foto: Valsts kanceleja.
Cik turīgi ir mūsu ministri, kuri nākamgad var palikt bez algas pieauguma?
Kad strādāt klātienē vēl bija norma. No kreisās: Linkaits, Petraviča, Ģirģens un Puntulis.
Bizness un ekonomika
2020. gada 11. decembris, 05:35

Cik turīgi ir mūsu ministri, kuri nākamgad var palikt bez algas pieauguma?

Jauns.lv

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien konceptuāli atbalstīja valdības locekļu algu "iesaldēšanu", tādējādi paredzot, ka Ministru prezidenta un ministru algas nākamgad nepaaugstināsies un paliks 2020.gada līmenī. Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāskata Saeimai. Cik turīgi ir mūsu ministri? Un ko uzrādījuši savās deklarācijās par pagājušo gadu?

Jānorāda, ka situācija politiķu maciņos pa šo laiku varētu būt mainījusies. Cik ļoti - to uzzināsim vien 2021. gada pavasarī, kad publiskošanai tiks nodotas deklarācijas par šo gadu, tomēr 2019. gadā aina ar valdības pārstāvju rocību bija šāda:

Arturs Krišjānis Kariņš, Ministru prezidents

foto: AFP/Scanpix
Valdības vadītājs Arturs Krišjānis Kariņš.

Sakrājis gandrīz 300 000 €

Kariņš (JV) savā deklarācijā uzrādījis, ka pērn no Valsts kancelejas algā saņēmis teju 66 tūkstošus eiro. Vēl 47 tūkstoši nākuši no darba Eiropas Parlamentā, bet 5180 ASV dolārus premjers saņēmis no ASV esošā uzņēmuma "SpartanCorp". Ministru prezidenta īpašumā ir zeme un ēkas Rīgā, kopīpašumā – zeme un ēkas Ainažos. Tāpat premjeram pieder 2013. gada izlaiduma vieglais auto "Toyota Yaris Hybrid", 2015. gada mopēds "Aprilia SR 50" un laiva "Terhi440". Viņam ir arī krietns lērums akciju dažādos uzņēmumos ASV un ne mazi uzkrājumi – "Swedbank", beļģu bankās un ASV finanšu institūcijās kopumā noguldīti aptuveni 290 tūkstoši eiro.

Artis Pabriks, aizsardzības ministrs

foto: LETA
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Rūpējas par vācbaltu vēsturi un kultūru

Pabrika (AP) uzkrājumu summa 2019. gadā sasniedza vairāk nekā 150 tūkstošus eiro. Viņam pieder arī 2008. gada automašīna "Toyota Land Cruiser", zeme un ēkas Iršu pagastā un Engures novadā. Parādu ministram nav, un viņš arī uzrādījis, ka bez ministra amata pienākumiem pilda arī citus – ir biedrības "Hiršenhofas mantojums", kuras darbības mērķis ir Iršu kolonijas vācbaltu vēstures un kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana, valdes loceklis, "Shinjinbukan Latvija Dojo" izpildinstitūcijas loceklis un darbojas modernā karatē priekšteča – cīņas mākslas šindžinbukana – Eiropas asociācijas valdē. Ienākumus Pabriks pērn saņēmis no Valsts kancelejas (65 350 eiro lielu ministra algu), 43 788,5 eiro lielu kompensāciju no Eiropas Parlamenta, bet teju trīs tūkstošus par darbu Saeimā, 100 eiro kā docents augstskolā RISEBA.

Jānis Bordāns, tieslietu ministrs

foto: LETA
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Naudu glabā Austrijā

Tieslietu ministra Bordāna (JKP) alga pērn sasniegusi 66 571,06 eiro, vēl 3004,78 viņam tikuši par gada sākumā pildīto deputāta darbu Saeimā. Uzkrājis viņš ir 10 220 eiro "Swedbank" un 12 705 eiro "Austrijas Grazer Wechselseitige" AG, viņam pieder 2007. gada izlaiduma auto "Honda CRV", bet valdījumā – 2018. gada "Toyota RAV4". Bordānam ir arī parādsaistības – 10 487,6 eiro.

Edgars Rinkēvičs, ārlietu ministrs

foto: LETA
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Pieprasa kompensācijas no lidsabiedrībām

Rinkēvičs (JV) jau vairākus gadus izpelnās mūsu "taupīgākās" amatpersonas titulu. Katru gadu viņa iekrājumi palielinās un palielinās, un pērn bija sasnieguši jau teju 386 tūkstošus eiro (ap 40 tūkstošiem vairāk nekā bija gadu iepriekš). Ārlietu ministram nav nekādu īpašumu, viņam nepieder neviens auto, arī parādu, protams, nav. Savā deklarācijā Rinkēvičs norādījis, ka saņēmis teju 73 tūkstošus lielu ministra algu, Ārlietu ministrija viņam vēl izmaksājusi arī 5075 eiro, 115 eiro sapelnīti procentos no "Swedbank" noguldītā, bet vēl ministrs ticis pie divām kompensācijām, kas katra ir 250 eiro vērtībā, – no lidsabiedrībām "Luxair" un "Deutsche Lufthansa".

Jānis Vitenbergs, ekonomikas ministrs

foto: LETA
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Brauc ar fordu

Vitenbergs (KPV.LV), kas amatā stājās šī gada 2. aprīlī, pērn algu saņēma kā Saeimas ierindas parlamentārietis. Un tā bija 52 tūkstošus eiro liela. Parādu "jauniņajam" ministram nav [kad Pūces vietā stāsies jauns VARAM ministrs, Vitenbergs zaudēs valdības nesenāk ieceltā ministra godu - red.], īpašumā ir dzīvoklis Zentenes pagastā, valdījumā – 2010. gada izlaiduma vieglā automašīna "Ford S-MAX". Bet bankā glabājas noguldīti akurāt 13 tūkstoši eiro.

Jānis Reirs, finanšu ministrs

foto: LETA
Finanšu ministrs Jānis Reirs.

Iepērkas par 17,5 tūkstošiem

Reira (JV) alga pērn sasniegusi 68 250 eiro, vēl 600 eiro nākuši kā pabalsts no VSAA. Bezskaidrā naudā ministrs glabā gandrīz 52 tūkstošus eiro, viņš ir arī aizdevis 30 tūkstošus eiro (gadu iepriekš bija 43 tūkstoši) un norāda – iedzīvojies gandrīz 66 tūkstošu eiro lielās parādsaistībās. Ministra deklarācijā arī manāms, ka Reirs pērn izdarījis 17 500 eiro vērtu pirkumu. Kas tas īsti bijis, skaidrs gan nav. Automašīnu ministram nav, toties ir dzīvoklis Rīgā, bet kopīpašumā – zeme Rojas novadā. Pavisam līdzīgi gan šie īpašumi bija norādīti arī iepriekšējā deklarācijā.

Sandis Ģirģens, iekšlietu ministrs

foto: LETA
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Notirgo reindžroveru

Iekšlietu ministra Ģirģena (KPV.LV) alga pērn bija 65 167,16 eiro, vēl gandrīz tūkstoti viņš saņēma par deputāta darbu Saeimā. Bet 3500 eiro guvis no īpašuma pārdošanas. Visticamāk, Ģirģens notirgojis 2007. gada izlaiduma auto "Land Rover Range Rover Sport", jo viņa iepriekš iesniegtajā deklarācijā tāds spēkrats bija, bet nu vairs nav. Tagad amatpersonai ir vien 2012. gada izlaiduma BMW 320 un 2004. gadā ražots motocikls "Kawasaki VN1600 Classic". Tāpat ministrs norādījis, ka viņam pieder zeme un ēkas Saulkrastu pagastā, nekustamā īpašuma veids zem ailītes "pārējie" Rīgā, bet lietošanā ir būve Rīgā. Parādsaistību par šiem īpašumiem Ģirģenam nav, un viņš vēl arī "Swedbank" uzkrājis 27 tūkstošus eiro.

Ilga Šuplinska, izglītības un zinātnes ministre

foto: LETA
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Uzkrāt nesanāk

Izglītības ministres Šuplinskas (JKP) 2019. gada deklarācija, jāsaka, ir krietni "garlaicīga". Ne parādu, ne aizdevumu, ne uzkrājumu. Varētu teikt, "dzīvo no rokas mutē". Un dzīvo divās vietās – viņai pieder dzīvoklis Rēzeknē, bet nomā ir dzīvoklis Rīgā. Starp abām pilsētām ministre, visticamāk, pārvietojas ar deklarācijā norādīto pirms diviem gadiem iegādāto 2005. gada izlaiduma automašīnu "Honda CRV" (pēc iepriekšējās deklarācijas spriežot, pirktu par 4500 eiro). Ja nekas tā īsti netiek pirkts un arī naudas uzkrājumu nav, atliek tikai minēt, kur paliek viņas ienākumi, kas pagājušajā gadā sasnieguši gandrīz 72 tūkstošus eiro jeb teju sešus tūkstošus eiro mēnesī. Laikam jau iziet tā Rīgas dzīvokļa īrei un degvielai, kas jālej hondā, traucoties no galvaspilsētas uz Rēzekni un atpakaļ.

Nauris Puntulis, kultūras ministrs

foto: LETA
Kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Lepojas ar divriteni

Latvijas kultūras ministrs Puntulis (NA) deklarējis, ka "Swedbank" glabā 93 tūkstošus eiro, viņam pieder divi dzīvokļi Rīgā, būve Talsu novadā, zeme un ēkas Carnikavas novadā un Jumpravas pagastā. Tāpat Puntulim pieder 2007. gada izlaiduma auto "Nissan Qashquai", divas motorlaivas, zvejas laiva un laivu vedēja piekabe. Kā arī 1967. gadā ražots divritenis "Batavus", kas ir tikai sešus gadus jaunāks par ministru pašu.

Parādu ministram nav, aizdevis līdzekļus viņš nav, toties ienākumu ailītē gan cipari gozējas raženi. Teju 32 tūkstošu liela ministra alga, 10 tūkstošu alga VSIA "Latvijas Nacionālā opera un balets", 7052 eiro nākuši no pašvaldības kā nu jau bijušajam Rīgas domes deputātam, 4210 eiro saņemti no VSAA, 1166,67 eiro – kā honorārs no SIA "Forte Production", 445 eiro lielu honorāru samaksājis Jūrmalas Kultūras centrs, 444,44 eiro – Kuldīgas Kultūras centrs, 222,22 eiro – Ādažu novada dome, 427 eiro lieli bijuši ienākumi no Valsts kultūrkapitāla fonda, bet 300 eiro saņemti stipendijā no Teodora Reitera fonda. Tā nu kopā Puntuļa ienākumi pērn sasnieguši 56,5 tūkstošus eiro.

Ramona Petraviča, labklājības ministre

foto: LETA
Labklājības ministre Ramona Petraviča.

No vīra saņem "Lexus"

Ramona Petraviča (KPV.LV), kļūstot par ministri, nenolika savu Saeimas deputāta mandātu. Tā nu pērn algu viņai izmaksāja gan Valsts kanceleja – 62 287 eiro, gan Saeima – 9828,1 eiro. Vēl 410 eiro ienākuši kontā kā pabalsts no VSAA, bet 2,8 eiro sapelnīti procentos no AS "Citadele Banka" noguldītā. Un tur Petravičai ir noguldīti 8760 eiro. Bet vēl 43 303 eiro glabājas AS "Swedbank". Viņa ir vienīgā no ministriem, kas deklarējusi skaidras naudas uzkrājumus – Petraviča mājās glabā 11 tūkstošus eiro. Viņa arī ir pērn tikusi pie auto – tagad Petraviča var lepoties ar 2015. gada izlaiduma "Lexus NX 300H". To gan viņai uzdāvinājis vīrs. Kā deklarācijā skaidro ministre, "automašīnu "Lexus" nopirka mans vīrs Aleksandrs Petravičs, samaksājot no saviem ienākumiem – dividendēm, un reģistrēja uz mana vārda". Vēl Petravičas deklarācija atklāj, ka viņas īpašumā ir dzīvokļi Saldū un Kursīšu pagastā, kā arī būve Ezeres pagastā, kopīpašumā ir zeme un ēkas Aucē, bet valdījumā – zeme Jaunauces pagastā.

