foto: Zane Bitere/LETA
Apkopos informāciju par papildus nepieciešamajiem līdzekļiem Covid-19 krīzes mazināšanai
Jāņa Reira vadītā darba grupa uzklausīs informāciju par nozarēm papildus nepieciešamajiem līdzekļiem Covid-19 krīzes mazināšanai.
Bizness un ekonomika
2020. gada 3. novembris, 16:03

Apkopos informāciju par papildus nepieciešamajiem līdzekļiem Covid-19 krīzes mazināšanai

Jauns.lv / LETA

Ceturtdien, 5.novembrī, uz sēdi sanāks finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa, lai uzklausītu informāciju par nozarēm papildus nepieciešamajiem līdzekļiem Covid-19 krīzes mazināšanai, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Attālinātajā darba grupas sēdē paredzēts uzklausīt atsevišķu valsts iestāžu aktuālo informāciju, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta informāciju par nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumu un Nodarbinātības valsts aģentūras sniegto informāciju par nodarbinātību valstī.

No pirmā šoka un apturētas dzīves pavasarī līdz drūmajam rudenim: koronavīruss Latvijā

Pirmā preses konference par Covid-19 izplatību Latvijā notika 2020. gada februārī. Drīz pēc tam valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija un ...

gallery icon
152

Tāpat darba grupa uzklausīs nozaru ministriju sniegto informāciju par plānotajiem un nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem, lai mazinātu Covid-19 izraisītās negatīvās sekas dažādās tautsaimniecības nozarēs.

Paredzams, ka situācijas izvērtējumu par savā pārraugošajām nozarēm sniegs Ekonomikas ministrija, Zemkopības ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Tāpat darba grupa plāno skatīt jautājumu par nepieciešamajiem papildus līdzekļiem veselības un iekšlietu nozarēs. Šo nozaru vajadzībām plānots novirzīt līdzekļus no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Konteineros pie tirdzniecības nama "Dole" veic Covid-19 analīzes

Centrālās laboratorijas izvietotajos konteineros pie tirdzniecības nama "Dole" tiek nodrošināta Covid-19 analīžu veikšana.

gallery icon
19

Pēc FM sniegtās informācijas, patlaban programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" pieejami 49 683 467 eiro. Vienlaikus ministrijā atzina, ka nepieciešamības gadījumā tiks meklēti vēl papildus līdzekļi Covid-19 seku mazināšanai.

Iepriekš valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē tika pieņemts lēmums atjaunot finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadīto darba grupu uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam Covid-19 krīzē, mediju pārstāvjiem paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Finanšu ministrs stāstīja, ka darba grupas proaktīva atjaunošana ir vērtējama kā pozitīvs un pareizs solis, jo tādējādi gadījumā, ja Covid-19 izplatības dēļ tiks ieviesti jauni ierobežojumi, valsts varēs ātrāk sniegt atbalstu tām nozarēm, uz kurām ierobežojumi varētu attiekties.

Reirs norādīja, ka viņa vadītā darba grupa pavasarī ir guvusi labu pieredzi, un ar tās lēmumiem tika panākti labi rezultāti. Kopumā valsts piešķīrusi atbalstu divu miljardu eiro apmērā, bet līdz ar dažādu finanšu instrumentu pieejamību atbalsts uzņēmumiem ir lēšams trīs miljardu eiro apmērā. Reirs piebilda, ka vairāki Covid-19 krīzes sākumā ieviestie finanšu instrumenti ir pieejami joprojām.

Tiesa, Reirs atturējās nosaukt konkrētu pieejamo valsts atbalsta summu, piebilstot, ka līdzekļi ir pieejami Valsts kasē, kā arī viņa vadītā darba grupa strādās ar projektiem, kuriem piesaistīt līdzekļu no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda. No šī fonda Latvijas projektiem indikatīvi būs pieejami zem diviem miljardiem eiro.

Saistībā ar Covid-19 pandēmiju Latvijā no 13.marta līdz 9.jūnijam bija izsludināta ārkārtējā situācija un tolaik Reira vadītajā darba grupā tika skatīti jautājumi par finansējuma piešķiršanu gan krīzē cietušajiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem, gan arī valsts uzņēmumiem.

Iepriekš Reirs atzina, ka Covid-19 krīzes mazināšanai iespējamais valsts atbalsts ir aptuveni četri miljardi eiro, savukārt Ekonomikas ministrijas apkopotā informācija liecina, ka valsts sniegtais atbalsts Covid-19 krīzē ir aptuveni 2,1 miljards eiro.

Kopumā darbības laikā Reira vadītā darba grupa ārkārtējās situācijas laikā pieņēma apmēram 180 lēmumu, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).