No Alojas zirņiem Zviedrijā grib ražot vegāno saldējumu
Uzņēmums "Aloja-Starkelsen" prasmīgi izmanto pasaules ēšanas modes tendences. Laikā, kad daudzi baidās no glutēna, Alojas ražotne gatava piedāvāt bioloģisko zirņu miltus, kas noder kviešu miltu aizstāšanai.
"Aloja-Starkelsen" jau veiksmīgi ir iegājis bioloģiskās kartupeļu cietes eksporta tirgū, bet darba kārtībā ir divu veidu pelēko zirņu milti, vēsta Latvijas Radio. Pasaulē bioloģiskās pārtikas ražotājiem trūkst izejvielu, un šī ir biznesa iespēja.
Uzņēmuma ģenerāldirektors Jānis Garančs skaidro, ka zirņu milti ar vairāk nekā 50% olbaltumvielu saturu izmantojami pārtikas rūpniecībā gan kā emulgators, gan tekstūru veidotājs, var taisīt gan majonēzi, gan saldējumu vai sieru. Zirņi ar normālu, 17% olbaltumvielu sastāvu ideāli aizvieto, piemēram, kviešu miltus bezglutēna produktos.
“Mēs jau esam nosūtījuši paraugus un pirmās partijas ne tikai pa Rietumeiropas valstīm, bet arī pāri okeānam. Interese ir gan Āzijā, gan Amerikā, gan arī visā Eiropā,” Latvijas Radio stāsta Garančs.
Patlaban mūsu zirņu miltus izmēģina 14 dažādos projektos gan piena, gan gaļas produktu aizstāšanai, gan bezglutēna produktu ražošanai, no Zviedrijas saņemta ziņa par vēlmi ražot vegāno saldējumu, izmantojot Alojas piedāvājumu.
Pārstrādei izraudzīta Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā izveidotā zirņu šķirne "Bruno", kas ir mazāki nekā Ziemassvētku galdam ierastie lielie pelēkie zirņi, jo tādus ir vieglāk nomizot. Pēc garšas tie ir tādi paši.
Uzņēmumam jau ir sadarbība ar zirņu audzētājiem, taču tos vajadzēšot vēl vairāk, tāpēc arī citiem zemniekiem iespējams slēgt ilgtermiņa līgumus. Pagaidām gan, kamēr apjomi nav lieli, zirņu pārstrāde norit Somijā, kur ir nepieciešamās iekārtas. Tomēr drīzumā tās būs arī Alojā, kur plānots tuvākā gada laikā pelēko zirņu pārstrādi sākt ar pilnu jaudu.