foto: REUTERS/SCANPIX
Sazvērnieki atraduši jaunu "pierādījumu", ka šis vīruss ir cilvēka radīts
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 24. marts, 06:14

Sazvērnieki atraduši jaunu "pierādījumu", ka šis vīruss ir cilvēka radīts

Jauns.lv

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pandēmijas dēļ dzimst neskaitāmas alternatīvās teorijas par to, kā un kāpēc radās vīruss. Sazvērestību piekritēji uzgājuši 2015. gadā izdevumā “Nature” publicētu rakstu, kuru uzskata par pierādījumu apgalvojumam – šis vīruss ir cilvēka radīts.

Jānorāda, ka šo 2015. gada 12. novembrī publicēto rakstu tagad pavada šī gada martā ievietots redaktora komentārs, kas vēsta: “Mēs esam informēti, ka šis stāsts tiek izmantots par pamatu nepārbaudītām teorijām, ka jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 ir cilvēka radīta. Nav nekādu pierādījumu, ka tā būtu patiesība. Zinātnieki uzskata, ka visticamākais koronavīrusa avots ir dzīvnieks.”

Daudzus cilvēkus nereti mulsina veids, kādā runā zinātnieki, proti, “tiek uzskatīts”, “nav pierādījumu” utt., kamēr konspirāciju teoriju veidotāji savā retorikā izmanto krietni pārliecinošākus vārdus un nebūt neizvairās no kategoriskiem apgalvojumiem, kurus “īstajā”, uz pierādījumiem balstītajā zinātnē pārāk neciena. Tieši zinātnieku piesardzīgo toni sazvērnieki bieži izmanto kā apliecinājumu tam, ka “no mums kaut ko slēpj”. Ticēt “interneta profesoriem” bez atbilstošas izglītības vai cilvēkiem, kuri mācībām veltījuši gadu desmitus, dienām un naktīm pavadot laboratorijās, lasot zinātniskus rakstus, veicot pētījumus, protams, ir katra paša izvēle…

2015. gada rakstā, kurš šobrīd tiek padots tālāk sociālajos tīklos, bija runāts par eksperimentu, kura ietvaros tika izveidota sikspārņu koronavīrusa hibrīda versija, kas saistīta ar vīrusu, kurš izraisa SARS jeb smagu akūtu elpceļu sindromu. Šis eksperiments uzjundīja diskusijas par to, vai pandēmijas risku radošu vīrusu inženierija laboratorijās ir pastāvošo draudu vērti.

Toreizējie atklājumi pastiprināja iepriekšējās aizdomas, ka sikspārņu koronavīrusi, kas spēj tieši inficēt cilvēkus (nevis nonākt līdz cilvēkam ar starpposma dzīvnieku), varētu būt biežāk sastopami, nekā tika domāts iepriekš. Tomēr vairāki virusologi pauda bažas, vai šādos eksperimentos iegūtā informācija ir risku vērta, jo jaunu vīrusu radīšana laboratorijas apstākļos tā izkļūšanas gadījumā var radīt neparedzamu attīstības trajektoriju.

Šīs diskusijas pirms vairākiem gadiem tagad “izraktas” no interneta dzīlēm un vāc klikšķus dažādiem alternatīvo patiesību sludinātājiem. Vairākkārt izskanējis, ka vīruss izmucis no laboratorijas Uhaņas provincē Ķīnā, kur arī tika fiksēts uzliesmojums, kas pārmetās uz citām pasaules valstīm. Dažos rakstos tiek piesaukta arī ASV, kas “nenosargāja” cilvēka radīto vīrusu.

Zinātnieki 17. martā žurnālā “Nature Medicine” salīdzināja jaunā koronavīrusa genomu ar septiņiem citiem koronavīrusiem, kuri ir spējīgi inficēt cilvēkus. “Mūsu izpēte skaidri parāda, ka SARS – CoV-2” nav radīts laboratorijā vai mērķtiecīgi izveidots vīruss,” secināja zinātnieki.  

Šobrīd aizvien tiek uzskatīts, ka jaunais koronavīruss cēlies no sikspārņiem, tad “pārmeties” uz citu dzīvnieku, iespējams, pangolīnu, no kā tika nodots cilvēkam.

Ķīnā slēdz koronovīrusa krīzes centrā esošo Uhaņu

Ķīna ir paziņojusi, ka no ceturtdienas apturēs aviosatiksmi un vilcienu kustību no Hubejas provinces galvaspilsētas Uhaņas, kura ir jaunā koronavīrusa ...

gallery icon
24