foto: Pixabay
"AmberBirch" finiera ražotne kāpina ražošanas apjomus un veicina reemigrāciju
Ilustratīvs attēls.
2020. gada 21. janvāris, 18:51

"AmberBirch" finiera ražotne kāpina ražošanas apjomus un veicina reemigrāciju

Jauns.lv

Aizvadītā gada novembrī Krustpils novadā atklātā "AmberBirch" kokapstrādes rūpnīca no janvāra uzsākusi darbu trīs maiņās, ražošanā iesaistot jau 50 darbiniekus. 17 jeb nedaudz vairāk nekā trešā daļa darbinieku ir reemigrējuši no ārvalstīm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar kāpināto jaudu rūpnīcā gada laikā plānots pārstrādāt līdz 100 tūkstošiem kubikmetru bērza sīkfiniera kluču, saražojot līdz 40 tūkstošiem kubikmetru finiera. Pašlaik saražotā produkcija tiek pārdota Dienvidaustrumāzijā, taču drīzumā tiks uzsāktas pirmās piegādes arī Eiropas valstu pircējiem. Līdztekus finiera ražošanai uzņēmums gatavo tirgū pieprasītus produktus, kas top no ražošanas atlikumiem. Finiera ražošanā tiek izmēģinātas arī jaunas koku sugas.

"Rūpnīcā veiksmīgi noslēdzies izmēģinājuma cikls, un esam uzsākuši darbu trīs maiņās. Lai arī iepriekš nedaudz bažījāmies par darbaspēka trūkumu, šobrīd darbinieku netrūkst. Īpaši priecē fakts, ka katrs trešais darbinieks ir reemigrējis no ārvalstīm. Acīmredzot adekvāts atalgojums, stabila darba vieta un cieņpilna darba devēja attieksme pret darbiniekiem ir visefektīvākā reemigrācijas stratēģija," uzsver "AmberBirch" valdes loceklis Kārlis Kavass. Darbinieki reemigrējuši no Īrijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, kā arī Ukrainas un Lietuvas.

Pēc Kavasa vārdiem, rūpnīca spērusi vēl vienu soli tālāk un apzināti savas darbības nodrošināšanai vienmēr dod priekšroku vietējiem – reģionālajiem piegādātājiem. "Runa ir gan par izejvielām, gan par piegādātajām precēm un pakalpojumiem. Šādi cenšamies dot savu ieguldījumu reģiona ekonomiskajā attīstībā un kļūt par ieredzētu uzņēmumu gan potenciālajiem darbiniekiem, gan sadarbības partneriem," norāda Kārlis Kavass.

"AmberBirch" finiera rūpnīca viens no lielākajiem investīciju projektiem reģionā. Tā uzbūvēta agrākā armijas lidlauka teritorijā. Rūpnīcas izveidē investēti vairāk nekā 10 miljoni eiro. Finiera ražotne ir tikai projekta pirmā kārta. Ieguldot vēl 55 līdz 60 miljonus eiro, plānots uzbūvēt mūsdienīgu saplākšņa ražotni, tādējādi nodrošinot pilnu ražošanas ciklu. Nākotnē "AmberBirch" Krustpils novadā plāno nodarbināt līdz pat 250 darbiniekiem.

AmberBirch ir daļa no "AmberStone Group", AS, kas ir 2013. gadā Latvijā dibināta holdingkompānija, kura pārvalda savas meitas un asociētās sabiedrības dažādās nozarēs. Tās galvenais ilgtermiņa finanšu mērķis ir visa holdinga vērtības pieaugums, kā arī savu meitas un asociēto sabiedrību darbības ilgtspējas un stabilitātes nodrošināšana. "AmberStone Group" līdz šim veikusi investīcijas medicīnas, lauksaimniecības, kuģniecības, viesmīlības un citās nozarēs Latvijā.