foto: Shutterstock
Latvijas ierēdņi izšķiež nodokļu maksātāju naudu? Paskatieties, kā to dara Vācijā
Vācijas valdības viesu nams "Petersberg" Bonnas pievārtē kopš 2013. gada radījis septiņu miljonu eiro zaudējumus.
Bizness un ekonomika
2020. gada 9. novembris, 06:19

Latvijas ierēdņi izšķiež nodokļu maksātāju naudu? Paskatieties, kā to dara Vācijā

Kas Jauns Avīze

Daudziem ierasts uzskatīt, ka tikai Latvijā ierēdņi izšķiež mūsu naudu, kamēr citur katrs cents iztērēts ar vislielāko apdomu. Nē, mēs neesam ne sliktāki, ne labāki – Vācijas Nodokļu maksātāju savienība apkopojusi šā gada izšķērdības TOP 100.

Šī nevalstiskā organizācija ik gadu nāk klajā ar savu melno grāmatu, kurā apkopotas lielākās nejēdzības, tērējot valsts un pašvaldību naudu.   

Tiltu nevar būt par daudz

Piemēram, Hifhornas pilsētiņā Lejassaksijā par 200 000 eiro kārtīgi izremontēts vēsturisks tilts, kam mūsdienās nav nekādas praktiskas nozīmes. Ūdenskrātuve zem tā sen pārvērtusies lielā peļķē, gar kuru ved gājēju taka.

Līdzīgi Hamburgā par divarpus miljoniem eiro atjaunots Otrā pasaules kara laikā sagrauts gājēju tilts pār kanālu, kaut arī 100 un 200 metru no tā atrodas divi citi tilti. Turklāt vēl 2018. gadā plānotās izmaksas bija 1,85 miljoni eiro.

Diskotēka par 1,8 miljoniem eiro

Nejēdzīgs izrādījies projekts "Dance Cube" – ceļojoša diskotēka, lai popularizētu alternatīvus enerģijas avotus. Bija iecerēts, ka šī deju zāle trīs gadus ceļos pa Vāciju, rādot, kā dejotāju kinētiskā enerģija pārtop elektrībā.

Rīkotāji solīja, ka diskotēka būs pašpietiekama, šādā veidā pilnībā apgādājot ar strāvu skaņas un gaismas aparatūru. Tomēr tagad atklājies, ka ar deju soļu spēku nepietiek, bez ārējiem elektrības avotiem nekādi neiztikt, un nodokļu maksātājiem šī izklaide izmaksājusi 1,8 miljonus eiro.

Viesnīca ar vēsturi un zaudējumiem

No valsts budžeta joprojām uztur nerentablo viesnīcu "Petersberg VFR" bijušās galvaspilsētas Bonnas pievārtē. Ilgu laiku tas bija Rietumvācijas valdības viesu nams un joprojām ir federālais īpašums. Hotelim ir vairāk nekā simt gadu, šeit apmetušās daudzas karaliskās personas, pasaules varenie un slavenības, tostarp PSRS līderis Leonīds Brežņevs un dalailama.

Kaut arī valdības pārcelšanās uz Berlīni pilnībā pabeigta jau 1999. gadā, "Petersberg" joprojām noris svarīgi starptautiski pasākumi. Tomēr peļņas nav, un kopš 2013. gada bijuši aptuveni septiņus miljonus eiro lieli zaudējumi.  

Sarunas ar burgeru

Ziemeļreinā-Vestfālenē ieguldīta nauda savdabīgā mobilajā lietotnē "Rendezfood", kas paredzēta, lai veicinātu mijiedarbību starp pārtikas reklāmu un klientiem. Izmantojot personalizāciju, reklamētie produkti iegūst īpašas rakstura iezīmes – piemēram, kaprīzs burgers vai jautrs saldējums.

Lietotāji no nākamā gada marta varēšot aprunāties ar izvēlēto ēdienu, restorāni un veikalnieki trāpīt uz īsto auditoriju. Lietotnes izmaksas ir 1,45 miljoni eiro, no tā Eiropas Savienība finansē 673 000 eiro, federālā zeme – 317 000 eiro, privātie līdzekļi ir 460 000 eiro.

Pārbrauktuve neesošam veloceļam

Pamatīgi izgāzusies Ešbornas pašvaldība Hesenē, iepērkot ugunsdzēsēju mašīnas par 680 000 eiro. Iegādes laikā neviens nepievērsa uzmanību, ka katrs automobilis sver 17 tonnas, par vienu vairāk, nekā pieļaujams šādam transportlīdzeklim. Rezultātā jaunie auto nosūtīti atpakaļ piegādātājam, kurš saskaņā ar līgumu piekritis atdod tikai 440 000 eiro.

Un pavisam dīvaina ir situācija ar veloceliņu gar šoseju starp Pulsnicu un Kāmencu Saksijā. 2010. gadā, atjaunojot dzelzceļa pārbrauktuvi netālu no Gelenavas, aptuveni 50 metru attālumā izveidoja atsevišķu pāreju riteņbraucējiem un gājējiem ar automātiskām barjerām.

Kopš tā laika pagājuši desmit gadi, barjeras kārtīgi paceļas un nolaižas, radot četrciparu izmaksas, tikai veloceliņa būve nav tikusi tālāk par plānošanu.