foto: REUTERS/SCANPIX
"Blackstone" vadītājs Oksfordas Universitātei ziedo 168 miljonus eiro
"Blackstone" vadītājs un viens no dibinātajiem Stīvens Švarcmans ziedojis 168 miljonus eiro.
Bizness un ekonomika
2019. gada 19. jūnijs, 10:49

"Blackstone" vadītājs Oksfordas Universitātei ziedo 168 miljonus eiro

Jauns.lv / LETA

ASV investīciju kompānijas "Blackstone" vadītājs un viens no dibinātajiem Stīvens Švarcmans ziedojis 150 miljonus Lielbritānijas mārciņu (168 miljonus eiro) Oksfordas Universitātei, kas ir lielākais atsevišķais ziedojums tās vēsturē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par ziedojumu tiks finansēts humanitāro zinātņu centrs, kurā cita starpā atradīsies institūts mākslīgā intelekta ētikas izpētei.

Viens no "Blackstone" dibinātājiem sacīja, ka par ziedojumu tiks izveidots Švarcmana centrs, kurā tiks atbalstītas programmas no vēstures līdz mūzikai.

"Nepilnus 1000 gadus humanitāro zinātņu pētniecība Oksfordā ir bijusi Rietumu civilizācijas un zināšanu kodols. Mums ir jāgarantē, ka tās izpratne un principi ir pielāgojami mūsdienu dinamiskajai pasaulei," norādīja pats Švarcmens.

Universitātē informēja, ka Mākslīgā intelekta ētikas centrā tiks vērtēta mākslīgā intelekta ietekme, kas var "pašos pamatos izaicināt to, ko nozīmē būt cilvēkam, un mainīt lielākos mūsu dzīves aspektus".

Vispasaules tīmekļa izgudrotājs Tims Bērnerss-Lī paziņoja, ka "cilvēce iegūst no mākslīgā intelekta, bet mums ir jāsaprot tā morālās un ētiskās sekas. Oksforda ar savu bagāto vēsturi humanitārajās zinātnēs un filozofijā ir ideāla vieta, lai to darītu".

Apmēram ceturtā daļa Oksfordas Universitātes studentu apgūst humanitārās zinātnes, tostarp modernās valodas, teoloģiju, filozofiju un angļu valodu.

No ziedojuma plānotie projekti ietver koncertzāli ar 500 skatītāju vietām un auditoriju ar 250 vietām.

Švarcmans ir ziedojis arī ASV universitātēm, tostarp 350 miljonus ASV dolāru Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtam un 150 miljonus ASV dolāru Jeila Universitātei. 2013.gadā viņš izveidoja 575 miljonu ASV dolāru vērtu starptautisku stipendiju programmu Ķīnas Cinhua Universitātē.

Pats Švarcmans ir beidzis Jeila un Hārvarda Universitāti. Izdevuma "Forbes" jaunākajā pasaules miljardieru sarakstā viņš ierindots 100.vietā ar lēsto turību 15,5 miljardu ASV dolāru apmērā.

1985.gadā dibinātās "Blackstone" aktīvu vērtība sasniedz 500 miljardus ASV dolāru.

Cita starpā 2018.gada septembrī tika paziņots, ka par Igaunijas bankas "Luminor Bank" stratēģisko investoru kļūs "Blackstone", ieguldot miljardu eiro. Darījumā "Blackstone" iegādāsies 60% "Luminor Bank" akciju un kļūs par vairākuma akciju īpašnieku līdzās bankas pašreizējiem akcionāriem "Nordea Bank" un "DNB Bank", kuriem katram turpmāk piederēs 20% akciju. Vienlaikus "Blackstone" un "Nordea Bank" noslēguši papildu vienošanos par "Nordea" 20% akciju pārdošanu tuvāko gadu laikā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās