Viss par budžeta plānošanu 2019. gadā
Bizness un ekonomika
2019. gada 11. februāris, 10:12

Viss par budžeta plānošanu 2019. gadā

Jauns.lv

Vai arī tu esi viens no tiem cilvēkiem, kas, lūkojoties uz pagājušo gadu, vēlas, kaut nebūtu tik daudz tērējies un vairāk pievērstu uzmanību savai finansiālajai situācijai? Daudziem cilvēkiem mūsdienās ir problēmas ar personīgo finanšu kontroli, taču, tā kā ir sācies 2019. gads, ikvienam ir iespēja uzsāk jauno gadu ar pārmaiņām savā dzīvē. Un kādēļ gan šīs pārmaiņas nevarētu būt tieši finanšu jomā? Lai tev palīdzētu, "Ladyloan.lv" sagatavojis tev padomus, kas palīdzēs veiksmīgi sākt plānot budžetu 2019. gadā. 

1. Pievērs uzmanību saviem parādiem un citām saistībām

Lai to izdarītu, vispirms ir vērts izpētīt pagājušajā gadā apmaksātos rēķinus. Pārskati savu bankas izrakstu, e-pastu, vēstules un citus avotus, kuros varētu būt informācija par maksājumiem, ko veici.

Lai saprastu, kādas ir tavas finansiālās saistības, izmanto vienkāršu papīra lapu, kādu no daudzajām datorprogrammās, aplikācijām, vai parastu teksta dokumentu, kurā pieraksti visas saistības, vai tas būtu ātrais kredīts, kredītlīnija vai cita veida aizdevums. Tāpat piefiksē arī atmaksas datumu un summu, kāda jāsedz. Nobeigumā tev vajadzētu būt gatavam sarakstam ar mēneša un gada izdevumiem. 

2. Samazini izdevumu apjomu

Pirms sāc veidot budžetu jaunajam gadam, vispirms tev rūpīgi jāizanalizē savi iepriekšējie izdevumi vismaz trīs mēnešu garumā. Vai tu tērē naudu, lai ēstu ārpus mājas, vai arī pērc produktus, bez kuriem tu pilnībā varētu iztikt? Kā zināms, pārtika ir viena no kategorijām, kurai cilvēki ik mēnesi tērē ļoti daudz naudas, tādēļ padomā, kā varētu ar ēšanu saistītās izmaksas samazināt.

Tāpat padomā, vai tu regulāri abonē pakalpojumus, kurus reti izmanto, piemēram, "Netflix", "Spotify" un dažādi citi abonementi, par kuriem katru mēnesi tev ir jāizdod nauda. Pievērs uzmanību arī izvēlētajam mobilā operatora tarifu plānam. Izvērtē savus paradumus un vajadzības, un, iespējams, tev izdosies pāriet uz lētāku tarifu plānu. 

Tā vietā, lai izdotu naudu par sporta zāles apmeklējumu, ieguldi naudu fitnesa inventārā un sāc vingrot mājās. Šie ir tikai daži piemēri, kā ikdienā vari soli pa solim mainīt savus paradumus, lai samazinātu izdevumus. Un budžets ir neatņemama sastāvdaļa ceļā uz finansiālas stabilitātes sasniegšanu. 

3. Izvēlies, kā piefiksēt savus ienākumus un izdevumus

Tev ir jāizvēlas metode, kas palīdzēs apkopot tavus ikmēneša ienākumus un izdevumus. Tas var būt parasts "Excel" dokuments, papīra lapa vai kāda budžeta aplikācija, piemēram, "Money Manager" vai "Monefy". Neatkarīgi no tā, kuru variantu izvēlēties, pārliecinies, ka tu seko līdzi termiņiem, lai nepalaistu garām rēķinu apmaksas datumus un nesabojātu savu kredītvēsturi. Piemēram, vai tu zināji, ka tavu kredītvēsturi var negatīvi ietekmēt arī laicīgi neapmaksāts telefona rēķins vai komunālie maksājumi?

4. Izveido skaidri saprotamu, reālu budžetu

Pēc tam, kad esi pārskatījis savu līdzšinējo finanšu situāciju un sapratis, kādi maksājumi jāveic šajā gadā, ir jāsāk veidot budžetu. Iesakām turēties pie ilgtermiņa plāna (kā tiks atmaksāts kredīts, kā samazināsi izdevumus), vienlaikus, protams, koncentrējoties uz katra mēneša grafiku ar regulārajiem ienākumiem un izdevumiem, kas tev jāsedz. 

5. Padomā, ko darīsi ārkārtas gadījumos

Ikvienam no mums ir jārēķinās ar to, ka varam piedzīvot neplānotas situācijas, kuru rezultātā rodas izmaksas. Šādos gadījumos cilvēki meklē dažādus risinājumus. Lai arī, protams, prātīgākais variants būtu pašiem jau laicīgi iekrāt naudu šādam mērķim, saprotams, ka daudziem tas neizdodas, jo izdevumu jau tā ir pietiekoši daudz. 

Izvērtē konkrēto situāciju, lai atrastu piemērotāko risinājumu. Atceries, ka pastāv iespēja lūgt palīdzību draugiem, radiem un kolēģiem, kā arī ārkārtas gadījumos, kas, piemēram, ir radušās veselības problēmas, naudas līdzekļus iegūs palīdzēs kredlītlīnija, ko "Ladyloan.lv" piedāvā līdz pat 2000 eiro apmērā.

Atceries, ka pret aizņemšanos ir jāizturas atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt!

Pēc tam, kad būsi visus savus ienākumus un izdevumus vairāku nedēļu garumā regulāri piefiksējis, redzēsi, kurās jomās tu tērē visvairāk naudas, kas arī palīdzēs saprast, kādas izmaksas vari samazināt. Vismaz reizi nedēļā pārskati savu budžetu, lai pārliecinātos, ka turies pie sava noteiktā plāna. Lai veicas!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Ladyloan.lv".