foto: Latvijas investīciju un attīstības aģentūra
Ko šuj Latvijas "slavenākajā" uzņēmumā – koronovīrusa skartajā "Kuldīgas tekstilā"?
„Kuldīgas tekstilā” top apģērbs vairākiem desmitiem Skandināvijā pazīstamu zīmolu.
Bizness un ekonomika
2020. gada 30. septembris, 06:11

Ko šuj Latvijas "slavenākajā" uzņēmumā – koronovīrusa skartajā "Kuldīgas tekstilā"?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Covid-19 visā Latvijā licis runāt par „Kuldīgas tekstilu” – vienu no lielākajiem uzņēmumiem Viduskurzemē. Līdz šim par šo šūšanas firmu vairums maz ko zināja un arī tā šūdinātājos apģērbos Latvijā reti kurš staigāja, jo gandrīz visa produkcija tiek realizēta Skandināvijā, izņemot nelielu vietējo apģērbu veikaliņu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas-Zviedrijas kopuzņēmums „Kuldīgas tekstils” dibināts 1992. gadā uz padomju laikā dibinātās trikotāžas fabrikas „Māra” Kuldīgas filiāles bāzes. Fabrika pēc valsts neatkarības atgūšanas nebankrotēja kā daudzi citi uzņēmumi pēcpadomijas pirmajos gados. Tajā investēja Zviedrijas uzņēmums „Marback Tricot”, lai ražotu apģērbu Skandināvijai – Zviedrijai, Dānijai, Norvēģijai un citām valstīm. Pēc „apstrādes” Zviedrijā Kuldīgā šūdinātais ar pasaulē atpazīstamiem zīmoliem aizceļo arī uz citām zemēm, piemēram, ASV un Franciju.

Covid-19 skartais „Kuldīgas tekstils”

Covid-19 visā Latvijā licis runāt par „Kuldīgas tekstilu” – vienu no lielākajiem uzņēmumiem Viduskurzemē. Līdz šim par šo šūšanas firmu ...

gallery icon
10

Viens no atpazīstamākajiem ir augstākās kvalitātes bērnu un topošo māmiņu apģērbu zīmols „Polarn O.Pyret”, ko Rīgā var iegādāties firmas veikalā tirdzniecības centrā „Spice”. Ap 10% šī zīmola apģērbu top Kuldīgā.

Iesākumā Kuldīgas ražotni zviedri nosauca „Top—print” vārdā, bet vēlāk to pārdevēja latviešiem saprotamāk– par „Kuldīgas tekstilu”. Laika gaitā uzņēmums auga – ja iesākumā tajā strādāja tikai 25 strādnieces, tad tagad jau 110. Jāteic, ka „treknajos gados” tajā bija pat pāri 200 darbiniekiem.

„Kuldīgas tekstils” diendienā šuj kreklus, bikses, veļu, cepures, bērnu apģērbu un citus tekstilizstrādājumus. Pēdējos gados tas saņem Kuldīgas novada gada Uzņēmēju balvas dažādās nominācijās - gan kā lielākais nodokļu maksātājs, gan kā sekmīgākais ražotājs.

Uzņēmuma direktore Jolanta Krūmkalne atzinusi: „Mums klājas labi, un darba ir daudz”. Ik nedēļu uzņēmumā tiek piegādātas ap divām tonnām auduma, no kurām top dažādi apģērbi. Tagad darbs gan apstājies, jo pagājušās nedēļas beigās uzņēmums uz desmit dienām Covid-19 uzliesmojuma dēļ apturēja. „Patlaban uzņēmums ir slēgts, protams, ka cieš pasūtītāji, jo šajā laikā nepiegādāsim ļoti svarīgus pasūtījumus. Ceram atsākt darbu pēc desmit dienām ar tiem darbiniekiem, kas ir pašizolācijā, bet pirms tam viņiem veiksim atkārtotas Covid -19 analīzes,” saka Krūmkalne.

Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija liecina, ka Kuldīgā līdz 28.septembrim bija apstiprināti 33 inficēšanās gadījumi ar Covid-19, kas lielākā daļa ir saistīti ar ražošanas uzņēmumu SIA „Kuldīgas tekstils”. Tagad pašizolācijas režīms jāievēro ne tikai saslimušajiem, bet arī kontaktpersonām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās