foto: Publicitātes foto
Ja nodoklis būs jāmaksā arī par vinnētajām automašīnām, laimestu skaits samazināsies
Ja laimētājiem būs jāmaksā nodoklis arī par vinnētajām automašīnām, tad loteriju rīkotāji sola palielināt laimestu par maksājamo nodokļu summu.
Bizness un ekonomika
2017. gada 12. maijs, 07:20

Ja nodoklis būs jāmaksā arī par vinnētajām automašīnām, laimestu skaits samazināsies

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Pagaidām nodokļu reformas pamatnostādnes neparedz, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis turpmāk būs jāmaksā arī mantu (vairumā gadījumu – automašīnu) loterijas ieguvējiem. Tomēr, kas notiks, ja 20% nodoklis turpmāk būs jāmaksā ne tikai spēļu automātu un spēļu galdu veiksminiekiem?

Jaunās tikko valdības principiāli atbalstītās Finanšu ministrijas izstrādātās nodokļu reformu pamatnostādnes paredz, ka turpmāk iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) atkal būs jāmaksā azartspēļu un izložu lielo laimestu virs 3000 eiro ieguvējiem – 20% no laimesta, kuru atcēla 2012. gadā. Pagaidām nodokļu reformas dokumentā teikts, ka „tiks paaugstinātas azartspēļu nodokļa likmes automātiem un spēļu galdiem”. Skaidrs, ka lielo naudas laimestu ieguvēji, gribot vai negribot, IIN varēs nomaksāt.

Tomēr, iespējams, ka reformas ieviešanas gaitā var tikt ieviestas arī kādas izmaiņas un tad šis 20% lielais nodoklis būtu jāmaksā ne tikai spēļu eļļu veiksminiekiem, bet arī mantu loteriju laimētājiem. Piemēram, ja cilvēks „Superbingo” loterijā vinnē automašīnu. Vinnētāja varētu būt parasta kundzīte no laukiem, kurai šādas summas pat sapņos nav rādījušās. Kā viņa varēs samaksāt milzīgo IIN?

Saprotams, ka spēļu biznesa pārstāvji ir pret jaunā nodokļa ieviešanu. Akciju sabiedrības „Latvijas loto” Mārketinga daļas vadītāja Aiga Roziņa Kasjauns.lv skaidro, ka, gadījumā, ja IIN nodoklis tiks piemērots arī mantu loterijām, tad laimestu skaits tiks samazināts: „Šī plānotā nodokļu reformas norma nav pārdomāta un neatbilst Eiropas valstu vispārpieņemtai praksei. Šādas izmaiņas būtiski bremzēs loteriju attīstību, tāpēc ceram, ka laimestiem IIN tomēr netiks piemērots. Ja tomēr IIN tiks piemērots, attiecībā uz mantu laimestiem „Latvijas loto” būs spiests pārskatīt laimestu fondu tādā veidā, lai laimētājam neuzliktu slogu apmaksāt IIN no mantu laimestiem, piemēram, palielinot laimestu lielumu IIN likmes apmērā. Šajā gadījumā tas negatīvi ietekmēs kopējo laimestu fondu, jo varēsim atļauties izlozēt mazāk lielos laimestus, piemēram, automašīnas”.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pašreiz Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma 9. panta „Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi” teikts, ka nodoklis nav jāmaksā par izložu un azartspēļu laimestiem.

Aprēķini liecina, ka ieguvums no jaunā nodokļa varētu būt vairāku miljonu eiro apmērā. Piemēram, aizpērn lielajos laimestos virs 3000 eiro Latvijā izmaksāti vairāk nekā 14 miljoni eiro.