foto: Evija Trifanova/LETA
Vienojas par soļiem samazinātās PVN likmes ieviešanai ēdināšanas nozarē
Ēdināšanas kompānijas AS "Lido" ēdināšanas vietas atklāšanas pasākums tirdzniecības centrā "Apelsīns".
Bizness un ekonomika
2020. gada 20. janvāris, 18:52

Vienojas par soļiem samazinātās PVN likmes ieviešanai ēdināšanas nozarē

Jauns.lv / LETA

Latvijas Restorānu biedrība un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija ir parakstījusi vienošanos ar Finanšu ministriju par nozares ģenerālvienošanās noslēgšanu un samazinātā pievienotā vērtību nodokļa (PVN) likmes 12% apmērā ieviešanu līdzšinējo 21% vietā ēdināšanas nozarē, informēja Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

"Restorānu biedrība ir nogājusi garu un cerību pilnu ceļu, vairāk nekā divus gadus esam strādājuši pie nozares sakārtošanas jautājumiem. Kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju izstrādātais ēnu ekonomikas apkarošanas plāns paredz pilnīgu nozares iziešanu no pelēkās zonas, noslēdzot ģenerālvienošanos un ieviešot samazināto PVN likmi, kā to pēc Eiropas Savienības direktīvas ir izdarījušas 18 Eiropas valstis," uzsvēra Jenzis.

Kā skaidroja nozares pārstāvis, lai panāktu ģenerālvienošanās noslēgšanu, ēdināšanas nozarē jāpanāk, ka uzņēmumi, kuru apgrozījums veido vismaz 50% no kopējā nozares apgrozījuma, paraksta šo ģenerālvienošanos un tad Finanšu ministrija virzīs samazinātā PVN likmes ieviešanu.

Viņš norādīja, ka patlaban ģenerālvienošanos ir gatavi parakstīt uzņēmumi, kuri no kopējā nozares apgrozījuma veido 30% līdz 35%. Atlikušo 15% piekrišanu plānots panākt gada pirmajā pusē.

Jenzis atzīmēja, ka Restorānu biedrības un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vienošanās ar Finanšu ministriju paredz vidējās darba stundas skaita pieaugumu vidēji par 10%, minimālo stundu likmju pieaugumu, kā arī minimālo stundu likmju paaugstināšanu 34 ēdināšanas nozares aktuālākajās profesijās. Tāpat vienošanās ietver sociālo garantiju paaugstināšanu, darba drošības un aizsardzības stiprināšanu, kā arī apmācības un kvalifikācijas celšanu.

Kā skaidroja Jenzis, samazinātās PVN likmes ieviešana ēdināšanas nozarei nozīmētu apgrozījuma legalizāciju un tās pieaugumu un darbinieku atalgojumu palielināšanu. Vienlaikus samazinātās PVN likmes ieviešana atvieglotu arī darbaspēka piesaisti un noturēšanu, samazinātu administratīvo slogu, uzlabotu sociālās garantijas un  palielinātu konkurētspēju. Savukārt valsts iegūtu papildu nodokļu ieņēmumus.

Viņš atklāja, ka ģenerālvienošanās parakstīšanu atbalsta Restorānu biedrība, Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Tirgotāju asociācija un Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un Transporta darbinieku arodbiedrība, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

Jenzis atzīmēja, ka par ēdināšanas nozares un Finanšu ministrijas vienošanās saturu un turpmākajiem ieguvumiem līdz ar samazinātās PVN likmes ieviešanu 12% apmērā pirmdien iepazīstināja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas deputātus.

Vienlaikus Jenzis uzsvēra, ka arī Ekonomikas un Finanšu ministrijas ir sniegušas papildus ierosinājumus, kas ir būtiski nozares sakārtošanas procesos un ir iekļauti nozares pašsakārtošanās plānā.

Latvijas Restorānu biedrība dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju.