foto: LETA
Linkaits: "Rail Baltica" izpilde kavēsies par vismaz diviem gadiem
Vilciens pie Torņkalna stacijas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka.
Bizness un ekonomika
2019. gada 21. februāris, 14:56

Linkaits: "Rail Baltica" izpilde kavēsies par vismaz diviem gadiem

Jauns.lv / LETA

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izpilde kavēsies par vismaz diviem gadiem, šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" teica satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Viņš pastāstīja, ka projekts pašreiz ir iekavējies un ekspertu vērtējumā tas iekavēsies par aptuveni 2,5 gadiem, kas nozīmē, ka būvdarbi, kurus iecerēts sākt 2020.gadā, iespējams šajā laikā nesāksies.

"Mēs strādājam, lai nodrošinātu visu nepieciešamo finansējumu. Tik nauda, cik ir piešķirta, tik arī ir. Mēs runājam ar Briseli un citām Baltijas valstīm, kā racionāli izmantot piešķirtos līdzekļus. Tai pašā laikā skatāmies uz papildfinansējumu, jo par piešķirto naudu mēs neko dižu uzbūvēt nevarēsim," pauda ministrs.

Viņš skaidroja, ka Eiropas Savienības (ES) plānotais finansējums nav samazinājies, bet, projektam attīstoties un prasībām augot, palielinājies nepieciešamais finansējums.

"Esmu lūdzis visām iesaistītajām pusēm līdz 13.martam sagatavot skaidru plānu un redzējumu, kādā secībā visi darbi Latvijā notiks," pauda Linkaits.

Viņš arī norādīja, ka līdz 2026.gadam kaut kas būs uzbūvēts, bet tā noteikti nebūs visa trase.

Jau ziņots, ka "Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Plānots, ka "Rail Baltica" dzelzceļa līnija būs gatava satiksmei 2026.gadā.