foto: LETA
FKTK kavē ABLV bankas pašlikvidēšanos - lieta esot ļoti sarežģīta
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Pēters Putniņš.
Bizness un ekonomika
2018. gada 1. jūnijs, 21:42

FKTK kavē ABLV bankas pašlikvidēšanos - lieta esot ļoti sarežģīta

Jauns.lv / LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vēl nav pieņēmusi lēmumu attiecībā uz "ABLV Bank" martā iesniegto pieteikumu par pašlikvidāciju, informēja FKTK pārstāve Ieva Upleja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

FKTK pārstāve skaidroja, ka iestāde vēl pēc 20.maija ir saņēmusi izvērtēšanai jaunus dokumentus saistībā ar šo jautājumu. Saskaņā ar likumu komisijai lēmums jāpieņem 30 dienu laikā pēc pēdējo dokumentu saņemšanas, skaidroja Upleja. Viņa atturējās prognozēt, kad varētu tikt pieņemts lēmums, norādot, ka tas nav tuvāko dienu jautājums, jo runa ir par sarežģītu procesu.

Komisijas vadītājs Pēters Putniņš Latvijas Televīzijai norādījis, ka kavēšanās notiek, jo jāizstrādā kontroles mehānisms, lai likvidācija notiktu droši. Putniņš arī norāda, ka ņemot vērā lietas sarežģīto raksturu, banku drīzāk skars likvidācijas, nevis pašlikvidācijas process.

FKTK pārstāve skaidroja, ka "lielais process" attiecībā uz "ABLV Bank" būtu dēvējams par likvidāciju, kurā vienu no posmiem veido arī pašlikvidācija.

Kā ziņots, iepriekš FKTK lēmumu par "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu bija paredzējusi paziņot maijā. "ABLV Bank" šogad 5.martā iesniedza FKTK pašlikvidācijas plāna projektu. "ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Savukārt "ABLV Bank" advokāti atbildes vēstulē aicinājuši "FinCEN" atsaukt tās priekšlikumu, norādot, ka "FinCEN" pret "ABLV Bank" izvirzījis "pārspīlētas apsūdzības", par kurām lielā daļā sniegti vai nu ļoti vispārīgi apgalvojumi, vai arī nav uzrādīti pierādījumi gan par naudas atmazgāšanu, gan apvainojumiem kukuļdošanā. "FinCEN" nav arī ņēmis vērā "ABLV Bank" paveikto finanšu noziegumu novēršanas programmā.