foto: unsplash.com
Vecā alus bundžā atrasta fotogrāfija ar pasaulē ilgāko ekspozīciju - tā "gatavojusies" 8 gadus
Ilustratīvs foto
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 15. decembris, 13:21

Vecā alus bundžā atrasta fotogrāfija ar pasaulē ilgāko ekspozīciju - tā "gatavojusies" 8 gadus

Jauns.lv

Anglijā atrasta fotogrāfija, kurā iemūžināts Saules cikls vairāk nekā 8 gadu garumā. Tiek uzskatīts, ka tas ir visilgākais jebkad uzņemtais ekspozīcijas attēls, raksta CNN.

Attēlā redzami 2953 dažādi izliekti Saules ceļi astoņu gadu laikā. 

Fotogrāfijas autore ir Regīna Valkenborga, bijusī Hertfordšīras universitātes tēlotājmākslas studente. Kā sieviete pastāstīja CNN, tolaik viņa nolēmusi radīt vairākas improvizētas fotokameras, izklājot dzērienu bundžās fotopapīru. Viņa to darījusi tādēļ, ka redzējusi, cik ļoti sabiedrība digitalizējas.

"Es gribēju pārliecināties, vai vecajā analogajā stilā joprojām ir vērtība," viņa teica, paskaidrojot, ka šis fotografēšanas stils viņai ļāva eksperimentēt ar garām ekspozīcijām un miniatūriem portretiem.

2012. gadā pēc vairākiem veiksmīgiem eksperimentiem ar ilgas ekspozīcijas fotogrāfiju Valkenborga vienu no savām eksperimentālajām kamerām novietoja blakus Baifordberijas observatorijas teleskopam. Tā tur visus šos gadus stāvējusi pilnīgi pamesta, līdz to šī gada septembrī atradis un noņēmis observatorijas darbinieks Deivids Kempbels.

Māksliniece pateikusi Kempbelam, lai met kameru ārā, jo pārējās kamerās centieni uzņemt īpaši ilgas ekspozīcijas fotogrāfiju izgāzušies, bet laimīgā kārtā vīrietis palūkojies bundžas iekšpusē, kur ieraudzījis skaistu attēlu.

Tiek uzskatīts, ka  līdz šim visilgākās ekspozīcijas attēls pieder vācu māksliniekam Mihaelam Veselijam, kura uzņemtais attēls gatavots četrus gadus un astoņus mēnešus, ziņo Hertfordšīras universitāte.

Ekspozīcija ir gaismas daudzums, kas fotografējot nonāk uz fotofilmas vai jebkuras citas fotogrāfijas uzņemšanai paredzētās virsmas. Tā tiek mērīta luksos sekundē.

Bieži vien par ekspozīciju sauc vienu slēdža darbības ciklu. Piemēram, "gara ekspozīcija" nozīmē ilgstošu slēdža darbības laiku atvērtā stāvoklī, pietiekamu, lai notvertu nepieciešamo gaismas daudzumu zemā apgaismojumā, savukārt "multiekspozīcija" ir vairāku īsu slēdža darbības ciklu sērija, veidojot vairāku fotogrāfiju uzņemšanu vienā kadrā.