foto: Paula Čurkste/LETA
Nomas auto firmai raizes rada bezatbildīgi vecāki
Diemžēl vecāku muļķībai nav robežas – bieži vien nepilngadīgo sēšanās pie stūres notiek ar viņu atļauju un pat mudināti.
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 13. septembris, 06:37

Nomas auto firmai raizes rada bezatbildīgi vecāki

Kas Jauns Avīze

Transportlīdzekļu koplietošanas uzņēmums CityBee saskaras ar problēmu, ko rada bezatbildīgi vecāki un citi klienti – nomājuši auto, viņi pie stūres ļauj sēsties nepilngadīgajiem.

5. septembrī šāda rīcība vainagojusies ar Rīgā izraisītu negadījumu. Vadītājam draud kriminālatbildība, bet klientam būs jāatmaksā visi radītie zaudējumi uzņēmumam, papildus arī līgumsods līdz 2000 eiro, un turpmāk viņš būs firmas melnajā sarakstā – kā lietotājs sistēmā bloķēts uz mūžu.

“Diemžēl vecāku muļķībai nav robežas – bieži vien nepilngadīgo sēšanās pie stūres notiek ar viņu atļauju un pat mudināti, neapzinoties, kādiem finanšu riskiem viņi pakļauj sevi un bērnus. Otra bezatbildīgo grupa ir draugi, kas uzskata – nekas traks jau nenotiks. Rezultātā viņiem būs dārgi jāmaksā par savu rīcību.

Šādos gadījumos CityBee ir bargs – par šādiem pārkāpumiem nav pretimnākšanas, jo apkārtējo drošība ir uzņēmuma prioritāte,” pauž CityBee Latvija vadītāja Egija Gailuma.

CityBee auto var nomāt ar mobilās lietotnes palīdzību. Pieslēdzoties sistēmai, jāuzrāda derīga autovadītāja apliecība, taču pēc tam klients var piesēdināt pie stūres, ko vien vēlas, pārkāpjot likumu un nomas noteikumus.

“Koplietošanas automašīnu drīkst vadīt tikai tā persona, kas ir autorizēts lietotājs – tātad ar derīgām autovadītāja tiesībām.

Diemžēl mēs arvien biežāk saskaramies ar gadījumiem, kad mūsu automašīnas tiek atdotas lietošanā nepilngadīgajiem un cilvēkiem bez tiesībām, kas ir rupjš pārkāpums,” teic Gailuma.

Neskaitot likumā paredzētās sankcijas, uzņēmums par to paredzējis sodu līdz 2000 eiro un plāno to paaugstināt. Starp līdzīgiem pārkāpumiem ir arī koplietošanas auto izmantošana dragrace sacensībās un braukšana mācību nolūkos ar baltajām tiesībām.