foto: LETA
Latvijā plāno uzstādīt signālstabiņus posmos, kur pāri šosejai skrien mežazvēri
Bizness un ekonomika
2019. gada 17. novembris, 12:37

Latvijā plāno uzstādīt signālstabiņus posmos, kur pāri šosejai skrien mežazvēri

LETA

VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) plāno autoceļu posmos, kurus šķērso savvaļas dzīvnieki, uzstādīt signālstabiņus un dzīvnieku brīdināšanas iekārtas, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

LVC izsludinājuši iepirkumu par "Tehnisko līdzekļu (signālstabiņu un dzīvnieku brīdināšanas iekārtu) uzstādīšana autoceļa posmā, kur savvaļas dzīvnieki šķērso autoceļu". Iepirkuma dokumentācija liecina, ka signālstabiņus un dzīvnieku brīdināšanas iekārtas plānots uzstādīt astoņu autoceļu posmos.

Pieteikumus var iesniegt līdz 25.novembrim. Paredzēts, ka līguma darbības ilgums būs 90 dienas.

Signālstabiņus un dzīvnieku brīdināšanas iekārtas plānots uzstādīt divos Rīgas apvedceļa (A5) (Salaspils-Babīte) posmos, divos autoceļa Rīga-Daugavpils-Krāslava-Baltkrievijas robeža (Patarnieki) (A6) posmos un divos autoceļa Rīga-Jelgava-Lietuvas robeža (Meitene) (A8) posmos. 

Tāpat ar tehniskajiem līdzekļiem paredzēts aprīkot autoceļa Rīga (Skulte)-Liepāja (A9) posmu, autoceļa Rīga-Ventspils (A10) posmu, kā arī trīs autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža (Terehova) (A12) posmus. 

Signālstabiņus un dzīvnieku brīdināšanas iekārtas uzstādīs arī divos Krievijas robeža (Grebņeva)-Rēzekne-Daugavpils-Lietuvas robeža (Medumi) (A13) posmos un reģionālā autoceļa Jelgava-Dalbe (P100) posmā. 

Iepirkumā noteikts, ka pretendenta kopējais finanšu apgrozījums iepriekšējo divu auditēto un apstiprināto gada pārskatu gados vidēji bija vismaz 200 000 eiro. Tāpat noteikts, ka pretendentam jābūt pieredzei, kas iekļauj vismaz vienu izpildītu un pabeigtu autoceļu būvdarbu līgumu 70 000 eiro apmērā, kā arī specifisku darbu - ceļa signālstabiņu uzstādīšanu ar būvdarbu apjomu vienā objektā ne mazāk kā viena kilometra garumā.

Jau ziņots, ka Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē šogad februārī tika nolemts atbalstīt finanšu līdzekļu piešķiršanu 170 000 eiro apmērā izmēģinājuma projektiem tehnisko līdzekļu uzstādīšanai gar autoceļiem vietās, kur savvaļas dzīvnieki šķērso autoceļu. Savukārt maijā LVC informēja, ka Latvijā uz valsts autoceļiem izmēģinās tehnoloģijas sadursmju ar dzīvniekiem novēršanai.

Lai izmēģinātu tehnoloģijas, kas palīdz novērst autotransporta sadursmes ar dzīvniekiem, valsts ceļu tīklā sāka realizēt divus pilotprojektus - uz Ventspils šosejas (A10) un uz Jelgavas šosejas (A8) izvietojot meža dzīvnieku atbaidītājus pie ceļa signālstabiņiem un uzstādot žogu ar pārtraukuma posmu, kur dzīvniekiem šķērsot ceļu. 

Tāpat vēstīts, ka 2018.gadā uz Latvijas autoceļiem notika 612 satiksmes negadījumi, kuros bija iesaistīti savvaļas dzīvnieki, kas ir par 6% vairāk nekā 2017.gadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās