foto: LETA
Atceļ OIK atļaujas vēl septiņām koģenerācijas elektrostacijām
2018. gada 27. februāris, 15:24

Atceļ OIK atļaujas vēl septiņām koģenerācijas elektrostacijām

LETA

Ekonomikas ministrija (EM) pieņēmusi lēmumu par atļauju atcelšanu pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros vēl septiņām atjaunojamo energoresursu (AER) koģenerācijas elektrostacijām, informēja EM pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atļaujas atceltas tādiem uzņēmumiem kā SIA "Baltekogen" trīs elektrostacijām Raunas novadā, Kārsavas novadā un Ludzas novadā, SIA "Tektus" stacijai Amatas novadā, SIA "Digne" stacijai Vecumnieku novadā, SIA "Atauga-G" stacijai Olaines novadā un SIA "Krustpils AER" elektrostacijai Krustpils novadā.

Šiem uzņēmumiem atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros atceltas, jo konstatēts, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijā noteiktajā termiņā atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav sākta.

Līdz ar to kopumā līdz šim ministrija atcēlusi atļaujas 15 elektrostacijām, kas ļāvis novērst iespējamo obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos desmit gados par aptuveni 214 miljoniem eiro, liecina EM aprēķini.

Pērn decembrī atļaujas tika atceltas trim elektrostacijām - SIA "Elektro Rīdzene", SIA "Energo Fortis" un SIA "E Strenči". Savukārt šogad atļaujas atceltas SIA "Madonas eko", SIA "Eiro-Āzijas investīciju aģentūra", SIA "Evokem", SIA "M Parks" un SIA "Eco Latvis".

Jau ziņots, ka pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību Ministru kabineta noteikumu prasībām, EM sāka pārbaudes vairākos desmitos AER koģenerācijas elektrostacijās, analizējot būvvalžu, ministrijas, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas un AS "Sadales tīkls" rīcībā esošo informāciju un pieprasot skaidrojumus komersantiem.

EM šogad vēl veiks vispusīgu OIK atļauju saņēmēju auditu, neatkarīgu EM līdzšinējās faktiskās rīcības izvērtējumu, kā arī sistēmas izvērtējumu no ietekmes uz tautsaimniecību un izmaksu efektivitātes viedokļa.