foto: Publicitātes
Mājas vairs nebūvē, bet diennakts laikā izdrukā
Šīs mājas ir izdrukātas ar 3D printeri tikai diennakts laikā. Šai tehnoloģija ir nākotne, lai risinātu pajumtes problēmu trūcīgākās valstīs.
Auto un tehnoloģijas
2019. gada 25. decembris, 07:08

Mājas vairs nebūvē, bet diennakts laikā izdrukā

Kas Jauns Avīze

Meksikā izprintētas pirmās divas mājas trūcīgām ģimenēm – tieši tā, nevis uzceltas ierastā veidā, bet izdrukātas ar 3D printeri.

Jaunuzņēmums "Icon" un bezpeļņas organizācijas "New Story" un "Echale" būvē ciematu maznodrošinātām ģimenēm Tabasko štatā. Ēkas izdrukātas no īpaša betona maisījuma ar printeri Icon Vulcan II, kas izstrādāts būvdarbiem attālos lauku apvidos, kur celtniecību apgrūtina neparedzami laikapstākļi un resursu trūkums. Projektēšanā ņemta vērā rajona paaugstinātā seismiskā aktivitāte.

Tipveida mājā ir divas guļamistabas, viesistaba, virtuve un labierīcības, kopā 46,5 kvadrātmetri, un drukāšana prasa apmēram 24 stundas. Ciemā plānots šādi uzcelt 50 māju, izmaksas pagaidām neatklāj. Mājokļi ir aprīkoti ar visu nepieciešamo, iemītnieki ievāksies janvāra sākumā.
3D būvniecības tehniku izmanto aizvien plašāk. 2018. gada beigās Ķīnā, izgudrojumu parkā Šanhajā, izdrukāja pasaulē garāko šādi radīto betona tiltu – 14,1 metru garu un četrus metrus platu. Tas ir kāda 1500 gadu veca Ķīnas tilta kopija.
Pasaulē pirmais 3D tehnikā izdrukātais tērauda tilts 12,5 metru garumā varētu nākamgad stiepties pāri kanālam Amsterdamas sarkano lukturu kvartālā. To uzbūvējis Nīderlandes uzņēmums "MX3D", patlaban notiek tilta izturības pārbaudes.