foto: Ekrānuzņēmums
Rimšēvičs paredz ēnu ekonomikas pieaugumu Latvijā
"Izmaksas pret vienu izmaksājamo eiro algā ir augstākas nekā mūsu kaimiņvalstīs," skaidroja Rimšēvičs.
Bizness un ekonomika
2020. gada 22. jūlijs, 07:51

Rimšēvičs paredz ēnu ekonomikas pieaugumu Latvijā

RīgaTV 24

"Nevienam vairs nav nekādu šaubu, ka mēs pieredzēsim ēnu ekonomikas pelēkā sektora pieaugumu. Es domāju, ka mūsu kaimiņvalstīs nodokļu sistēmas ir draudzīgākas, saprotamākas, konkurētspējīgākas, uzņēmēji nav spiesti slēpties šajās ēnās," ēnu ekonomikas mazināšanas plānu, kas šobrīd tiek gatavots, RīgaTV 24 raidījumā "Ziņu Top 5" komentēja bijušais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kurš šajā amatā nostrādāja no 2001. līdz 2019. gadam.

Rimšēvičs uzskata - neesot pareizi, ka viens ēnu ekonomikas apkarošanas plāns beidz darboties un nākamajā dienā sāk darboties cits plāns. Tādam plānam jādarbojas pastāvīgi. "Tam jābūt precīzi, mērķtiecīgi orientētam uz konkrētām darbībām, rezultātu. Ja Latvijas valdība piešķir kaut kādu budžetu, tad pret šo budžetu arī tiek mērīti šie panākumi ēnu ekonomikas apkarošanā," uzskata Rimšēvičs.

Lai saprastu, kāpēc ēnu ekonomikas rādītāji Latvijā ir tik lieli, ir jāsaprot, kādas kopsakarības nodokļu sistēmā un uzņēmēju konkurētspējā pastāv starp Baltijas valstīm. "Es domāju, ka mūsu kaimiņvalstīs nodokļu sistēmas ir draudzīgākas, saprotamākas, konkurētspējīgākas, uzņēmēji nav spiesti slēpties šajās ēnās," pārliecināts ir bijušais Latvijas Bankas prezidents.

"Ir svarīgi vai pasākumi, kuri domāti ēnu ekonomikas apkarošanai, nes augļus. Vesela virkne nodokļu tika palielināti, sociālais nodoklis turpina augt, tā rezultātā izmaksas pret vienu izmaksājamo eiro algā ir augstākas nekā mūsu kaimiņvalstīs," paskaidroja Rimšēvičs.