Pasaules lielfirmas - tostarp "Nike" - baidās no Ķīnas dusmām
foto: EPA/Scanpix
epa07591451 A Chinese man walks past a logo of Nike outside Nike store in Beijing, China, 22 May 2019. A letter signed by 173 companies which including Nike, Adidas, says the US President's decision to raise import tariffs to 25 percent will disproportionately affect the working class after Donald J. Trump increased levies on 200 billion US dollars worth of Chinese imports into the US from 10 percent to 25 percent. EPA/WU HONG
Bizness un ekonomika
2019. gada 7. jūlijā, 05:15

Pasaules lielfirmas - tostarp "Nike" - baidās no Ķīnas dusmām

Kas Jauns Avīze

ASV kompānija "Nike" bijusi spiesta apturēt jaunāko sporta apavu modeļu pārdošanu Ķīnā, jo tās dizainers izteicis atbalstu protestiem Honkongā.

Japānis Dzjuns Takahasi kroseņu "Nike Undercover" sociālā tīkla Instagram kontā ievietoja foto ar Honkongas demonstrantiem un ierakstīja, ka atbalsta viņus.

Kas notiek Honkongā

Jūnijā Honkongā izcēlās protesti pret plānoto likumprojektu par aizdomās turētu personu izdošanu Ķīnai. Ir bažas, ka tas ļautu Pekinai ne tikai tiesāt kriminālnoziedzniekus, bet arī izrēķināties ar politiski nevēlamiem aktīvistiem. Patlaban likumprojekts atlikts uz nenoteiktu laiku.

Bijusī Lielbritānijas kolonija kopš 1997. gada ir iekļauta Ķīnas sastāvā, tomēr Honkongai ir autonomas teritorijas statuss, tās pilsoņi bauda plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā. Īpašās tiesības un brīvības noteiktas līdz 2047. gadam.
Preces izņem no tirdzniecības

Ar Takahasi līdzdalību veidoto apavu līniju daži lieli Ķīnas tirgotāji tūdaļ bez paskaidrojumiem izņēma no tirdzniecības. Galvenais "Nike" partneris Ķīnā "YYSports" paziņoja, ka atcelta plānotā kroseņu "Daybreak" pārdošana. Interneta tirgotājs "Douniu" izņēma no pārdošanas visas "Undercover" līnijas preces, skaidrojot to “ar īpašiem apstākļiem”.

Takahasi vēstījums no "Instragram" izdzēsts, un "Nike" taisnojas, ka tas bijis tikai viņa personiskais viedoklis. Ķīnā pieeja šim tīklam ir bloķēta, tomēr daudzi atrod iespējas piekļūt aizliegtajām interneta vietnēm.

Ķīnas valdības kontrolētie izdevumi sacēluši propagandas vētru, pieprasot pilnībā aizliegt "Nike Undercover" tirdzniecību. Pērn "Nike" zīmola pārdošanas apjoms Ķīnā sasniedza 5,1 miljardu dolāru, par 18% vairāk nekā gadu iepriekš.

Ķīnu tracina pat dalailamas citāts

Gan oficiālā Pekina, gan daudzi ierindas ķīnieši uzmana, lai pārējā pasaule dancotu pēc viņu prāta. Pērn Mercedes-Benz ražotāji pat divreiz atvainojās pircējiem Ķīnā, jo autoražotāja Instagram kontā parādījās Ķīnā nīstā Tibetas garīgā līdera dalailamas citāts.

foto: AFP/Scanpix
Honkongas protestētāji ir drosmīgāki nekā rietumu lielfirmu vadītāji un īpašnieki.
Honkongas protestētāji ir drosmīgāki nekā rietumu lielfirmu vadītāji un īpašnieki.

Amerikāņu apģērbu kompānija "Gap" bija spiesta atvainoties, kad Ķīnas sociālajā tīklā "Weibo" ievietotajā krekliņā ar šīs valsts karti nebija redzama Taivāna, Dienvidtibeta un Dienvidķīnas jūra.
Un nevajag pat iepīties politikā. Novembrī Ķīnas interneta veikali atteicās tirgot "Dolce&Gabbana" preces, jo uzskatīja par rasistisku un aizvainojošu firmas reklāmu – ķīniešu modele ar lielām krūtīm nesekmīgi centās ar irbuļiem ēst itāļu makaronus un picu. "Dolce&Gabbana" velti taisnojās, ka tas ir joks, ķīniešu slavenības aicināja boikotēt šo zīmolu.

Stefano Gabana personiski atvainojās, modes nams publicēja arī video, kur Gabana un Domeniko Dolče lūdza piedošanu Ķīnas pilsoņiem ķīniešu valodā.

Boikotēt "Nike" aicina arī amerikāņi

Atgriežoties pie "Nike" – šai kompānijai problēmas ir bijušas arī pašu mājās. Pērn septembrī par tās reklāmas seju kļuva amerikāņu futbolists Kolins Kaperniks. Par atbildi sekoja aicinājumi uz boikotu, daudzi amerikāņi dedzināja "Nike" krosenes un plēsa apģērbu.

Proti, Kaperniks 2016. gadā kādā mačā palika demonstratīvi sēžam ASV himnas laikā un citā reizē piesēda uz viena ceļa. Viņš to skaidroja ar protestu pret rasu diskrimināciju un cietsirdīgu policijas attieksmi pret afroamerikāņiem. Tāpat Kaperniks atklāti izpauda nepatiku pret ASV prezidenta Donalda Trampa politiku, kam vēlāk pievienojās vēl vairākas Ziemeļamerikas sporta zvaigzne, tostarp NBA spīdeklis Lebrons Džeimss.