foto: LETA
Finanšu ministrijā skaidro, kāpēc viesmīlības nozarei šobrīd nemaz nevar samazināt PVN likmi
Bizness un ekonomika
2020. gada 26. maijs, 18:58

Finanšu ministrijā skaidro, kāpēc viesmīlības nozarei šobrīd nemaz nevar samazināt PVN likmi

Jauns.lv / LETA

Šā gada aprīlī viesmīlības nozarē noslēgtā ģenerālvienošanās neaptver visu nozari, kā nozare to bija apņēmusies izdarīt vēl 2018.gadā, kad tika parakstīta vienošanās ar Finanšu ministriju (FM), lai virzītu priekšlikumu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu, atzina ministrijā.

2018.gada septembrī toreizējā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) ar viesmīlības nozares pārstāvjiem parakstīja vienošanos, kas cita starpā paredzēja, ka FM būs gatava nozarei samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, ja viesmīlības nozare noslēgs ģenerālvienošanos.

Šā gada aprīļa beigās Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības prezidente Irēna Liepiņa stāstīja, ka viesmīlības nozarē parakstīta ģenerālvienošanās, kas paredz noteikt minimālo algu un sociālās garantijas nozarē strādājošajiem. Ģenerālvienošanos parakstījusi Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība un trīs darba devēju organizācijas - Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas Tirgotāju asociācija.

Pirmdien sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi mediju pārstāvjiem uzsvēra, ka nozare ir turējusi savu solījumu par ģenerālvienošanās noslēgšanu, tādējādi aicinot valdību turēt solījumu par atbalstu nozarei, samazinot tai PVN.

Tomēr FM skaidroja, ka viesmīlības nozare nav noslēgusi visaptverošu nozares ģenerālvienošanos, ko bija apņēmusies izdarīt 2018.gadā.

"Tā ir noslēgusi brīvprātīgu dokumentu, kas ir saistošs tikai atsevišķām ēdināšanas jomā strādājošām organizācijām, kas šo vienošanos parakstījušas," skaidroja ministrijā.

Arī Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis atzina, ka aprīlī ģenerālvienošanos parakstījuši atsevišķi viesmīlības nozares pārstāvji, nevis visa nozare kopumā, tādējādi ģenerālvienošanās ir saistoša tikai tiem nozares spēlētājiem, kas šo vienošanos ir parakstījuši.

Vienlaikus biedrības prezidents atzina, ka viesmīlības nozare strādā pie tā, lai tiktu noslēgta visaptveroša nozares ģenerālvienošanās, bet patlaban gan nav zināms, kad tas varētu tikt izdarīts.

Atbilstoši Darba likumam ģenerālvienošanās ir saistoša visiem attiecīgās nozares darba devējiem un attiecas uz visiem darbiniekiem, kurus nodarbina šie darba devēji, ja to noslēgušie darba devēji, darba devēju grupa, darba devēju organizācija vai darba devēju organizāciju apvienība nodarbina vairāk nekā 50% darbinieku vai viņu preču apgrozījums vai pakalpojumu apjoms ir vairāk nekā 50 procenti no nozares preču apgrozījuma vai pakalpojumu apjoma.