foto: Edijs Pālens/LETA
Par lauksaimniecības sezonas strādniekiem var maksāt mazākus nodokļus
Jau astoto gadu lauksaimnieki sezonas strādniekus var pieteikt īpašam nodokļu režīmam. Tas nozīmē, ka par ražas sējējiem un novācējiem jāmaksā mazāki nodokļi nekā vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā.
Bizness un ekonomika
2021. gada 31. maijs, 06:24

Par lauksaimniecības sezonas strādniekiem var maksāt mazākus nodokļus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jau astoto gadu pēc kārtas Latvijā aktīvajā lauku darbu sezonā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim darbojas īpašs sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokļa režīms, kad lauksaimnieks, kurš sezonas darbos nodarbina laukstrādniekus, iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) no šo darbinieku algām var maksāt tikai 15% apmērā, nevis vismaz 20%. Tāpat no sezonas darbinieka algas nav jāietur obligātā sociālā apdrošināšanas iemaksa, bet viņš paliek sociāli aizsargāts.

Pērn šāds nodokļa režīms tika piemērots 4000 laukstrādniekiem no 262 zemnieku saimniecībām. 2014. gadā, kad šāds nodokļu režīms tika pirmo reizi ieviests, to izmantoja tikai 89 saimniecības.

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka lauksaimniekam par sezonas strādnieku jāmaksā ne mazāk kā 70 eirocentus par katru nodarbināšanas dienu. Tas ir izdevīgi abām pusēm – gan lauksaimniekam, gan strādniekam, kurš kļūst sociāli apdrošināts.

Lauksaimniecības sezonas darbi, kuriem tiek piemērots īpašais režīms, ir sezonas darbi - augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā vai stādīšanā, sējumu un stādījumu kopšanā, ražas novākšanā, kā arī augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā. Tomēr jāņem vērā vairāki nosacījumi. Piemēram, traktortehnikas vadīšana nav uzskatāma par lauksaimniecības sezonas darbu un darba devējs – lauksaimnieks nevar būt  mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, jo mikrouzņēmumiem tiek piemērots cits nodokļu režīms.

Savukārt sezonas laukstrādnieks lauksaimniecības sezonas darbos drīkst būt nodarbināts ne vairāk kā 65 kalendāra dienas (no iespējamām 244 dienām sezonā) pie viena vai vairākiem lauksaimniekiem kopā; ienākums pie viena vai vairākiem lauksaimniekiem kopā nedrīkst pārsniegt 3000 eiro; četrus mēnešus pirms lauksaimniecības sezonas darbu uzsākšanas nedrīkst būt bijis darba attiecībās ar konkrēto lauksaimnieku.

Lauksaimnieks savu sezonas darbu strādnieku īpašajā nodokļu maksāšanas režīmā var pieteikt Lauku atbalsta dienesta sistēmā. Sīkāka informācija Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā: www.vid.gov.lv/sites/default/files/mm_07.01.2021_laukstradnieku_ienakums.pdf.

Šāds nodokļu režīms ir izdevīgs lauksaimniekiem, kuri, piemēram, vēlas sezonas strādnieku nodarbināt tikai pāris dienas vai nedēļu rudens ražas novākšanas laikā. Ieguvēji naudas ziņā ir abas puses – gan lauksaimnieks, gan strādnieks.