Lipmans: visvienkāršākais ir palielināt nodokļus, tur daudz smadzeņu nevajag
Bizness un ekonomika
2019. gada 5. novembris, 14:37

Lipmans: visvienkāršākais ir palielināt nodokļus, tur daudz smadzeņu nevajag

Jauns.lv

“Visvienkāršākais gājiens ir palielināt nodokļus, tur daudz smadzeņu nevajag,” tā RīgaTV 24 raidījumā “Top 5”, komentējot līdzekļu trūkumu budžetā, sacīja “AS Grindeks” padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans.

Viņš uzsvēra, ka  sabiedrība ir līdzatbildīga situācijā, ka valsts budžetā trūkst nauda, un valstij viennozīmīgi ir jākontrolē un jārada apstākļi, lai nevarētu izvairīties no nodokļu maksājumiem, bet svarīgākā valsts attīstībā tomēr esot spēja skatīties uz priekšu.

“Ja savā laikā kaut 50% no ražošanas, kas Latvijā bija, tiktu saglabāta, mēs nezinātu kur likt naudu, kas tiktu iekasēta no rūpnīcu nomaksātajiem nodokļiem,” rēķina Lipmans.

Pēc Lipmana teiktā, vēlāk gan šī kļūda apjausta, bet arī tad to varēja vēl  2-3 gadu laikā izmainīt uz ražošanu. Tagad gan tam esot par vēlu.

Valdībai būs jādomā par nodokļu celšanu, lai audzētu budžeta ieņēmumus, kurus pārdalīt dažādu nozaru vajadzību apmierināšanai, šādu viedokli pirms vairākm dienā, pauda veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Pēc politiķes vārdiem, valdībai jāveido nodokļu sistēma un jāapkaro ēnu ekonomika tā, lai ar budžetu pārdalāmā summa būtu lielāka. Viņas vērtējumā, ēnu ekonomikas apkarošana viena nevar sniegt pietiekamus rezultātus, attiecīgi jādomā arī par nodokļu pieaugumu.

Kā pirmo jomu, kur varētu palielināt nodokļus, Viņķele minēja nodokļus kapitāla pieaugumam, kas esot mazāki nekā darba algām, attiecīgi valdībai uz nākamo budžetu būtu jāizvērtē šis regulējums. Tāpat politiķe redz iespējas celt dabas resursu nodokli par piesārņojošām darbībām un nekustamā īpašuma nodokli.

Lai arī reiz šī iecere jau tikusi noraidīta, Viņķele ir apņēmusies uzreiz pēc budžeta pieņemšanas atkārtoti virzīt ieceri par viena procentpunkta sociālās apdrošināšanas iemaksu noteikšanu visiem nodarbinātajiem - gan patentmaksām, gan autoratlīdzībām, gan citiem ieņēmumu veidiem.