foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.
Jau tuvākajā nākotnē auto uz ceļa sazināsies savā starpā ar 5G palīdzību
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 13. maijs, 05:21

Jau tuvākajā nākotnē auto uz ceļa sazināsies savā starpā ar 5G palīdzību

Jauns.lv

Vairāki automašīnu ražotāji savos jaunajos transportlīdzekļos ievieš 5G tehnoloģijas, lai jau tuvā nākotnē mašīnās iebūvēta programma varētu nosūtīt ziņas autovadītājiem, ziņo DailyMail.

Ātrs mobilais internets ļaus pārsūtīt informāciju no viena autovadītāja citiem, brīdinot par priekšā esošu melno ledu, bedrēm u.tml.

Tāpat ar 5G starpniecību plānots transportlīdzekļus radīt aizvien automatizētākus, atvieglojot vadītājus no manuālās braukšanas. Tiek prognozēts, ka, vadot mašīnu ar jau iestādītu automatizētu programmu, būtiski samazināsies negadījumu skaits uz ceļiem.

foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.

Automobiļu gigants “Ford” jau strādā pie ziņojumu izstrādes, kas nosūtīs informāciju par apdraudējumu vai apgrūtinājumu uz ceļa. Sistēma apkopojot datus no visiem ceļa lietotājiem, avārijas dienestiem un varas iestādēm. Šādi automašīnas paneļa displejā parādās brīdinājums par tuvāko apkārtni, lai varētu mainīt maršutu vai pievērst pastiprinātu uzmanību.

Tikmēr “Seat Leon” izveidojis programmu par maršrutā esošajiem luksoforiem. Autovadītājs var redzēt, vai aiz stūra esošais luksofors iedegsies zaļā vai sarkanā krāsā, tā attiecīgi jau laikus piebremzējot vai tieši otrādi – palielinot ātrumu, lai izvairītos no liekas gaidīšanas.