foto: Ekrānuzņēmums
EK sāk izmeklēšanu saistībā ar "Nike" nodokļu norunām Nīderlandē
Eiropas Komisija rūpīgi izmeklēs "Nike" nodokļu norunas Nīderlandē.
Bizness un ekonomika
2019. gada 10. janvāris, 15:12

EK sāk izmeklēšanu saistībā ar "Nike" nodokļu norunām Nīderlandē

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien sākusi padziļinātu izmeklēšanu saistībā ar ASV sporta apģērbu, apavu un aprīkojuma ražotāja "Nike" nodokļu norunām Nīderlandē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"EK rūpīgi izmeklēs "Nike" nodokļu norunas Nīderlandē, lai izvērtētu, vai tās atbilst Eiropas Savienības (ES) noteikumiem par valsts palīdzību," norādījusi ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Viņa piebildusi, ka šajā izmeklēšanā komisija centīsies noskaidrot, vai vairākas nodokļu norunas gandrīz desmit gadu garumā sniegušas "Nike" negodīgu priekšrocību pār konkurentiem Nīderlandē.

Izmeklēšana koncentrēsies uz divām "Nike" Nīderlandē bāzētām struktūrvienībām, kuru maksātie nodokļi varētu neatspoguļot ekonomisko realitāti, vēsta EK.

EK skaidro, ka struktūrvienības "Nike European Operations Netherlands BV" un "Converse Netherlands BV" patiesībā nodarbina vairāk nekā 1000 cilvēku, un tās iesaistītas tirdzniecības un marketinga darbībās visā Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āzijā.

Ar Nīderlandes varasiestādēm noslēgtu piecu nodokļu norunu dēļ šīs lielā mērā kompānijas izvairījušās no autoratlīdzību maksāšanas Nīderlandē, kopš 2006.gada būtiski samazinot "Nike" ar nodokli apliekamos ienākumus.