foto: Ieva Leiniša/LETA
Kazāks: par nākamā gada budžetu politiskā ķildošanās Saeimā nav nepieciešama
"Tie darbi, kas stāv rindā pēc budžeta pieņemšanas, ir ļoti, ļoti svarīgi un ar tiem vilcināties nevar," teica Kazāks.
Bizness un ekonomika
2020. gada 23. oktobris, 08:19

Kazāks: par nākamā gada budžetu politiskā ķildošanās Saeimā nav nepieciešama

Jauns.lv / LETA

Par nākamā gada valsts budžetu politiskā ķildošanās Saeimā nav nepieciešama, jo ir darāmi svarīgāki darbi, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ja skatāmies uz nākamā gada valsts budžetu, kādu to tagad piedāvā valdība, tad tas ir pieņemams. Tur nekāda politiskā ķildošanās nav nepieciešama - apstiprinām to un ejam tālāk. Tie darbi, kas stāv rindā pēc budžeta pieņemšanas, ir ļoti, ļoti svarīgi un ar tiem vilcināties nevar," teica Kazāks.

Tostarp Latvijas Bankas prezidents norādīja, ka ir jāstrādā pie "Next Generation EU" līdzekļu iepludināšanas ekonomikā un konkrētu jomu prioritizēšanas. "Tā šobrīd ir krietni svarīgāka lieta nekā atsevišķas detaļas nākamā gada budžeta ietvaros," uzsvēra Kazāks.

Tāpat Kazāks atzina, ka virknē lietu nākamā gada valsts budžets ir veidots pareizā virzienā.

"Ja raugāmies uz nodokļiem, tad, protams, Covid-19 šajā jomā ieviesa lielas izmaiņas politiskajā dienaskārtībā. Šis gads mums sākās ar ļoti plašu nodokļu reformas diskusiju, tad nāca Covid-19 un nodokļiem vairs īsti laika neatlika. Taču budžetā nodokļu ziņā ir sperti soļi pareizajā virzienā. Darbaspēka nodokļu samazināšana ir solis pareizajā virzienā, atviegloto nodokļu režīmu mazināšana arī, manuprāt, ir solis pareizajā virzienā, protams, ir jautājums, cik strauji tas notiek, cik gadu perspektīvā un tā tālāk. Taču kopumā, kā jau minēju, budžets ir pieņemams," sacīja Kazāks.

Savukārt jautāts, vai arī nākamgad būs jāatgriežas pie diskusijām par izmaiņām nodokļos, Latvijas Bankas prezidents atzīmēja, ka vienmēr var kaut ko nedaudz pamainīt un uzlabot, turklāt mēs arī nedzīvojam nemainīgā vidē un neesam vienīgie, kas maina nodokļus. "Nodokļi mainās arī citās valstīs, tādēļ uzmanībai ir jābūt visu laiku, jāskatās, kā mūsu nodokļu sistēma izskatās uz reģionālā fona, un pēc nepieciešamības arī jāreaģē," minēja Kazāks.

Tajā pašā laikā viņš arī uzsvēra, ka būtu ļoti labi, ja vienas Saeimas ietvaros nodokļi netiktu būtiski mainīti. "Saeima no sākuma izdiskutētu, izstrādātu, pieņemtu un tad visu sasaukuma laiku nodokļi būtiski netiktu grozīti. Nodokļus raustīt noteikti nevajadzētu. Uzņēmēji pieņem lēmumus, kas balstās vairāku gadu periodā un prognozēs. Ja nodokļi būtiski mainās katra budžeta izstrādē, tad tas uzņēmēju dzīvi nedara vienkāršu," sacīja Kazāks.