaunā burbulī. Par to arī liecināja vairākas pazīmes - elpu aizraujoši jaunumi medijos, slavenību iesaistīšanās NFT jomā un vērienīgas naudas summas, kas iztērētas par priekšmetiem, kuru vērtība ir apšaubāma.

Daļa analītiķu norāda, ka ažiotāža nešaubīgi ir pierimusi. Vidējā NFT cena aprīlī salīdzinājumā ar februāri nokritusies par vairāk nekā 60%, kā arī samazinājies to pārdošanas apjoms. Tas gan nenozīmē, ka NFT piedzīvo savu norietu. Šī varētu būt vien tirgus korekcija, investoriem kļūstot prātīgākiem attiecībā uz saviem pirkumiem.

Portāla "CoinDesk" izpētes vadītāja Noelle Ačesone intervijā "Business Insider" sacījusi: "NFT trakums nav saistīts ar cenu un ātras peļņas gūšanu, bet gan ar jaunu radošas monetizācijas modeli."

Ja mākslinieki un citi satura veidotāji turpinās radīt NFT un patērētāji saskatīs tajos vērtību, ir saprātīgi uzskatīt, ka šis tirgus varētu piedzīvot ilgtermiņa izaugsmi.

Vienlaikus ir kritiķi, kuri skaidro, ka pēkšņais NFT vērtības kāpums un nesen novērotā lejupslīde atgādina līdzīgus vēsturiskus burbuļus, tostarp tulpju māniju 17.gadsimta sākumā, interneta un tehnoloģiju krīzi 2000.gadā, kā arī bankas akciju cenu un mājokļu tirgus lejupslīdi 2008.gadā. Iespējams, ka NFT varētu saglabāties uz ilgu laiku, taču to vērtība varētu nebūt tik liela, kāda tā bijusi šī gada sākumā.