foto: LETA
Pūres šokolādes fabrikā dīkstāves pabalstu saņēmuši tikai četri no 60 darbiniekiem
2020. gada 22. aprīlis, 21:49

Pūres šokolādes fabrikā dīkstāves pabalstu saņēmuši tikai četri no 60 darbiniekiem

Jauns.lv / LETA

No šokolādes trifeļu ražotāja "Pure Chocolate" 60 darbiniekiem vien četri jeb nepilni 7% darbinieku saņēmuši dīkstāves pabalstu, bet nepieciešamākais atbalsts krīzes pārvarēšanai - "Altum" aizdevums - uzņēmumam ir atteikts, pastāstīja kompānijas mārketinga vadītāja Ieva Ostrovska.

Pēc viņas sacītā, reālā aina ar valsts atbalstu un tā piešķiršanas mehānismu nav tik "rožaina", kā izriet no valsts amatpersonu publiskajiem paziņojumiem. "Esam rūpīgi strādājuši pie biznesa procesu optimizācijas un maksimālas efektivitātes, tāpēc arī tādu darbinieku, kurus palaist dīkstāvē, lai neapturētu ražošanas procesu, mums nav. Ir tikai Šokolādes muzeja 4-5 darbinieki, kas patlaban, karantīnas apstākļos nav nodarbināti. Par šiem cilvēkiem arī saņēmām dīkstāves pabalstu, kas reāli nozīmē, ka pabalstu saņem tikai četri darbinieki no 60," viņa atzina.

Pēc Ostrovskas skaidrotā, "Pure Chocolate" ir starp uzņēmumiem ar daļēju dīkstāvi, jo kompānijas bizness nav pilnībā apstājies, bet piedzīvojis 40-60% apgrozījuma kritumu. "Ir virkne speciālistu ražošanā, kvalitātes un inovāciju nodaļā, pārdošanā, kurus palaižot dīkstāvē, uzņēmums faktiski zaudētu iespēju ražot un pildīt tekošos pasūtījumus, un gatavot nākamos pasūtījumus. Mums, lai iegūtu eksporta pasūtījumus, parasti notiek 3-9 mēnešu priekšdarbi, saskaņojot dizainus, saturu, cenas, termiņus utt. Ja mēs tagad šādus speciālistus atlaižam, vai palaižam dīkstāvē, mēs zaudējam jebkādu cerību ātri atkopties pēc krīzes," skaidroja "Pure Chocolate" Mārketinga vadītāja.

Pēc viņas teiktā, apgrozījuma krituma "pārziemošanai" uzņēmumam visvajadzīgākais atbalsts - "Altum" aizdevums - kompānijai tika atteikts, jo "Pure Chocolate" ir klasiski Eiropas Savienībā noteiktais grūtībās nonākušā uzņēmuma statuss - uzkrātie zaudējumi pārsniedz pusi no uzņēmuma kapitāla. "Uzņēmumam ir pozitīvs pašu kapitāls, godīgi maksājam nodokļus un tekošos kredītus, bet šī formalitāte mums neļauj pretendēt uz atbalstu, lai arī atbilstam visiem citiem parametriem," viņa sacīja. Viņa vērsa uzmanību, ka grūtībās nonākušā uzņēmuma statuss darbojās arī pirms Covid-19 krīzes un "force majeure" situācijas dēļ, izskatot krīzes atbalstu, to varēja arī pārskatīt.

"Latvijas biznesa kontekstā esam pietiekoši nopietns eksportētājs. 2019.gadā eksports sasniedza 2,1 miljonu eiro. Pašlaik mums ir lieli eksporta projekti, kur uz Ameriku un citām tālajām valstīm ar jūniju sākas iepirkumi uz rudens, ziemas sezonu, bet pašlaik nezinām vai spēsim tos izpildīt, jo lai pildītu lielus pasūtījumus tiek iesaldēti lieli apgrozāmie līdzekļi, jo ceļš vien uz Ameriku ir 30-50 dienas, plus veikalu atliktās apmaksas dienas. Tāpat arī jebkāda biznesa pārorientācija, lai pielāgotos pieprasījuma izmaiņām, arī prasa līdzekļus," viņa dalījās.

"Pure Chocolate" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste, komentējot esošo situāciju, uzsvēra, ka atlikti nodokļi, vai dīkstāves pabalsti nerisina problēmu ar apgrozāmajiem līdzekļiem, kas ļautu uzņēmumam atgūties un sekmīgi iziet no krīzes atjaunojot normālu darba ciklu. Tie vairāk palīdz mazināt zaudējumus, bet tie nepalīdz atjaunot Covid-19 laikā zaudētos apgrozāmos līdzekļus.

Čakste arī vērsa uzmanību, ka speciālisti saņem vairāk par dīkstāves pabalsta apmēru un šiem cilvēkiem pašreizējā situācijā nav risinājumu, kā vien samierināties ar algas samazinājumu vai kļūt par bezdarbnieku.

Pēc viņa sacītā, pašreizējā gadījumā aizdevuma par izdevīgiem nosacījumiem saņemšana ir labākais instruments, kā izdzīvot krīzes laiku un uzreiz būt spējīgam startēt biznesu krīzei rimstoties. "Atgādināšu, ka aizdevums nav dāvinājums. Uzņēmumam tas tā pat būs jāatdod, līdz ar to vienīgā dāvana no valsts šeit ir samazināti aizdevuma procenti un iespēja saņemt aizdevumu grūtajos krīzes apstākļos. Tas ir atbalsts, kas mums šobrīd nav pieejams," viņš pauda nožēlu.

"Pure Chocolate" pagājušā gada pārskata vadības ziņojumā pausts, ka uzņēmums spēs pārvarēt ārkārtējo situāciju ar kompensējošo mehānismu palīdzību - izmaksu pārskatīšanu un samazināšanu, iekams beigsies krīzes ietekme, kā arī "Altum" aizdevumiem darbības pārstrukturizēšanai un nepārtrauktas darbības uzturēšanai līdz eksporta klientu pasūtījumu izpildei gada otrajā pusē.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Pure Chocolate" 2019.gadā strādāja ar 3,797 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 21% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi saruka par 38,7% - līdz 228 713 eiro. Salīdzinājumam 2018.gadā uzņēmuma zaudējumi bija 372 878 eiro, bet 2017.gadā - 902 671 eiro. Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju uzņēmumam šogad 7.aprīlī bija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēts nodokļu parāds 18 224 eiro apmērā.

"Pure Chocolate" reģistrēta 2007.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3,596 miljoni eiro. Kompānija pieder "BaltCap Latvia Venture Capital Fund" (60%), kā arī trim Latvijas privātpersonām un uzņēmumam "Šokolādes muzejs".