foto: LETA
Rosina samazināt sociālo nodokli, palielināt diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas slieksni un ieviest obligātu minimālo sociālo iemaksu
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Bizness un ekonomika
2020. gada 31. augusts, 19:23

Rosina samazināt sociālo nodokli, palielināt diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas slieksni un ieviest obligātu minimālo sociālo iemaksu

Jauns.lv / LETA

Jaunākais Finanšu ministrijas (FM) piedāvājums nodokļu reformas jomā paredz samazināt sociālo nodokli, palielināt diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas slieksni un ieviest obligātu minimālo sociālo iemaksu, pirmdien pēc valdību veidojošo partiju tikšanās žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš pastāstīja, ka trešdien būs valdības sēde, kurā tiks izskatīti jautājumi par budžeta prioritātēm, tostarp tām, ko pieteica neatkarīgās iestādes.

Koalīcija pirmdien ilgi sprieda par FM piedāvājumu nodokļu reformai, kas piedāvā vairākas izmaiņas. Viens no piedāvājumiem ir visiem strādājošajiem par vienu procentpunktu - no 35,09% uz 34,09% - samazināt sociālo nodokli, kas tiktu sadalīts uz pusēm starp darba devēju un darba ņēmēju.

Kariņa ieskatā tas būtiski uzlabotu Latvijas konkurētspēju Baltijas valstu tirgū, padarot valsts ekonomiku konkurētspējīgu, palīdzot piesaistīt investīcijas un palielinot jaunu uzņēmumu skaitu.

Otrs piedāvājums paredz līdz 1800 eiro kāpināt diferencētā neapliekamā minimuma slieksni, kas patlaban ir noteikts 1200 eiro apmērā. Kariņš skaidroja, ka arī šīs izmaiņas dotu pozitīvu efektu Latvijas konkurētspējai.

Trešais risinājums paredz ieviest obligātu minimālu sociālo iemaksu visiem strādājošajiem. Kariņš akcentēja, ka Covid-19 laiks parādīja, ka ne visi Latvijas iedzīvotāji ir sociāli pasargāti.

FM piedāvājumu valdība varētu izskatīt trešdien, 2.septembrī.

"Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts uzteica FM par uzlabotu piedāvājumu, kurā ir veiktas AP norādītās nepieciešamās izmaiņas. Jaunajā piedāvājumā esot novērsts nodokļu nastas pieaugums iedzīvotājiem ar mazākiem ienākumiem un nodokļu sistēma uzņēmējiem kļūst izlīdzinātāka salīdzinājumā ar regulējumu Lietuvā un Igaunijā, pauda politiķis. Tāpat piedāvājums būs izdevīgs vidējo algu saņēmējiem, tāpēc tas ir labs virziens, pie kura turpināt strādāt, norādīja politiķis.

AP frakcijas vadītājs arī pauda, ka jādomā, kā plānu par minimālā sliekšņa ieviešanu sociālajām iemaksām īstenot tā, lai tas neradītu ēnu ekonomikas riskus un nesarežģītu sistēmu vēl vairāk.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) norādīja, ka plānotais sociālo apdrošināšanas iemaksu samazinājums no 35,09% uz 34,09% samazinās nodokļu slogu arī mazajām algām un ģimenēm ar bērniem. Tāpat diferencētā neapliekamā minimuma palielināšana algas padarīs konkurētspējīgākas.

Saeimas deputāte Ilze Indriksone (VL-TB/LNNK) pauda, ka plānotās nodokļu izmaiņas paliek aizvien nelielākas, bet vienlaikus gan tiek uzklausītas bažas par iemaksu pārdali, kas varētu negatīvi ietekmēt ģimenes ar bērniem. Jaunāko FM piedāvājumu viņa vērtēja kā vienkāršāku, tomēr tajā, viņasprāt, joprojām ir virkne diskutējamu lietu.

Indriksone arī sacīja, ka minimālās obligātās iemaksas ieviešanas kārtība un veids rada bažas, jo tas daudzus varētu nostādīt nelabvēlīgā situācijā, tā kā vēl nav noteikts, kuras grupas varētu nemaksāt pilnu sociālo iemaksu.

Saeimas deputāts Gatis Eglītis (JKP) akcentēja, ka FM piedāvājums ir plats solis tuvāk iespējai vienoties par nodokļu reformu. "Piedāvājums ir gana interesants, bet ir vairākas lietas, ko var palabot. Laiks tam ir," teica politiķis.

Viņš arī sacīja, ka saskata iespēju uzlabot situāciju attiecībā uz darba spēka nodokļu slogu mazo un vidējo algu sadaļā, lai labāk varētu konkurēt investīciju piesaistē.