foto: LETA
Tiešsaitē prezentēs LTRK Latvijas ekonomikas indeksu
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.
Bizness un ekonomika
2020. gada 23. aprīlis, 11:46

Tiešsaitē prezentēs LTRK Latvijas ekonomikas indeksu

Jauns.lv

24. aprīlī plkst. 11.00 tiešsaistē tiks prezentēts Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Latvijas ekonomikas indekss - pētījums, kas atspoguļo uzņēmēju vērtējumu pašreizējai situācijai un prognozēm tuvākajai nākotnei, kā arī dažādiem aspektiem, kas saistīti ar uzņēmumu darbības rādītājiem un kopējo situāciju uzņēmējdarbībā valstī.

LTRK Latvijas ekonomikas indeksu ir veicis sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS un atspoguļo Latvijas uzņēmēju kopējo noskaņojumu – cik tas kopumā ir optimistisks vai pesimistisks.

“Jāatzīmē, ka indeksa svārstības precīzi atspoguļo Latvijas uzņēmēju noskaņojuma izmaiņas, un sešpadsmit gadu laikā ir pierādījies, ka indeksa svārstības ir apsteidzošas un korelē ar atsevišķiem Latvijas makroekonomiskajiem rādītajiem”, saka SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

LTRK Latvijas ekonomikas  indekss veidots ar mērķi, lai noteiktu uzņēmēju vērtējumu par valsts ekonomisko attīstību, kas ļautu novērtēt izmaiņas uzņēmēju viedokļos par tautsaimniecības situāciju  Latvijā.

Prezentējot pētījumu, tiks sniegtas situācijas prognozes par vispārējo ekonomisko aktivitāti valstī, attiecīgajā nozarē, kā arī dažādiem uzņēmuma darbības radītājiem, piemēram, rentabilitāti, apgrozījumu, nodokļiem, eksportu u.c.

“Pētījumi par uzņēmēju vērtējumu valsts tautsaimniecības kontekstā ir svarīgi vienmēr, bet tieši šobrīd tas ir īpaši aktuāli, jo sakrīt ar pandēmijas izraisītās krīzes laiku. Latvijas virzītājspēks ir uzņēmēji, kas šī brīža apstākļos turpina darbu un attīstās. Tāpēc pētījums ir būtisks, lai mēs spētu laicīgi reaģēt ar atbalstošiem instrumentiem uzņēmējiem un veicinātu straujāku ekonomikas attīstību pēc COVID19”, komentē LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Pētījumā piedalījās 750 uzņēmēji un uzņēmumu vadītāji (rūpniecības, pakalpojumu, būvniecības un tirdzniecības) dažāda lieluma uzņēmumu pārstāvji visā Latvijā. 2020. gada 1. ceturksnis ir jau sešdesmit pirmais ceturksnis, kurā ir iegūta informācija par Latvijas uzņēmēju noskaņojumu.

Prezentāciju būs iespējams vērot interneta tiešraidē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Facebook lapā https://www.facebook.com/LTRKinfo/ Pētījuma prezentācijā piedalīsies LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Kas ir LTRK

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 2600 individuāli biedri un aptuveni 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru – uzņēmumu – apgrozījums 2018.gadā pārsniedza 16,75 miljardus eiro. Kopējais pārstāvēto juridisko biedru skaits ir lielāks par 5700.