Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Nosaukumu "Jāņu siers" drīkst izmantot tikai šie 6 Latvijas ražotāji
foto: LETA
Bizness un ekonomika

Nosaukumu "Jāņu siers" drīkst izmantot tikai šie 6 Latvijas ražotāji

LETA

Produkta nosaukumu "Jāņu siers" drīkst izmantot tikai uzņēmumi, kas iekļauti Garantētu tradicionālo īpatnību produktu reģistrā, un tādi patlaban ir piena pārstrādes uzņēmumi "Valmieras piens", "Dundaga", "Lazdonas piensaimnieks", "Rankas piens", "Straupe" un "Jaunpils pienotava", teica Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

""Jāņu siers", tāpat kā salināta rudzu rupjmaize un sklandrauši, ir pagaidām vienīgie Latvijas produkti, kas reģistrēti kā produkti ar garantētu tradicionālo īpatnību. Tas nozīmē, ka tie ražojami pēc tradicionālas receptes un tehnoloģijas. Iekļaujot produktus garantētu tradicionālo īpatnību reģistrā, tie tiek pasargāti no pakaļdarinājumiem, kas neatbilst tradicionālajai produkta ražošanas receptei un tehnoloģijai," skaidroja PVD.

Eiropas garantētu tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautu produktu var ražot jebkurš uzņēmums, kurš var pierādīt, ka tā ražošanā izmanto tradicionālo produkta ražošanas recepti un tehnoloģiju. Ja uzņēmums uzskata, ka var šos kritērijus izpildīt, tam ar iesniegumu jāvēršas PVD, kas veiks pārbaudi uzņēmumā.

PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Rubīna uzsvēra, ka arī citi ražotāji drīkst ražot ķimeņu sieru, izmantojot savas jau ierastās, īpašās receptes, tomēr produktu nedrīkst saukt par "Jāņu sieru", jo šis nosaukums ir aizsargāts.

Jau ziņots, ka 2015.gadā Eiropas Komisija nolēma produktu "Jāņu siers" iekļaut ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.

"Jāņu siers" ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes - piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. "Jāņu sieru" gatavo no piena un biezpiena, tos karsējot sūkalu atdalīšanai, pēc tam pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot līdz viendabīgas konsistences ieguvei.