foto: Ieva Leiniša/LETA
Ekonomists norāda, kas Latvijai jādara, lai pēc krīzes nesekotu masveidīga iedzīvotāju emigrācija
"Šāda veida pabalsts, droši vien modificētā formā, būtu jāturpina, lai bezdarbu noturētu saprātīgi zemā līmenī," sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.
Bizness un ekonomika
2020. gada 28. maijs, 08:18

Ekonomists norāda, kas Latvijai jādara, lai pēc krīzes nesekotu masveidīga iedzīvotāju emigrācija

Jauns.lv / LETA

Bezdarba pieauguma straujai ierobežošanai valstij jāturpina sniegt atbalstu iedzīvotājiem, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Viņš atzīmēja, ka valsts sniegtais atbalsts Latvijas iedzīvotājiem krīzes laikā, tostarp dīkstāves pabalsts, ir "mīkstinājis bezdarbu".

"Šāda veida pabalsts, droši vien modificētā formā, būtu jāturpina, lai bezdarbu noturētu saprātīgi zemā līmenī, lai bezdarbs nepieaugtu ļoti strauji līdz ļoti augstam līmenim un tāds nesaglabātos ilgu laiku," sacīja Rutkaste.

Viņš arī atzīmēja, ja Latvijai izdodies nepieļaut bezdarba līmeņa strauju pieaugumu un tā ilgstošu saglabāšanos augstā līmenī, pēc krīzes, visticamāk, nesekos masveidīga iedzīvotāju emigrācija.

Vienlaikus Rutkaste gan arī atzina, ka emigrācija lielā mērā būs atkarīga ne tikai no situācijas Latvijā, bet arī no bezdarba valstīs uz kurām Latvijas iedzīvotāji dodas darba meklējumos.

Jau vēstīts, ka Latvijā faktiskais bezdarba līmenis, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šogad aprīlī bija 9,2%, kas salīdzinājumā ar martu ir par 1,3 procentpunktiem vairāk. Vienlaikus Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētā bezdarba līmenis aprīļa beigās bija 8%, kas salīdzinājumā ar marta beigām ir pieaugums par 1,2 procentpunktiem.