foto: Publicitātes foto
Mēbeļu ražotāji nečīkst un turpina strādāt, radot darbam mājās piemērotu galdu
Uzņēmums "Nakts mēbeles" krīzes laikā sācis ražot oriģinālu biroja galdu.
Bizness un ekonomika
2020. gada 17. maijs, 06:32

Mēbeļu ražotāji nečīkst un turpina strādāt, radot darbam mājās piemērotu galdu

Kas Jauns Avīze

Kaut mēbeļu ražotājus arī skārušas Covid-19 radītās problēmas, tomēr ražošana nav apstājusies un pat radīti jauni, unikāli produkti.

Latvijas Mēbeļu ražotāju asociācijas izpilddirektore Ieva Erele atzīst, ka nozarei grūtības radījusi Eiropas valstu robežu slēgšana, sevišķi situācijās, kad nepieciešama darbaspēka pārvietošanās – sarežģītu ražošanas iekārtu uzstādīšanai un apkopei.

Top arī jauni ražojumi

Apstājušies arī liela apjoma līgumi par mēbeļu uzstādīšanu ārvalstu objektos. Toties pie pozitīvā Erele min infrastruktūras sakārtošanu, inovācijas un ieguldījumus programmnodrošinājumā.

Tostarp tapuši arī jauni ražojumi. Piemēram, uzņēmums "Nakts mēbeles" sācis ražot oriģinālu biroja galdu, kas varētu lieti noderēt tiem, kuri spiesti pavadīt mājās daudz laika, strādājot attālināti.

Galds ir aprīkots ar divu motoru darbināmu metāla rāmi, izmantojot Linak tehnoloģijas. Inteliģentā vadības sistēma ļauj lietotājam ērti regulēt nepieciešamo galda virsmas augstumu un iestatīt unikālas pozīcijas. Sistēma pat atgādina, kad pie galda vienā pozīcijā pavadīts pietiekami ilgs laiks un vajadzētu izkustēties, pamainot savu stāvokli. Galdu iespējams vadīt arī ar viedtālruņa lietotni.

Izdzīvos, kas pielāgosies

Nakts mēbeļu vadītājs Juris Griķis stāsta, ka jaunā galda ražošana bija gan iecerēta vēl pirms ārkārtējās situācijas, taču nenoliedzami, ka tā ieceres īstenošanu tikai paātrināja.
Viņš norāda, ka uzņēmums, protams, izjūt problēmas ar realizāciju un detaļu saņemšanu, taču izdevies ieviest arī pozitīvas pārmaiņas.

“Izdzīvos tie, kuri mainīsies un pielāgosies. Mēs pirmo divu nedēļu laikā bijām paspējuši ieviest trīs dažādas attālinātas komunikācijas metodes, izveidojuši skaidru un vienkāršu iespēju noformēt pasūtījumu mājaslapā, nodrošinājuši tirdzniecības vietas ar visiem nepieciešamajiem drošības elementiem. Produktu attīstībā mēs pusotra mēneša laikā esam paveikuši tik, cik iepriekšējā pusgadā, un nu dodamies virzienā, kuru iepriekš neuzskatījām par savu segmentu,” pauž Griķis.

Cerības uz atgūšanos

Arī asociācijas izpilddirektore uzskata – galvenais ieguvums ir, ka uzņēmumi kļuvuši daudz elastīgāki un atrod jaunas iespējas produkcijas noietam. “Arī paši cilvēki sāk domāt par savu produktivitāti un darba kultūru, jo negrib būt tie, kurus atlaidīs pirmos, ja krīze padziļināsies,” teic Erele.

Viņa cer, ka Austrijas, Vācijas un citu svarīgo tirgu pieņemtie lēmumi par veikalu atvēršanu var nest labas ziņas arī Latvijas mēbeļu ražotājiem un tas būs jūtams jau tuvāko nedēļu laikā.