"PrivatBank" uzlikta soda nauda 2 miljonu eiro apmērā un likts nomainīt valdi
FKTK atstādinājusi no pienākumu pildīšanas bankas valdes priekšsēdētāju Oleksandru Trubakovu.
Bizness un ekonomika
2015. gada 11. decembris, 16:03

"PrivatBank" uzlikta soda nauda 2 miljonu eiro apmērā un likts nomainīt valdi

Jauns.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēmusi piemērot AS "PrivatBank" soda naudu 2 016 830 eiro apmērā par pieļautajiem pārkāpumiem.

Pārkāpumi pieļauti Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma, Kredītiestāžu likuma, kā arī "Iekšējās kontroles sistēmas izveides normatīvo noteikumu" un "Klientu padziļinātās izpētes normatīvo noteikumu" prasību ievērošanā, informē FKTK.

Izvērtējot atbildīgo bankas darbinieku atbildību bankas pieļautajos pārkāpumos, FKTK atstādinājusi no pienākumu pildīšanas bankas valdes priekšsēdētāju Oleksandru Trubakovu un atbildīgo valdes locekli Ivetu Ķerpi, kā arī uzdevusi bankas padomei pilnībā nomainīt bankas valdi.

Piemērotais sods ir daļa no FKTK veiktās pārbaudes rezultātiem par darījumiem no 2012. līdz 2014.gadam, kas minēti publiskotajā Moldovas Nacionālās bankas pētījumā jeb tā sauktajā "Kroll" ziņojumā. Pārbaudē tika konstatēti pārkāpumi gan klientu izpētē un informācijas dokumentēšanā, gan klientu darījumu uzraudzībā, jo banka vairākus darījumus nebija identificējusi kā potenciāli aizdomīgus un par tiem nebija ziņojusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, teikts FKTK paziņojumā medijiem.

Kā norāda FKTK, tai ir pamats uzskatīt, ka "PrivatBanka" nav veikusi visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu Kredītiestāžu likuma un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma un ar tiem saistīto normatīvo aktu prasību izpildi. Tādējādi banka tika iesaistīta darījumos, kas tai rada paaugstinātu reputācijas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku.

Par konstatētajiem pārkāpumiem bankai varēja piemērot naudas sodu maksimālajā apmērā līdz 2 016 830 eiro vai licences anulēšanu. Ņemot vērā izdarīto pārkāpumu raksturu, FKTK padome lēma par maksimālās monetārās soda sankcijas piemērošanu.

Savukārt novērtējot bankas pārvaldības struktūru darbību tādu lēmumu pieņemšanā, kas pakļāva banku dažādiem riskiem, FKTK uzskata par nepieciešamu atstādināt no pienākumu pildīšanas atbildīgās bankas valdes amatpersonas, kā arī pieprasīt nomainīt visu valdi, skaidro FKTK.

FKTK vēl lems par individuālām monetārajām sankcijām atbildīgajām amatpersonām.

FKTK daļu materiālu par pārbaudē atklātajiem faktiem nodos tiesībaizsardzības iestādēm izvērtēšanai, vai bankas atbildīgo amatpersonu rīcībā saistībā ar minētajiem darījumiem nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

"Sektora uzraugs atgādina visām Latvijas bankām, ka atbilstoši 2014.gada maijā pieņemtajiem Kredītiestāžu likuma grozījumiem, kas definēja jaunas prasības naudas sodu apmēru noteikšanai, FKTK ir tiesības par šādiem pārkāpumiem ikvienai bankai piemērot soda naudu līdz pat 10% no bankas iepriekšējā finanšu gada kopējo neto ienākumu summas, kas lielāko banku gadījumā var sasniegt pat vairākus desmitus miljonus eiro," paziņojumā medijiem raksta FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Viņš aicina banku atbildīgās amatpersonas aizdomāties, ka viņu darbs tiek vērtēts individuāli un par savu pienākumu nepildīšanu tām var tikt piemērots attiecīgs soda mērs - administratīvais sods, naudas sods līdz pat pieciem miljoniem eiro vai atstādināšana no amata, kas būtiski ietekmē šīs personas reputāciju finanšu sektorā.

FKTK informē, ka tās ciešā uzraudzībā "PrivatBank" sākusi darbu pie iekšējās kontroles sistēmas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas politikas pilnveidošanas atbilstoši iesniegtajam pasākumu plānam. Pašlaik notiek darbs pie bankas jaunās valdes izveides, tās potenciālos kandidātus jau vērtē FKTK.

Bankai piemērotās soda sankcijas neietekmē bankas ikdienas darbības veikšanu, banka pilda saistības pret klientiem un nodrošina pakalpojumu sniegšanu, informē FKTK.

"PrivatBank" piemērotā soda nauda tiks ieskaitīta valsts budžetā. Banka FKTK lēmumu var apstrīdēt FKTK vai pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

FKTK turpina pārbaudīt vēl citus darījumus Latvijas bankās, kas, iespējams, varētu būt saistīti ar tā dēvētajā "Kroll" ziņojumā minētajiem faktiem.

Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas publicētās informācija "PrivatBank" septembra beigās bija pēc aktīviem 11.lielākā banka Latvijā. Bankas aktīvu apmērs septembra beigās - 677,36 miljonus eiro.

Latvijā strādājošās AS "PrivatBank" akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank".

LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA