foto: BNS Foto
Vai tiešām "Lidl" ir tik lēts? Apskatām cenas Lietuvā un Polijā
"Lidl" veikals Lietuvā.
Bizness un ekonomika
2017. gada 5. septembris, 06:11

Vai tiešām "Lidl" ir tik lēts? Apskatām cenas Lietuvā un Polijā

Kasjauns.lv

Ziņa, ka Latvijā varētu ienākt Vācijas zemo cenu veikalu tīkls "Lidl" gan iepriecināja, gan satrauca daudzus. Vieni tā vien gaida zemākas pārtikas cenas, kamēr otri bažījas, ka tas kaitēs vietējiem ražotājiem. Daudziem gan rodas pamatots jautājums - vai tiešām "Lidl" ir tik lēts?

Rīgai un Latvijas dienvidu daļai tuvākais "Lidl" veikals atrodas Šauļos, kurp, kā vēstī avīze "Otkrito", dodas daudzi jelgavnieki. Ļoti izdevīga tur ir kafija - 500 gramu paciņa maksā trīs eiro, taču tas gan īsti nav "Lidl" nopelns, proti, Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības valstīm, kur kafijai tiek piemērots akcīzes nodoklis, kas patērētājam uz pienu paciņu izmaksā aptuveni 60 centus. Taču to, kāpēc 200 gramu sviesta paciņa Lietuvas "Lidl" maksā 0,99 eiro, bet Latvijā divus, izskaidrot ir grūti. 

Cilvēki ķer akcijas "Lidl" veikalos Lietuvā 2017. gada vasarā

15.decembrī Lietuvas pilsētā Panevēžā atvērts Eiropā pazīstamā zīmola "Lidl" veikals.

gallery icon
105

Ejam tālāk: viens kilograms cūkgaļas šašlika iepakojumā maksā 3,49 eiro, bet maltās gaļas iepakojums - 1,59 eiro, 200 gramu "Mozarella" tipa siera paciņa maksā 0,51 eiro, 18% krējums 200 gramu iepakojumā - 0,59 eiro, 1,5 litrs limonādes - 0,54 eiro. Lietuvā gan darbojas PET pudeļu depozīts 10 centu apmērā par vienību, taču turpat veikalā pudeles var apmainīt pret naudu. 

Latvieši uz Lietuvu, lietuvieši uz Poliju

Kamēr Lietuvas pierobežā dzīvojošie Latvijas iedzīvotāji nereti apmeklē Lietuvas veikalus, lietuvieši dodas pie saviem kaimiņiem poļiem. Apskatot "Lidl" cenas Suvalkos, kas atrodas Polijas ziemeļaustrumos, jāsecina, ka arī tur cenas mēdz būt pievilcīgas.

Pārrēķinot cenas pēc kursa 4,27 zloti par vienu eiro, sanāk, ka kilograms jogurta maksā 1,40 eiro, 300 grami sviesta - 1,95 eiro, litrs piena stikla pudelē - 0,72 eiro, "Krakovas" desa (80% gaļas, 420 gramu iepakojums) 1,96 eiro, "Camembert" tipa siers 160 gramu iepakojamā - 0,85 eiro, puskilograms graudainā biezpiena - 1,02 eiro. 

"Otkrito" raksta, ka Polijas gadījumā 80% veikala preču ir vietējās, bet Lietuvā tie ir 60%. 

Lai arī viens "Lidl" veikals pārtikas produktu cenu līmeni Latvijā daudz nemainītu, jāņem vērā Lietuvas piemērs, kur teju vai vienlaikus tika atvērti vairāki desmiti veikalu, mēģinot pievilināt pircējus ar dažādiem īpašajiem piedāvājumiem. Tieši šis fakts vieš cerību, ka Latvijas tirgū varētu ienākt ļoti spēcīgs konkurents, kas vietējiem patērētājiem palīdzētu maksāt mazāk. 

Darbaspēks

To, kā "Lidl" varētu ietekmēt Latvijas darba tirgu, šobrīd ir grūti prognozēt.

No vienas puses, tā ir laba ziņa pārdevējiem, kuriem būs lielāka darbavietu izvēle, kas, gribot negribot, varētu palīdzēt šīs profesijas pārstāvjiem tikt pie lielākām algām, lai noturētu savus darbiniekus un nepalaistu pie konkurentiem. 

No otras puses, jau šobrīd Latvijas lielveikali saskaras ar grūtībām aizpildīt brīvās vakances. 

"Lidl" oficiāli paziņo, ka ienāk Latvijā

Vācijas zemo cenu veikalu tīkls "Lidl" oficiāli apliecina, ka plāno ienākt Latvijas un arī Igaunijas tirgū, pagājušajā nedēļā vēstīja "LNT Ziņas". 

"Igaunija un Latvija ir mazumtirdzniecības tirgus, kur "Lidl" koncepcija - piedāvāt augstas kvalitātes produktus par zemām cenām – rada pircēju augstu apmierinātību. Tas ir iemesls, kāpēc plānojam ieiet šajos tirgos", tā raidījumam apliecina "Lidl" pārstāvniecības Lietuvā Korporatīvo lietu un komunikācijas departamenta vadītāja Agne Dalia Gaižauskiene.

"Lild" pārstāve norāda, ka uzņēmums pieļauj un grib pārliecināt, ka vietējā ekonomika ar tās piegādātājiem, kā arī paši patērētāji tikai iegūs no tirgus paplašināšanās. Tāpat viņa norāda, ka "Lidl" šobrīd izpēta un veic priekšdarbus, kur varētu atrasties tā veikali Igaunijā un Latvijā. Šajā mirklī gan vēl esot pāragri apspriest konkrētus plānus, bet tiklīdz tie kļūs konkrētāki, "Lidl" par tiem sniegs informāciju.

Lai gan raidījums „LNT Ziņas" iepriekš vēstīja, ka "Lidl" iegādājies zemes gabalu vairumtirdzniecības bāzes izbūvei, Vācijas pārtikas mazumtirgotājs līdz šim nebija paziņojis par ienākšanu Latvijas tirgū.