foto: Edijs Pālens/LETA
Neizskaidrojama ažiotāža: kāpēc veikalos steigā izpērk griķus?
Koronavīrusa sakarā sākusies „griķu panika” – neizskaidrojamu iemeslu dēļ lielveikalos tiek izpirkts tieši šis produkts.
Bizness un ekonomika
2020. gada 5. marts, 04:05

Neizskaidrojama ažiotāža: kāpēc veikalos steigā izpērk griķus?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Gatavojoties „koronavīrusa krīzei”, cilvēki masveidā iepērk ne tikai higiēnas preces (sejas maskas un dezinfekcijas līdzekļus), bet arī ilgi uzglabājamus pārtikas produktus. Līdzās roku dezinfekcijas līdzekļiem par deficītu daudzos veikalos pazudušas arī griķu pakas. Tai pašā laikā citi produkti, kā rīsi, auzu pārslas un sausās zupas, netiek izķerti. Vai tik tiešām griķiem ir kādas maģiskas spējas mūs pasargāt no „Covid-19”?

Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere Jauns.lv pauda savu neizpratni par „griķu ažiotāžu”: „Mums nav atbildes uz jautājumu, kādēļ cilvēki kā glābējus iespējamai X stundai izvēlējušies tieši griķus nevis, piemēram, rīsus vai auzu pārslas”.

Tikmēr Jauns.lv lasītāji un arī veikalnieki novērojuši, ka cilvēki šajās dienās izpērk tieši griķus. „Elvi” tīklā griķu pārdošana pieaugusi divkārt, arī „Rimi” lielveikalos griķi tiek pastiprināti izpirkti. To “Rimi Latvijas” Sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala Jauns.lv skaidroja ar piemērotajām akcijām:

“Pēdējās dienās „Rimi” veikalos ir pieaudzis pieprasījums gan pēc graudaugiem, gan konserviem, sausmaizītēm un citiem produktiem ar ilgu uzglabāšanas termiņu. Turklāt pagājušajās brīvdienās pircēju novērotos un sociālajos tīklos publicētos tukšākos produktu plauktus „Rimi” veikalos ietekmēja atsevišķu iepriekšminēto produktu zīmolu pieprasījums, kuru veicināja “Tudiš pīp” akcijas piedāvājums”.

Savukārt „Maxima Latvija” iepirkuma departamenta direktors Edvīns Lakstīgala Jauns.lv pieļāva: „Iemesls griķu lielākajam pieprasījumam nekā citā precēm, iespējams, saistīts ar šo produktu augsto uzturvērtību”.

Mikroblogošanas vietnē „Twitter” interneta lietotāji nebeidz brīnīties par „griķu ažiotāžu”

Krista Baumane: „Mani arī baigi mulsina, ka no visiem pārtikas produktiem tiek izpirkti tieši griķi. Tipisks ēdnīcu ēdiens ar specifisku smaržu, nekad neesmu pieredzējusi, ka to kāds gatavo mājās”.

Ilze Meistere: „Varbūt griķi ir jaunie ķiploki? Ja tos izkaisa pa perimetru, jaunais vīruss netuvojas. Diez, griķu spilveni arī kā palīdz? Nu, tos vismaz krīzes situācijā varēsim apēst”.

Aļona Zandere: „Joprojām nesaprotu, kāpēc tieši griķi”.

Tiek meklētas arī atbildes uz griķu pieprasījumu:

Inga: „Magnijs un varš. Nav glutēna. Stiprina imunitāti un organismu. Muskuļu darbībai. Reti izraisa alerģiju, der pat mazuļiem. Reti kurš graudaugs to spēj. Nepelnīti izstumts citās valstīs, piemēram, Horvātijā nevarēju atrast”.

Martas tante: „Rudzi apdziedāti tautasdziesmās, tāpat griķi - tātad tie pieder pie latviskā koda, pie latviskās dzīvesziņas. Citādi ir ar rīsiem. Jau pats vārds ir vulgārs, latvieša ausij netīkams. Tos jau arī ēd tikai cilvēki ar sadrumstalotu identitāti vai pavisam bez tās. Tik vienkārši”.

sirc5: „Jo griķi briest arī aukstā ūdenī un, ja nav elektrība, gāze, tad var ēst neuzvārītus!”

Viens otrs arī nesaprot, kas notiks ar iepirkto griķu kvantumu, kad „koronavīrusa krīze” beigsies. Angry by default: „It kā vīruss vien jau nebūtu pietiekami briesmīgi. Un tagad man vēl pusgadu būs jāēd griķi!”

Te jāpiebilst, ka uztura speciālisti ir norādījuši, ka griķus nebūtu vēlams pārāk ilgi glabāt – ne vairāk par pusotru gadu, jo pēc tam tie zaudē gan savu uzturvērtību, gan garšu.

Lietuviešus aicina nepirkt griķus un tualetes papīru

Griķus izpērk ne tikai Latvijā, bet arī mūsu kaimiņvalstīs. Un arī šajā gadījumā novērojama ar neko neizskaidrojama panika, Viļņas universitātes klīniskās slimnīcas „Santaros” ārsts un Viļņas universitātes Medicīnas fakultātes pasniedzējs Vitauts Kasupevičs sava „Facebook” kontā ierakstījis, ka lietuviešiem jābeidz panikot un iepirkt lielos kvantumos preces, sevišķi jau tualetes papīru un griķus. Viņš uzsvēris, ka inficēšanās gadījumā cilvēkam būs vajadzīga ātrā palīdzība, ārsti un slimnīca, un tādā gadījumā nekādi griķi nepalīdzēs: „Griķi būs vajadzīgi ļoti nedaidz. Tāpēc nepērciet tos vairāk par kilogramu. Šis daudzums pietiks līdz maijam. Un visu pārējo jums nāksies izmest ārā”.

Te jāpiebilst, ka uztura speciālisti ir norādījuši, ka griķus nebūtu vēlams pārāk ilgi glabāt – ne vairāk par pusotru gadu, jo pēc tam tie zaudē gan savu uzturvērtību, gan garšu. 

Krievija „atklāj” griķu unikālās īpašības

Griķus izpērk arī Krievijā. Tur, atšķirībā no Baltijas valstīm, pēdējo nedēļu laikā vismaz par ceturtdaļu ir cēlusies griķu cena, jo valstī vairs nav griķu krājumu. Tāpat pieprasījumu pēc griķiem mūsu lielajā kaimiņvalstī veicinājuši arī krievu dietaloga Andreja Bobrovska izteikumi, kurus pārpublicējuši visi lielākie Krievijas plašsaziņas līdzekļi. Tie, protams, nav nepatiesi, bet, ja tos izplata laikā, kad cilvēki gatavojas iespējamajai X stundai, tam varētu būt sava ietekme, kura atsaucas arī Latvijā, jo daudzi mūsu iedzīvotāji dzīvo Krievijas informatīvajā telpā.

Bobrovskis paziņojis, ka griķu sastāvā esošie antioksidanti spēj attīrīt organismu, izvairīties no liekā svara un pat pasargāt no vēža. Šī ziņa laikrakstos un interneta portālos tika publicēta ar „kliedzošu” virsrakstu: „Krievijas iedzīvotājiem atklāj griķu unikālās īpašības”. Iespējams, ka arī daļa Latvijas iedzīvotāju, pakļaujoties šim „unikālam atklājumam”, nu griķus uzskata kā panaceju pret visām ligām.

Katrā ziņā griķi ir uzskatāmi par veselīgu pārtikas produktu, bet tas, vai tie būtu jāiepērk milzīgos kvantumus, jāizvērtē katram pašam.