Tālis Linkaits, satiksmes ministrs

foto: LETA
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Sapircies akcijas

Linkaits (JKP) pērnā gada deklarācijā norādījis, ka viņam pieder divi dzīvokļi Rīgā, kā arī lērums akciju un kapitāla daļu. Vērtīgākās no tām – AS "Ditton" pievadķēžu rūpnīca akcijas 4900 eiro vērtībā, AS "Rīgas kuģu būvētava" akcijas 2,5 tūkstošu vērtībā, "Olainfarm" akcijas 1708 eiro vērtībā un AS "Tallink Grupp" akcijas 1200 eiro vērtībā. Vēl ministram ir arī somu uzņēmumu "Nokia" OYIJ un "Kone" OYJ akcijas. Skaidru naudu ministrs neglabā, bet bankās ir uzkrājis 36 tūkstošus eiro. Algā kā ministrs viņš pērn saņēmis teju 66 tūkstošus eiro, 575 eiro nākuši dividendēs no "Swedbank", bet 2325 eiro – no nekustamā īpašuma izīrēšanas. Ministra īpašumā ir 2011. gada izlaiduma auto "Mazda 6". Interesanti, ka iepriekšējā deklarācijā Linkaits bija norādījis arī īpašumā esošu 2003. gada izlaiduma "Mazda 6", bet tagad viņam tādas vairs nav. Tā kā arī ienākumu ailītē nemana par auto pārdošanu saņemtu summu, var spriest, ka šis spēkrats savu mūžu ir nokalpojis.

Ilze Viņķele, veselības ministre

foto: LETA
Veselības ministre Ilze Vinķele.

Deklarē īpašu aizdevumu

Viens no Latvijā šobrīd "aktuālākajiem" cilvēkiem – mūsu veselības ministre Ilze Viņķele (AP) – pērn par savu darbu algā saņēmusi 67 tūkstošus eiro. Viņķele arī norādījusi, ka viņas parādsaistības sasniedz 13,5 tūkstošus eiro, "Swedbank" glabā 16 tūkstošus eiro, brauc ar 2003. gada izlaiduma "Mini Cooper" un ir dzīvokļa īpašniece galvaspilsētā. Īpaši deklarācijā ministre gan norādījusi, ka izsniegts "aizdevums 2500 EUR apmērā privātpersonai".

Juris Pūce, bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs

Viņš nesen atkāpās, tomēr jauna šīs ministrijas vadītāja vēl nav, tāpēc apskatīsim Pūces deklarāciju. 

foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, kurš pēc Rīgas domes caurlaižu skandāla atkāpās no amata.

Bez nekustamiem īpašumiem

Pūce (AP) pagājušajā gadā iegādājies sev auto – nu viņa īpašumā ir 2014. gada izlaiduma "Toyota RAV4". Līdz šim tāds viņam bija valdījumā, tātad, visticamāk, beidzies līzinga maksājums. Pūcem gan, izrādās, nepieder neviens nekustamais īpašums, toties ir kapitāldaļas SIA "EPKO" – 2845 eiro vērtībā. Šī Pūcem piederošā firma nodarbojas ar juridiskajiem pakalpojumiem. Interesanti, ka savulaik šo pašu uzņēmumu sauca "Galerija LITA" un tas piederēja ierakstu izdevējai Elitai Mīlgrāvei. Ienākumi no SIA "EPKO" Pūcem pērn bijuši 1180 eiro lieli, vēl teju 69 tūkstoši saņemti kā ministra alga, 2020 eiro par darbu Saeimā, bet 417 eiro – par darbu Latvijas Universitātē, kur Pūce ir pasniedzējs. Vēl ministrs atklāj, ka viņš aizdevis 41 545 eiro, bet ir arī 25 tūkstošu eiro lielas parādsaistības.

Kaspars Gerhards, zemkopības ministrs

foto: LETA
Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Dzīvo no ministra algas

Gerhards (NA), kas valsts amatpersona ir jau 20 gadu – kopš 2000. gadā kļuva par Valsts prezidenta padomnieku –, šajā laikā nav ticis pie vērā ņemamiem uzkrājumiem. Brauc ar 2011. gadā pirktu "Nissan Pathfinder", viņa lietošanā ir dzīvoklis Rīgā, ar vērtspapīru un akciju pirkšanu neaizraujas, naudu arī neaizdod. Toties viņam ir divas parādsaistības – pieci tūkstoši un teju 18 tūkstoši eiro. Dzīvo Gerhards arī tikai no ministra algas: Valsts kanceleja pērn viņam izmaksājusi gandrīz 73 tūkstošus eiro, bet Valsts kase – teju divus tūkstošus.