foto: LETA
Deputāti sper platu soli tuvāk OIK ierobežošanai
Deputāti konceptuāli atbalsta priekšlikumiem OIK ierobežošanai.
2018. gada 27. septembris, 13:33

Deputāti sper platu soli tuvāk OIK ierobežošanai

Jauns.lv / LETA

Saeimas deputāti ceturtdien, 27.septembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas Ekonomikas ministrijai deleģē uzdevumu pārraudzīt valsts atbalsta elektroenerģijas ražotājiem jeb obligātā iepirkuma izlietojumu un novērst tā saņēmēju pārkompensāciju, portālu Jauns.lv informēja Saeimā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Obligātā iepirkuma izmaksas sedz visi Latvijas elektroenerģijas lietotāji, tāpēc esošā situācija, kad atbalsta līdzekļu izlietojums un tā saņēmēju atbilstība prasībām netiek efektīvi kontrolēta un ražotāji tiek pārkompensēti, nav pieļaujama," uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš. Komisijas deputāti, izstrādājot plānotos likuma grozījumus, pauda cerību, ka izmaiņas novērsīs izmaksāto līdzekļu nelietderīgu izmantošanu. 

Likumprojektā Ekonomikas ministrijai noteikts pienākums nodrošināt obligātā iepirkuma mehānisma kontroli, pārbaudīt, vai atbalsta programmas saņēmēji atbilst tā saņemšanas kritērijiem un darbojas saskaņā ar normatīvo tiesību aktu prasībām. Tāpat iecerēts, ka ministrijai būs jānodrošina padziļināta atbalsta saņēmēju iesniegtās dokumentācijas un informācijas pārbaude un atbilstība faktiskajiem apstākļiem, kā arī jāorganizē atbalsta saņēmēju regulāras pārbaudes klātienē. Ja ražotājs neizpilda atbalsta saņemšanas kritērijus, nenodrošina pieeju stacijai noteiktās pārbaudes veikšanai vai konstatēti citi būtiski pārkāpumi tā darbībā, ministrijai būs pienākums anulēt atbalsta saņemšanas tiesības. 

Pārkompensācija likumprojektā definēta kā ražotāja saņemtā atbalsta apmērs, kas pārsniedz kopējo kapitālieguldījumu iekšējo peļņas normu. Tāpat likumprojektā noteiktas "koģenerācijas elektrostacijas", "lietderīgas siltumenerģijas" un "kopējā elektrostacijas lietderības koeficienta" definīcijas, lai novērstu obligātā iepirkuma nelietderīgu izmantošanu, izpildot prasības formāli vai tās apejot. Ar likuma izmaiņām paredzēts noteikt arī kopējā elektrostacijas lietderības koeficienta aprēķināšanas metodi, saskaņā ar kuru formulā izmantots tikai tas enerģijas apjoms, kas paliek pāri un ir reāli izmantojams pēc pašas stacijas darbības nodrošināšanas. Tas nepieciešams, lai nepieļautu neefektīvu staciju subsidēšanu, norādīts likumprojekta anotācijā. 

Lai likums stātos spēkā, tas vēl divos lasījumos jāskata Saeimai.