“Tilde” mašīntulkošanas sistēma jau trešo reizi atzīta par pasaulē precīzāko, apsteidzot “Google”, “Microsoft” un citus
Bizness un ekonomika
2019. gada 6. augusts, 12:18

“Tilde” mašīntulkošanas sistēma jau trešo reizi atzīta par pasaulē precīzāko, apsteidzot “Google”, “Microsoft” un citus

Jauns.lv

Jau trešo gadu pēc kārtas Latvijas valodas tehnoloģiju uzņēmums “Tilde” guvis uzvaru mašīntulkošanas “olimpiskajās spēlēs” WMT 2019, kas pagājušajā nedēļā noslēdzās Florencē, Itālijā. Šogad “Tilde” sacensībās piedalījās ar savu jaunāko mašīntulku lietuviešu valodai, kuru eksperti atzina par kvalitatīvāku nekā “Google”, “Microsoft” un citu tehnoloģiju milžu tiešsaistes sistēmas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Uzvara WMT sacensībās parāda, ka Latvijā var tik radītas pasaules mēroga mākslīgā intelekta tehnoloģijas. Tildes uzvaru nodrošina gan ilgstoši ieguldījumi pētniecībā – mūsu uzņēmumā strādā nu jau 9 zinātņu doktori, - gan cieša sadarbība ar Latvijas un Eiropas universitātēm un zinātniskajiem centriem. Jaunās mašīntulkošanas tehnoloģijas var pielāgot dažādu uzņēmumu vajadzībām, tādējādi veicinot Baltijas valstu konkurētspēju Eiropā un pasaulē,” stāsta “Tilde” valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.

WMT sacensības notiek jau 13 gadus, un tajās ar savām mašīntulkošanas tehnoloģijām sacenšas interneta uzņēmumu, pētniecības centru un universitāšu komandas no visas pasaules. Kopš 2017. gada WMT sacensībās tiek iekļauta arī kāda no Baltijas valstu valodām.

Pērnā gada sacensībās uzvarēja “Tilde” igauņu valodas mašīntulks, bet 2017. gadā - latviešu mašīntulks tulkošanai uz un no angļu valodas. Šogad “Tilde” sacensībās prezentēja savu jaunāko neironu mašīntulku lietuviešu valodai, sīvā konkurencē apsteidzot vadošo pasaules tehnoloģiju uzņēmumu un pētniecības centru radītās sistēmas. WMT angļu-lietuviešu tulkošanas uzdevuma rezultāti uzrāda, ka “Tilde” risinājums 100 punktu skalā novērtēts ar 72,8 punktiem, savukārt “Microsoft” ? tikai 69,1 punktiem. Salīdzinājumam profesionāla tulkotāja darbs novērtēts ar 90,5. Tagad “Tilde” var lepoties ar to, ka piedāvā pasaulē labākos mašīntulkošanas risinājumus visu trīs Baltijas valstu valodām.

Mašīntulkošana mazina valodas barjeras savstarpējā komunikācijā, samazina uzņēmumu operacionālās izmaksas, paaugstina tulkotāju, žurnālistu un citu speciālistu produktivitāti. Uzņēmumiem un iestādēm “Tilde” izstrādā specializētus mašīntulkošanas risinājumus, kas pielāgoti uzņēmumā lietotajiem terminiem un valodas stilam un integrējas uzņēmuma darbplūsmā. Pielāgotas mašīntulkošanas sistēmas palielina uzņēmumu informācijas aprites efektivitāti, un samazina izmaksas par vairāk nekā 35%.

Jaunās mašīntulkošanas tehnoloģijas ļāvušas uzņēmumam “Tilde” izvirzīties līderpozīcijās arī citu valodu tirgos. Nu jau trešo gadu “Tilde” nodrošina mašīntulkošanas risinājumus Eiropas Savienības Padomes prezidējošajām valstīm. Specializētās mašīntulkošanas sistēmas ir prezidentūras organizatoru, tulku, pasākumu viesu un mediju pārstāvju palīgs, ar kuru reāllaikā tiek tulkoti teksti, dokumenti un mājaslapas lielākajā daļā ES oficiālo valodu, tā palīdzot pārvarēt valodu barjeras un nodrošināt informācijas pieejamību katras valsts oficiālajā valodā.

“Tilde” mašīntulks latviešu, lietuviešu, igauņu, somu, angļu, krievu, poļu, arābu valodām ir pieejams vietnē translate.tilde.com. Tas ļauj tulkot ne tikai atsevišķus tekstus, bet veselus dokumentus, saglabājot to struktūru un formatējumu, kā arī ļauj pārtulkot tīmekļa lapas.

Par uzņēmumu “Tilde” 

Kā viens no Eiropā vadošajiem valodas tehnoloģiju uzņēmumiem, “Tilde” nodrošina atbalstu valodu dzīvotspējai digitālajā laikmetā. Attīstot mākslīgā intelekta tehnoloģijas, uzņēmuma izstrādātie risinājumi ietver mašīntulkošanas sistēmas, virtuālos asistentus, tērzēšanas botus, runas atpazīšanu un sintēzi, kā arī pareizrakstības rīkus. Uzņēmuma novatoriskos risinājumus izmanto gan starptautiskas korporācijas, gan ES pārvaldes iestādes un lielākie valodu nozares uzņēmumi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās