foto: LETA
Martinsons veic izmaiņas uzņēmuma valdē, bet gada pārskatu iesniegt nesteidz
Māris Martinsons.
Bizness un ekonomika
2018. gada 3. septembris, 13:02

Martinsons veic izmaiņas uzņēmuma valdē, bet gada pārskatu iesniegt nesteidz

Jauns.lv

Skandalozā, politiķiem pietuvināta un tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā nonākušā miljonāra Māra Martinsona dēlam Mārcim piederošajā un Martinsonu ģimenes “cetrālajā” uzņēmumā SIA “MM Investīcijas” šī gada 27. jūnijā ir mainījusies uzņēmuma valde, liecina Lursoft dati.

SIA “MM Investīcijas” valdi pametusi Māra Martinsona 21 gadu jaunā meita un Mārča māsa Mona Martinsone un valdē darbu uzsākusi Velga Stūre, tādējādi Mona nu vairs nav amatpersona nevienā no ar Martinsoniem saistītajiem uzņēmumiem un palikusi vien par SIA “Profs Real Estate” 50% kapitāla daļu turētāju.

Stūres parādīšanās SIA “MM Investīcijas” valdē šķiet nav nejauša izvēle, jo šī dāma ir vēl vairākos ar Martinsoniem saistītajos uzņēmumos valdē, proti: SIA “Hi-Tech Park”, SIA “Villatek BE”, SIA “Profs Real Estate”, SIA “MMA Invest”, SIA “BE Projekts”, tādējādi zināmā mērā apliecinot Martinsonu uzticības personas statusu. Tāpat Stūrei kopā ar citu Martinsonu uzticības personu Annu Verhoustinsku pieder uzņēmums SIA “Moduls Komerckonsultāciju Aģentūra”, kur abas Martinsona uzticību iemantojušās dāmas ir arī uzņēmuma valdē.  Stūre ir  valdes locekle arī  SIA “Moduls Engineering” un Latvijas hokeja atbalsta biedrībā.

Valdes maiņa SIA “MM Investīcijas” liecina, ka šis uzņēmums šī gada jūnija nogalē ir bijis Martinsona dienas kārtības jautājums, kas pēcāk  šķiet no dienas kārtības ir nozudis. Proti,  kā liecina publiski pieejamā informācija, SIA “MM Investīcijas” nav iesniegusi ar likumu obligāti noteikto uzņēmuma gada pārskatu par 2017. gadu, tādējādi pārkāpjot likumā noteiktās normas un termiņus.

Par uzņēmuma gada pārskata neiesniegšanu likumā ir paredzēts sods no 70 līdz 430 eiro, kas visticamāk miljonāriem ir vien tāds sīkums, lai ignorētu likumu.  Taču jebkurš no uzņēmuma vadītājiem un grāmatvežiem zin vai viņiem būtu jāzin, ka vienlaikus ar uzņēmuma gada pārskata iesniegšanu, ir jāiesniedz arī uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarācija. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izveidotā gada pārskata iesniegšanas forma paredz, ka gada pārskats un uzņēmumu ienākumu deklarācija ir iesniedzama vienlaicīgi, aizpildot VID izstrādāto dokumenta iesniegšanas formu. Faktu, ka SIA “MM Investīcijas” nav iesniegusi uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarāciju par 2017. gadu apliecina arī VID publiskojamā datu bāzē pieejamā informācija, kurā ir norādīts, ka šis uzņēmums VID nav iesniedzis uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarāciju par 2017. gadu. Tāpat VID norādījis, ka šī dokumenta iesniegšanas termiņš ir bijis 2018. gada 2.maijs.

Kā norāda finanšu un grāmatvedības jomas speciālisti, uzņēmuma ienākuma nodokļa  deklarācijas savlaicīga neiesniegšana ir traktējama kā izvairīšanās no nodokļu nomaksas. Likums par šādu pārkāpumu paredz bargas sankcijas, tostarp, uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu. Tāpat likums paredz, ka uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanas rezultātā uzņēmuma valdes locekli var iekļaut riska personu sarakstā, tādējādi turpmāk liedzot attiecīgajai personai ieņemt vadošus amatus jebkurā uzņēmumā.

Pēc publiski pieejamajām ziņām, nav konstatējams, ka VID būtu pieņēmis lēmumu par SIA “MM Investīcijas” saimnieciskās darbības apturēšanu, līdz ar to SIA “MM Investīcijas” īpašnieks un valde vēl var pagūt izvairīties no bargāko sankciju iestāšanās sekām ne vien pašam uzņēmumam un tā īpašniekam, bet arī tā amatpersonai.