foto: VIA REUTERS
Nobela prēmija ekonomikā piešķirta izsoļu teorijas pētniekiem
Bizness un ekonomika
2020. gada 12. oktobris, 13:41

Nobela prēmija ekonomikā piešķirta izsoļu teorijas pētniekiem

Jauns.lv / LETA

Šā gada Nobela prēmija ekonomikā piešķirta ASV Stenforda universitātes zinātniekiem Polam Milgromam un Robertam Vilsonam par izsoļu teorijas pētījumiem.

Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija norāda, ka Milgroms un Vilsons atzinīgi novērtēti par "izsoļu teorijas uzlabojumiem un jaunu izsoļu formātu izgudrojumiem."

Akadēmijas paziņojumā teikts, ka 72 gadus vecā Milgroma un 83 gadus vecā Vilsona atklājumi devuši ieguvumus pārdevējiem, pircējiem un nodokļu maksātājiem visā pasaulē.

Vilsons izstrādājis teoriju kopīgas vērtības izsolēm, bet Milgroms radījis krietni vispārīgāku izsoļu teoriju, analizējot solīšanas stratēģijas dažāda formāta izsolēs.

Prēmija ir 10 miljoni zviedru kronu (960 tūkstoši eiro).

Pagājušajā gadā Nobela prēmiju ekonomikā saņēma ASV strādājošie zinātnieki Abhidžits Banerdži, Estere Diflo un Maikls Krēmers par pētījumiem, kas veicinājuši nabadzības mazināšanu pasaulē.

Zviedru fiziķis un dinamīta izgudrotājs Alfrēds Nobels 1896.gadā ar savu testamentu nodibināja Nobela prēmijas par izciliem sasniegumiem fizikā, ķīmijā, medicīnā, literatūrā un miera nostiprināšanā. Nobela piemiņas prēmiju ekonomikā nodibināja Zviedrijas centrālā banka, un tā tiek piešķirta kopš 1969.gada.

Jau ziņots, ka šī gada Nobela Miera prēmija piešķirta Pasaules pārtikas programmai (WFP) par tās centieniem cīnīties ar badu un uzlabot apstākļus mieram konfliktu zonās.

Savukārt Nobela balva medicīnā piešķirta ASV virusologiem Hārvijam Alteram un Čārlzam Raisam, kā arī viņu britu kolēģim Maiklam Hotonam.

Visi trīs zinātnieki apbalvojumu saņēmuši par viņu "izšķirošo ieguldījumu" Hepatīta C vīrusa atklāšanā un cīņā ar šo "milzīgo pasaules veselības problēmu, kas ļaudīm visā pasaulē uzraisa cirozi un aknu vēzi", teikts komisijas paziņojumā.

Pateicoties viņu atklājumam, tagad ir pieejami ārkārtīgi jūtīgi asins ainas testi, kas daudzviet pasaulē samazinājuši risku saslimt ar hepatītu pēc asins pārliešanas, tādējādi lielā mērā uzlabojot globālo veselību, uzsvērusi komisija.

Tikmēr Nobela balva literatūrā piešķirta ASV dzejniecei Luīzei Glikai, kas pazīstama ar pievēršanos bērnības un ģimenes dzīves tēmām.