1dienas
21stundas
43minūtes
18sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Swedbank" pirmajā pusgadā nopelnījusi 55 miljonus eiro
foto: LETA
"Swedbank" Centrālā ēka Balasta dambī.
Bizness un ekonomika

"Swedbank" pirmajā pusgadā nopelnījusi 55 miljonus eiro

Jauns.lv / LETA

AS "Swedbank" peļņa šā gada pirmajos sešos mēnešos sasniegusi 55 miljonus eiro, kas ir nedaudz vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, kad banka nopelnīja 54 miljonus eiro.

Iemesls peļņas kāpumam tiek skaidrots ar lielāku klientu aktivitāti. "Swedbank" tīrie procentu ienākumi, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu, pieauga par 6%, ko sekmēja kredītportfeļa izaugsme - tas ir palielinājās par 6%. Pieaugumu nodrošināja kāpums gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību kredītportfelī. Tikmēr noguldījumu apjoms gada griezumā ir samazinājies par 1%.

Tīrie komisiju ienākumi, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, ir palielinājušies par 2%, kur pieaugumu sekmēja lielāka aktivitāte karšu un maksājumu jomā, kompensējot zemākus ienākumus no ieguldījumu pārvaldīšanas. Tikmēr pārējie ienākumi palielinājās par 12%, galvenokārt pateicoties labiem ienākuma rādītājiem apdrošināšanas jomā.

Kopējie izdevumi gada laikā ir auguši par 5%, ko visbūtiskāk ietekmēja ieguldījumi darbiniekos un digitālajos risinājumos. Kredītu kvalitāte saglabājas augsta, kredītuzkrājumu apmērs pirmajā pusgadā bija 400 000 eiro.

"Swedbank" vadītājs Latvijā Reinis Rubenis stāstīja, ka, turpinoties veselīgai Latvijas ekonomikas izaugsmei, uzņēmumi palielina ieguldījumus attīstībā, rezultātā pusgada laikā 1800 uzņēmumi ir saņēmuši "Swedbank" finansējumu biznesa attīstībai. Savukārt privātpersonas segmentā šogad 2000 ģimenes ir iegādājušās jaunu mājokli.

Šī ceturkšņa laikā "Swedbank" turpināja attīstīt klientiem pieejamos risinājumus, piemēram, automatizētās sarakstes ieviešana ir palielinājusi iespējas klientiem saziņā ar banku.

Aizvadītajā ceturksnī ieviestā "zaļā līzinga" piedāvājuma mērķis ir iedrošināt klientus izvēlēties videi draudzīgākus spēkratus, kuriem ir gan zemāks oglekļa dioksīda izmešu daudzums, gan arī pievilcīgāki kreditēšanas nosacījumi. Tāpat ilgtspējas aspekti ir ņemti vērā, piedāvājot klientiem jaunas pensiju ieguldījumu iespējas, norādīja bankā.