foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
Paredzēts izstrādāt vadlīnijas normatīvu attiecināšanai uz virtuālo valūtu piedāvājumu
Monēta ar slavenākās kriptovalūtas - Bitcoin - logo.
Bizness un ekonomika
2018. gada 11. augusts, 16:08

Paredzēts izstrādāt vadlīnijas normatīvu attiecināšanai uz virtuālo valūtu piedāvājumu

Jauns.lv / LETA

Lai nodrošinātu lielāku noteiktību un caurskatāmību finanšu pakalpojumu regulējuma, nodokļu, grāmatvedības un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, paredzēts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) līdz 2018.gada 20.decembrim izstrādās vadlīnijas par esošo finanšu tirgus jomu regulējošo normatīvu attiecināšanu uz sākotnējo virtuālo valūtu piedāvājumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Otrdien, 14.augustā, valdība uzklausīs Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par virtuālo valūtu izmantošanas ieguvumiem un riskiem, un tālāko rīcību jomas attīstības veicināšanai un identificēto risku mazināšanai".

Plānots, ka Valsts ieņēmumu dienests līdz 2019.gada 31.martam izstrādās vadlīnijas par nodokļu un grāmatvedības normatīvā regulējuma piemērošanu virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzējiem un sākotnējam virtuālo valūtu piedāvājumam, kā arī izstrādās vadlīnijas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas normatīvā regulējuma piemērošanu virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzējiem un sākotnējam virtuālo valūtu piedāvājumam.

Savukārt FM plānots uzdot līdz 2018.gada 20.decembrim sagatavot grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", lai noteiktu kārtību, kā ar nodokli apliek ienākumu no virtuālās valūtas atsavināšanas. Iedzīvotāju ienākuma nodokļu jomu regulējošie normatīvi šobrīd precīzi nenosaka kārtību, kā ar nodokli apliek ienākumu no virtuālās valūtas atsavināšanas.

Tāpat valdība plāno Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā noteikt gadījumus, kad virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzējiem veicama klientu izpēte, kā arī papildu nosacījumus, lai nodrošinātu efektīvu uzraudzības un kontroles pienākumu izpildi.

FM informatīvajā ziņojumā teikts, ka blokķēdes tehnoloģijas izmantošanas un attīstības veicināšanai ir būtiski iegūt konsekventu redzējumu un valsts stratēģiju, progresīvi jāveido specializētais ietvars uz kura pamata blokķēdē reģistrētie darījumi tiktu atzīti par leģitīmiem. Ziņojumā norādīts, ka jāstimulē informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumu izstrādes šajā jomā, tomēr vienlaicīgi jāmazina iestāžu un banku bieži vien nekorekta šī IT virziena sasaiste ar virtuālajām valūtām un nepamatota ierobežošana.

Lai izvērtētu blokķēdes tehnoloģijas potenciālu, uzlabotu valsts pārvaldes pakalpojumu efektivitāti un drošību, veicinātu tehnoloģijas izmantošanu privātajā sektorā, identificētu barjeras un sagatavotu priekšlikumus pasākumiem tehnoloģijas atbalstam, Ekonomikas ministrijai plānots uzdot izveidot darba grupu. Darba grupas izstrādātos priekšlikumus līdz 2019.gada 1.janvārim paredzēts iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.

Ziņojumā norādīts, lai identificētu ar virtuālo valūtu, virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzēju un citu inovatīvu finanšu pakalpojumu darbību saistītos riskus, ir jāveic inovatīvu finanšu pakalpojumu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku novērtējums un balstoties uz izvērtējuma rezultātiem jāsagatavo priekšlikumi par veicamajiem pasākumiem konstatēto risku mazināšanai. Vienlaikus, ņemot vērā straujo tehnoloģiju attīstību, plānots veidot mehānismu, kas nodrošina atbilstošu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku identificēšanu, nekavējot kopumā inovatīvu finanšu pakalpojumu attīstību.

Vienlaikus FM atzīmē, ka, ņemot vērā virtuālo valūtu jautājuma straujo un šobrīd pilnībā vēl neprognozējamo attīstību, šobrīd nav iespējams sniegt visaptverošu analīzi par virtuālajām valūtām un to ietekmi uz sabiedrību. Tādēļ šajā informatīvajā ziņojumā sniegts vērtējums par pašu nepieciešamāko kontekstā ar Latvijas normatīvos jau iekļauto tiesisko regulējumu, vienlaikus paredzot turpmākās darbības tālākas izpētes veikšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās