foto: Ekrānuzņēmums
Igaunijas Augstākā tiesa anulē "Rail Baltica" teritorijas plānojumu Pērnavas apriņķī
Teritorijas plānojums Harju un Raplas apriņķiem atstāts spēkā.
Bizness un ekonomika
2020. gada 19. maijs, 21:40

Igaunijas Augstākā tiesa anulē "Rail Baltica" teritorijas plānojumu Pērnavas apriņķī

Jauns.lv / LETA

Igaunijas Augstākā tiesa anulējusi triju dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" trases posmu teritorijas plānojumu Pērnavas apriņķī, daļēji apmierinot vides organizāciju "Avalikult Rail Balticust" (Atklāti par "Rail Baltica") un "Eesti Looduskaitse Selts" ("Igaunijas dabas aizsardzības biedrība") prasību.

Teritorijas plānojums Harju un Raplas apriņķiem atstāts spēkā.

Kā atzinusi Augstākās tiesas Administratīvo lietu palāta, Igaunijas valsts pārvaldes ministrs Jāks Ābs pārkāpis likumu, apstiprinot teritorijas plānojumu Pērnavas apriņķim, jo nav izvērtēts, kā dzelzceļa būvniecība ietekmēs līdzās esošo Luitemā putnu rezervātu, kas iekļauts Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā "Natura 2000".

Saimnieciskās darbības ietekme uz "Natura 2000" teritorijām jāizvērtē visos gadījumos, kad, balstoties uz iepriekš pieejamo novērtējumu, nevar izslēgt, ka šī darbība būtiski ietekmēs attiecīgās teritorijas aizsardzību, norādījusi tiesa.

Tā secinājusi, ka teritorijas plānojuma izstrādātāji nav veikuši "Natura 2000" izvērtējumu, aprobežojoties ar iepriekš pieejamo novērtējumu, un valsts pārvaldes ministrs šai situācijā nedrīkstēja apstiprināt teritorijas plānojumu.

Saskaņā ar esošo novērtējumu dzelzceļa līnijas būvniecība un ekspluatācija var pasliktināt jūras ērgļu, melno stārķu un citu aizsargājamo putnu dzīves apstākļus šai apvidū.

Pēc Pērnavas apriņķa teritorijas plānojuma anulēšanas Igaunijas Finanšu ministrija drīkst lemt, vai rosināt jaunu plānošanas procedūru, vai arī atjaunot agrāko, bet abos gadījumos jāveic "Natura" novērtējums.