Bizness un ekonomika
2018. gada 18. marts, 06:41

"Absurds!" Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs atklāj, cik Latvijai izmaksā 31 centa atgūšana maksātnespējas procesā

Jauns.lv / LETA

Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Edgars Putra atklājis absurdo situāciju maksātnespējas jomā Latvijā, kas valstij izmaksā neaptverami lielas summas, rezultāta nav, bet paši administratori pelna miljonus.

31 centa atgūšana maksātnespējas procesā Latvijai izmaksā 2,17 eiro, atzīst Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra. Tas nozīmē, ka nepieciešamas likumu izmaiņas, intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" pauž Putra.

Tajā pašā laikā miljonāru maksātnespējas administratoru vidū netrūkst. Putra uzskata, ka joprojām nav īsti sakārtots jautājums par administratoru amata atlīdzības apjomu: “Piemēram, Liepājas metalurga gadījumā. Administratoram, saņemot vairāk nekā vienu miljonu eiro lielu atlīdzību, nav izdevies nonākt ne līdz kam vairāk, kā atsevišķu objektu, rūpnīcas cehu izpārdošanai.”

Putra norādīja, ka maksātnespējas process Latvijā ir visai dārgs. "Statistika ir bēdīga," viņš uzsvēra. Proti, Latvijā no atgūstama viena eiro izdodas atgūt 31 centu, kamēr citur Eiropā, kur situācija ir daudz labāka, atgūt izdodas pat 70 centu. Turklāt šī 31 centa atgūšana Latvijā izmaksā 2,17 eiro. "Tā ir milzīga disproporcija, kas parāda, ka vairāki likumi Latvijā būtu būtiski jārediģē," skaidroja FM parlamentārais sekretārs.

Viņš gan uzsvēra, ka katrs gadījums ir individuāls, un situācijas ir dažādas. Tāpat Putra atgādināja, ka pagājušajā gadā pieņemti apjomīgi grozījumi Maksātnespējas likumā, un "sistēmas attīrīšanās tomēr notiek".

Viņš gan uzskata, ka joprojām nav īsti sakārtots jautājums par maksātnespējas procesa administratoru amata atlīdzības apjomu. "Tas man ir jāatzīst. Piemēram, "Liepājas metalurga" gadījumā. Administratoram, saņemot vairāk nekā vienu miljonu eiro lielu atlīdzību, nav izdevies nonākt ne līdz kam vairāk, kā atsevišķu objektu, rūpnīcas cehu izpārdošanai," uzsvēra politiķis.

Vaicāts, vai nav risks, ka "ABLV Bank" gadījumā varētu īstenoties "Trasta komercbankai" līdzīgs scenārijs, kad sākotnēji tiek paziņots, ka banka tiek likvidēta, bet galu galā tiek ierosināta maksātnespēja, un galvenie ieguvēji ir maksātnespējas procesa administratori, kuri varētu saņemt pat 30% no atgūtās summas, Putra uzsvēra, ka "tas tiešām bija sarežģīts gadījums".

"Saistībā ar "Trasta komercbanku" vairāki cilvēki jau ir pasēdējuši aiz restēm, ir aizdomās turamie un ir lietas, kas ir izmeklēšanā," viņš atzīmēja.

Vienlaikus Putra atzina, ka "Trasta komercbankas" maksātnespējas procesa administratoriem noteiktais atalgojums viņam ir pārsteigums. "Es īsti nevaru saprast, kāpēc kreditoru sapulcē nobalsots par tik lielu amata atlīdzību. Jo pēc būtības katrs eiro, ko viņi atdod maksātnespējas administratoram, ir eiro, ko nesaņem viņi paši," uzsvēra Putra.

"Es neesmu laimīgs, ka pēdējos gados mums ir daudz maksātnespējas procesu un to administratoru," atzina FM parlamentārais sekretārs. Tāpēc viņš cer, ka "ABLV Bank" pašlikvidācijas plāns būs pietiekami kvalitatīvs, Finanšu un kapitāla tirgus komisija to atbalstīs un bankas kreditori, kā arī noguldītāji saņems atpakaļ savu naudu.