foto: ITAR-TASS/Scanpix
Latviešiem tas ir parasts produkts, bet pasaule jūk prātā. Cik maksā kefīrs rietumos?
Bizness un ekonomika
2020. gada 25. maijs, 05:40

Latviešiem tas ir parasts produkts, bet pasaule jūk prātā. Cik maksā kefīrs rietumos?

Jauns.lv

Pēdējos gados pasaules iedzīvotāju ēdienkartē nonākuši daudzi pārtikas produkti, par kuriem nesen vēl teju neviens nezināja. Kā piemēru var minēt čia sēklas, kimči, kvinoju, kuskusu, godži ogas un tā tālāk. Nereti tām piedēvē teju vai maģiskas īpašības, kas var būtiski uzlabot veselību un apgādāt organismu ar daudzām svarīgām uzturvielām. Izrādās, ka līdzīgs liktenis skāris arī mums tik pazīstamo un ierasto kefīru, kurš ASV, Lielbritānijā un citviet kļuvis par modīgu dzērienu, liekot cilvēkiem vērt vaļā maciņus daudz plašāk nekā to pieraduši darīt mēs. Ko ārzemēs saka par šo skābpiena produktu un cik tas maksā rietumos?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dažādās ārvalstu recepšu un veselībai veltītās vietnēs ir atrodami neskaitāmi raksti, kuros apskatītas kefīra labās īpašības un minēti ieguvumi, kādus tā lietošana uzturā var dot cilvēkiem. Tāpat ir pieejamas daudzas receptes un pamācības, kā šo dzērienu pagatavot mājas apstākļos.

Interesanti, ka ārvalstīs kefīru bieži pārdod mazos iepakojumos, nevis mums ierastajās litra tetrapakās, un arī cena ir krietni augstāka. Saprotams, ka šo modīgo dzērienu bieži izvēlas cilvēki, kuri seko līdzi savai veselībai un kāri pērk katru dīvaino un nepazīstamo produktu, kuram tiek piedēvētas ļoti labas īpašības.

Piemēram, šī gada februārī veikalu tīkls “Tesco” atklāja, ka pēdējo 18 mēnešu laikā pieprasījums pēc šī produkta veikalos sasniedza 400% pieaugumu. Ja kādreiz tā bija nišas prece, kas ienāca Lielbritānijā līdz ar viesstrādniekiem no Eiropas austrumiem, tad tagad tas kļuvis par ierastu produktu. Ja vel salīdzinoši nesen tas tika piedāvāts poļu pārtikas plauktos, lai apmierinātu šīs tautas viesstrādnieku pieprasījumu pēc kefīra, tad tagad Lielbritānijā darbojas jau aptuveni 10 vietējie kefīra ražotāji, un šis dzēriens pieejams ikdienas patēriņam paredzētajos plauktos, nevis specializētajās nodaļās.

Jānorāda, ka pasaulē ir padomāts arī par cilvēkiem, kuri uzturā nelieto dzīvnieku izcelsmes produktus, jo tirgū ir pieejami arī vegānie kefīri – pagatavoti no kokosriekstu piena, sojas piena vai kāda cita vegāniem draudzīga produkta. Dumpīgākie kefīra cienītāji var iet tālāk un pat pagatavot vai iegādāties… ūdens kefīru.

Cik tad maksā kefīrs Lielbritānijā un ASV?

Kā liecina informācija “Tesco” internetveikalā, litrs poļu kefīra ir nopērkams par salīdzinoši demokrātisku cenu – mazliet vairāk nekā pusotru eiro, taču var iegādāties arī bioloģisko kefīru 250 mililitru iepakojumā, šķiroties no 1,35 eiro. Tas nozīmē, ka litrs šī dzēriena izmaksās vairāk nekā piecus eiro.

Savukārt ASV veikalu tīkla “Walmart” piedāvājumā ir kefīrs par teju 7 eiro litrā. 

Nesen rakstījām par Indijas maizeskoka jeb džekfrūta augli, kas kādreiz Āzijas dienvidu valstīs bija pazīstams kā teju vai nabagu ēdiens, bet tagad iekarojis daudzu rietumvalstu hipsteru un neparastu ēdienu cienītāju sirdis. Stāsts par džekfrūta ceļu un rietumnieku sirdīm atrodams šeit.  

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās